Skip to content

Huikkaniemen kätkö Traditional Cache

This cache has been archived.

Thymallus Thymallus: Cache archived.

More
Hidden : 8/18/2010
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätköllä on lokikirja ja kynä.

Huikkaniemen kätkö

Huikkaniemen varhaisimmat tunnetut vaiheet ajoittuvat aikaan, jolloin kosket vielä kuohuivat vapaina ja vesien valkoiset pärskeet nousivat satojen metrien korkeuksiin kilvoitellen näin koskissa loikkivien lohien kanssa. Lohisaaliit houkuttivat perääntyvän jään reunamille metsästäjiä ja kalastajia ja muunlaista väkeä, nuoren vuoksen rantamille syntyikin varsin nopeasti pysyvämpää asutusta. Mutta niin kuin oli varhainen vuoksen uoman alullepanija väkevästi kuokkaansa heiluttanut, jotta vesi virtaisi, - niin yhtä päättäväisesti samainen virta nyt haluttiin padota!
Kuohuvaan veteen rakennettiin lohipatoja ja alkeellisia siltoja, jotta kalastus olisi käynyt helpommin, mutta pitkään ei niistä yksikään virran kauheaa voimaa saattanut vastustaa. Apeina kyläläiset katselivat miten paksut puunrungot katkeilivat ryskyen kuohujen seassa ja hävisivät hetkessä; kannettu maa liukeni vinhasti virtaavaan veteen ja savesta poltetut keraamiset ”huikkanassakat” tyhjenivät vieläkin nopeammin kaiken sen kurjuuden ja hävityksen keskellä.

Paljon myöhemmin seudulle kehittyi sangen mittavaa teollista toimintaa, jonka Vuoksi olemassaolollaan näin mahdollisti. Sen vedet olivat nyt vangitut betonisin padoin eikä virran voima enää niitä saattanut rikkoa, vaan vesi jauhoi sähköä seudun teollisen kehittymisen tarpeisiin. Huikkaniemen lähistöllä, sen alapuolella, sijaitsee seudun esiteollisesta ajasta kertova museo ja tutustuttaa meidät sen ajan elämänmenoon ja ihmisten vaiheisiin. Lähellä museota, vuoksen yläjuoksulla sijaitsi varsinainen tehdas jonka vieressä oleva kaksiosainen sulffiittisprii-torni toimi pitkään alueen maamerkkinä, mutta se purettiin pois 90-luvulla eikä tehtaastakaan ole nykyisin enää jäljellä oikeastaan yhtään mitään.

Tehtaan väki asusti pääasiassa tehtaan alapuolisilla vuoksen rantamilla ja kulki työmatkansa pitkin vuoksen vartta kävellen tai hevospeleillä. Huikkaniemi sattui jotakuinkin puoleenväliin matkaa ja oli näin luonteva huilauspaikka rasittavalla matkalla, varsinkin tilipäivinä jolloin jokainen työntekijä sai mukaansa suurehkon nassakan tehtaan omaa tuotantoa. Tämän palkan päälle tulevan ”bonuksen” annosteli jokaiselle työntekijälle tornin ”huikkamestari”, joka valtavissa, reisiin asti ulottuvissa pieksuissaan ja poletein koristellussa mustassa villakangastakissaan oli sangen pelottava näky huikkatornia vartioidessaan. Kerrotaan että jopa tehtaan ylin johto kumarsi kunnioittaen paljastettua päätään huikkamestarin edessä, jos nämä tämän vain tapasivat vuoksen rantamilla kalastellessaan keisarien ja kuninkaiden kanssa!

Huikkaniemen kätkö sijaitsee esihistoriallisen maapadon rakennuspaikalla, todistamassa näin ihmisen ikuista voimainmittelöä luonnonvoimia vastaan. Alueella saattaa näkyä vielä tänäänkin kampakeraamisten nassakoiden jäännöksiä ja kätköä etsivien geokätköilijöiden kannattaa olla varuillaan pöheikössä kulkiessaan.

Additional Hints (No hints available.)