Skip to content

Pestera Scarisoara EarthCache

Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

free counters


RO

Cea mai mare pestera cu gheata din România, se situeaza la altitudinea de 1165 m si cu vârsta de peste 3.000 de ani. Lungimea pesterii este de 750 m dar doar 250m se pot vizita, iar adâncimea de 110 m.Temperatura este in jur de 1 grad celsius. Blocul de gheata are un volum de 75 000 ml si o grosime de peste 15 m.

Accesul se face printr-un aven cu diametrul de 60 m si adâncimea de 48 m. La baza avenului se gaseste poarta propriu-zisa a pesterii, în spatele careia se afla "Biserica" de unde se deschide o galerie care dupa 68 m ajunge la Rezervatia Mare a pesterii.

Catedrala, este lipsita de gheata, la fel ca si Rezervatia Mica unde se gaseste Palatul Sânzienei frumos concretionat. Rezervatia Mica de fapt se situeaza la picioarele unui perete vertical de gheata înalt de 15m.

Spre Rezervatia Mare coboara un perete de gheata înclinat, lung de 20m si prelungit cu o galerie, care coboara în panta accentuata pâna la adâncimea maxima de 110 m a pesterii. Aceasta galerie cu limbi de gheata si cu multe concretiuni a fost numita Galeria Maxim Pop. Pentru timpul vizitei sa avem haine calduroase!

Formare

Pestera Ghetarul de la Scarisoara face parte din sistemul carstic Ghetar - Ocoale - Dobresti. Este formata în calcare de vârsta Jurasic superior, dispuse monoclinal pe directia NV-SE, la o altitudine de 1165 m, la marginea platoului carstic Ghetari - Ocoale. Cândva Valea Ocoale curgea la suprafata. Odata cu dizolvarea în freatic a pesterii Scarisoara apele coboara în subteran. Iesirea apei la lumina se facea prin Pojarul Politei. Continuând dizolvarea apa cobora în Avenul din Sesuri cu iesire la suprafata în Izbucul Politei. Golul ramas uscat al Scarisoarei, în urma prabusirii avenului de intrare se umple cu gheata în timpul glaciatiunilor.

Dupa încalzirea vremii gheata începe sa se topeasca si dispare jumatate din volum dar este alimentata în fiecare iarna cu un nou strat la suprafata. Topirea are loc si la baza ghetarului, astfel ca de la baza dispare o sectiune si o alta se depune sus. Cea mai veche gheata de la baza are 4000 de ani. Pe carote de gheata recoltate în 2005, cercetatorii de la Institutul de Speologie Emil Racovita Cluj si multi asociati straini, descifreaza din trecut o multime incredibila de date. Cum a fost vremea în fiecare an din ultimii 4000, când au fost incendii în zona, când si cât aur se exploata în Apuseni pe vreamea dacilor.

Descriere

Intrarea în Ghetarul de la Scarisoara se face printr-un impresionant aven, a carui gura, cu un diametru de 60m se deschide în padurea din marginea platoului. O poteca îngusta sapata în stânca si câteva scari metalice ancorate în pereti înlesnesc coborârea celor 48 m cât masoara adâncimea avenului. Pe fundul lui se pastreaza în tot timpul anului un strat gros de zapada. Aici se patrunde în Sala Mare printr-un impresionant portal masurând 24 m latime si 17 m înâltime.Topografia Ghetarului de la Scarisoara este simpla, deoarece pestera reprezinta o încapere unica cu o dezvoltare totala de 700 m. În mijlocul acestei încaperi se afla un imens bloc de gheata, cu un volum de 80000 mc si care dainuie în pestera de peste 4000 de ani. Fata superioara a blocului (3000 mp) formeaza podeaua Salii Mari. În partea dreapta acest planseu se frânge într-un tobogan abrupt de gheata, care da într-o zona, denumita Biserica. Aici apar primele formatiuni stalagmitice de gheata. Aceasta este zona turistica, restul fiind rezervatie stiintifica, cu doua sectoare distincte.În latura din dreapta intrarii se afla Rezervatia Mica, La care se ajunge coborând o verticala de 15 m în rimaia dintre stânca si gheata. În stânga se afla Rezervatia Mare, spre care se coboara o vericala de 20 m la baza careia galeria continuaa puternic descendenta. Aceasta este Galeria Maxim Pop. În amîndoua rezervatiile, lânga ghetar reapar stalagmitele de gheata, dintre care unele au o existenta permanenta iar altele se topesc în cursul verii, dar se refac în forme asemanatoare în lunile de iarna.Dincolo de aceste speleoteme înghetate, aspectul pesterii se schimba total, locul ghetii fiind luat de concretiuni de o mare diversitate si frumusete. Stalactite, stalagmite,coloane, draperii parietale, coralite, gururi.... Acestea abunda mai ales în Galeria Coman - o prelungire îngustata a Rezervatiei Mari - care coboara în panta aceentuata pana la adâncimea maxima a pesterii de 105 m, apropiindu-se în acelasi timp la numai cativa metri de cea de a doua perla a sistemului carstic Scarisoara - pestera Pojarul Politei. De fapt, între cele doua cavitati a existat cândva, înainte de începutul formarii blocului de gheata, o comunicare naturala.

Biologie

Ghetarul de la Scarisoara este important pentru stiinta în primul rând în complexul de fenomene care se datoresc prezentei ghetii si structurii generale a pesterii: morfogeneza si evolutia formatiunilor de gheata, stratificarea masivului de gheata etc. Avenul, prin flora sa variata, diferentiata pe nivele, ofera botanistilor un interesant si permanent teren de cercetare. Fauna cavernicola este saraca, cel mai de seama reprezentant fiind Pholeuon proserpinae glaciale Jeann. În gheata pesterii s-a descoperit un schelet aproape întreg de Rupicapra.

Conditii de vizitare

Pestera este amenajata si are corp de ghizi autorizati.

Vizitabil: zilnic
Între orele: 9,00-17,00
Contact: 0040-742-010-347
Limba de informare: româna

1. Raspundeti la urmatoarle intrebari via Geocaching profile:

a) Ce varsta are ghetarul ?

b) Care este adancimea maxima a pesterii ?

c) La ce inaltime se afla pestera ?

d) Care este temperatura in interior ?

e) In ce perioada s-a format ghetarul ?

2. Optional adaugati o poza cu gps-ul la coordonatele de la intrarea in pestera.

3. Logheaza earthcache-ul online. Am sa-ti trimit un email in caz ca e incorect ceva.



EN

Situated in the Apuseni Mountains almost 40 km away from the town of Campeni, in the North-Western part of the district of Alba, in the commune of Garda de Sus, Scarisoara Cave is one of the largest ice caves in Romania (it holds the world’s second largest glacier; the largest in the world is in Slovakia).

The entrance in Scarisoara Cave.

One cannot say precisely the date when the cave was discovered, but it is mentioned in 1863 by Adolt Schmididi, an Austrian geographer who made the first observations regarding the cave and also its first map. Declared a natural monument and a speleological reservation, the cave (situated at 1150 m altitude) is famous for its glacier that is older than 3000 years. The area of the glacier is 5500 square m and the ice layer alternates between 26 and 37 m in thickness.Scarisoara Cave is 750 m long, butonly 250 m of it may be visited. It’s 110 m deep, the entrance shaft is 50 m in diameter and 48 in depth and the access for tourists is done through a metallic ladder.

“Zool of ice (Foca de gheata)” is right at the entrance – Scarisoara Cave.

The cave has many sectors that have different names. Thus, right after the entrance one may see the Big Hall and afterwards The Church where there are more than 100 ice stalagmites, The Church being in fact the main touristic attraction. To the left of this hall, walking through a 70 m long gallery, one can reach both The Great ReservationandThe Small Reservation. Visiting these sections is allowed only for scientific goals and with the agreement of the Speological Institute “Emil Racovita” in Cluj. The Gallery Maxim Pop lies at 105 m underground, which is the maximum depth of the cave. The other two sections of the cave are The Cathedral and Sanziana’s Palace, but they don’t contain ice.

Scarisoara Cave.

How come the ice never melts?

Scarisoara Cave was formed during The Ice Age when the mountains in which it is nowadays situated were covered with snow and ice. The cave has only one opening in the upper part and so the air currents are formed that keep the ice still solid.
In winter, the air temperature in the cave oscillates the same way it does at its entrance; in summer, the temperature reaches up to 1 Celsius degree and that’s why an ice layer in the floor of the Big Hall is melted, but only a few cm.The access for tourists is done through a metallic ladder.

After warming weather and ice begin to melt away half of the volume but is fed every winter with a new layer to the surface. Melting occurs and the glacier, such as a section away from the base and another to make up. The oldest ice at the base year is 4000. The ice cores collected in 2005, researchers at the Institute of Speleology Emil Racovita Cluj and many foreign partners, deciphers the past a lot of incredible data.

What was the last time each year in 4000, when there were fires in the area when gold and how I wanted to exploit the Dacians Mountains.

Legend

The old stories tell that in the cave a dragon used to live in ancient times, which the inhabitants used to call Solomat. The dragon used to steal a beautiful girl, either in the New Years’ Eve or in the night before Girls’ Fare at Gaina and he used to hide them in an ice palace that was never seen by the inhabitants.
Another legend says that, there used to be two water basins that were full of water all the time. They were situated behind the lime formation called nowadays “La Brazi”. It is said that the person that kneeled before the basins, uncovered his/her face, drank the water and made a wish, that wish would come true. The only condition for that to happen was that he/she had the obligation not to tell anyone the wish he/she made.

THE VISITATON is done with the help of a guide after paying an amount of money at the entrance. Groups of 20-50 persons can visit the cave according to this program: 9:00 am, 10:20 am, 11:40 am, 13:00pm, 14:20 pm, 15:40 pm, 17:00 pm.

How to log the visit in your geocaching account:

1. Answer following questions via Geocaching profile:

a) How old is the glacier ?

b) What is the depth of the cave ?

c) At what height is the cave ?

d) What is the inside temperature ?

e) In what period glacier formed ?

2. (optional) Take a picture of your gps at the cave's entrance coords.

3. Log the earthcache right away, I'll reply to your email if there are issues.

Additional Hints (No hints available.)