Skip to content

Frambakken Traditional Geocache

This cache has been archived.

korjan: Denne arkiveres nå. Begynner å bli vanskelig med fremkommelighet og usikre trappetrinn.

More
Hidden : 4/24/2010
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
3.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


FRAMBAKKEN

 

  Dette er en cach til minne om Frambakken - hoppbakken som i 1913 var Norges og Verdens største hoppbakke med en bakkerekord på hele 51 meter! Til sammenligning hoppet de bare 35 meter i Holmenkollbakken den gangen.

En av de som var mest ivrig til å få bygd hoppbakken var skomaker Johan Nilsen i Gamlegata. Han var formann i skiklubben Fram i mange år. Denne skiklubben ble stiftet i 1895. I 1897 ble Frambakken ryddet på dugnad, og senere ble det avholdt årlige skirenn her. I det første rennet deltok 70 hoppere, og det lengste hoppet var på 23 meter.

I 1913 ble hovedlandsrennet holdt i Frambakken. Det ble et vellykket renn med ca 10 000 tilskuere og kong Haakon 7 som gjest. Dette var en stor begivenhet. Kongen kom med toget, og før det ble hesteskyss til Frambakken, hadde han en stopp på Framheim der det var bevertning. Kongen vasset i snøen bort til bakken som alle de andre. Han vant alles hjerter med sitt gode humør og sin usnobbete opptreden. Frambakken hadde egen tribune, og dette var noe helt nytt på denne tiden. Til og med kongetribune var det der, og den var kledd i rødt. Arrangøren hadde lånt rød løper av et hotell i Hamar. Det var flagg og røde vimpler overalt i bakken. Det var flere tribuner, og hornmusikken hadde tatt plass på en av dem, og de skapte liv og feststemning. Det var svart av folk overalt - langs bakken, i skogholtet og på jorder nedover mot Brumunddal. Det var ca 200 hoppere som deltok, og det tok derfor litt tid å få gjennomført rennet. Arrangementet gikk knirkefritt og jubelen var stor. Det var lokale hoppere som gikk av med 1. premiene, kongepokalen og damenes pokal. Noen av de kjente lokale hopperne den gang var: Johs Grini, Carl Haave, Simen Viksmoen, Trygve Sortungstad, Lars Høgvold, Ole Ødegården og Johs Flagstad.

 

Dommertårrnet var ikke akkurat preget av noen luksus, men det tok man heller ikke så nøye den gangen. Dommerne var like seriøse for det.
Dommertårnet i 1928. 
Copyright: Hedmarksmuseets fotoarkiv.


Det ble avholdt landsrenn i Frambakken også i 1924, 1928, 1930 og 1931.

Frambakken ble ombygget i 1930, og etter ombygging ble det under landsrennet i 1931 hoppet 58 meter. I 1935 ble det bygget nye tribuner i ny konstruksjon. Det ble bygget i trappeform, bygd bakover i tre avsatser, slik at alle kunne se like godt. Tribunene ga ståplass til 300 tilskuere. Folk fra skilag over hele landet kom til Frambakken for å se på dette billige og effektive tribunearrangementet som Simon Viksmoen hadde tenkt ut. Alt arbeid i skibakken ble gjort på dugnad. Det var et aktivt hoppmiljø i Brumunddal i mange år. Rekrutteringen var bra, og det var mange lokale gode hoppere også på 1940- og 1950-tallet.

Det ble gjort mange forbedringer av bakken gjennom årene; både når det gjaldt ovarenn, unnarenn og svingplass.

Det var hopprenn i Frambakken helt fram til tidlig 80-tallet. Husker godt jeg var på hopprenn her en gang på slutten av 70-tallet eller begynnelsen av 80-tallet. Da deltok Johan Sætre, Roger Ruud og Ivar Mobekk, som var av de beste norske hopperne den gang (Per Bergerud deltok ikke). Det jeg husker best var Roger Ruuds mange advarsler: "Itte tråkk på ski'n mine". Autografer fikk vi jo selvfølgelig.

I dag er det dessverre lite igjen av Frambakken. Noen trappetrinn kan ses, ellers begynner området å bli tilvokst av trær.

For å komme til cachen må du ikke gå over private hager eller dyrket mark. Det anbefales å gå bak småbruket (R1) eller over ugressåkeren. Det kan parkeres ved Brumunddal kirke (P1). Vær oppmerksom på at det er veldig bratt i området. Trappetrinnene i unnarennet kan brukes, selv om noen trinn er borte. Trappene i ovarennet er av noe eldre dato, og cacheeier har ikke prøvd å gå i disse. Det er utrolig flott utsikt fra området: 



Utsikt fra Frambakken (Foto: Korjan)

Cachen ligger i en liten plastboks og inneholder logg, blyant og bytteting. Det er et FTF-sertifikat med en liten gave til første logger. Legg cachen tilbake akkurat slik du fant den. 

 

Kilder/sources:

* Furnes bygdebok IV
* Brumunddalsboka
* Minner fra Furnes, Furnes historielag 1998

 

 

  This is a cach in memory of Frambakken ski jump. In 1913 this hill was the largest ski jump hill in Norway and the World with jumps around 50 meters (the record was 51 meter jumped in 1910). In comparison, they just jumped 35 meters in Holmenkollen at this time.

The first ski jumping competition was held on 7 February 1897. The Norwegian Championship in ski jumping was held in Frambakken in 1913, 1924, 1928, 1930 and 1931. King Haakon 7 was a guest in 1913. In this competition there were 200 participants and about 10 000 spectators.

Today it's not so much left from this ski jump hill. You can see some stairs, but much of the hill is unfortunately gone and the trees grow now in the hill. Do not walk through private gardens or cultivated fields when you are visiting this cach. You can park nearby Brumunddal church (P1) and walk to the small farm (R1). Walk behind this farm and follow the path to come to the cach. Or you can walk through the long grass. Be careful, the area is very steep. There are stairs you can use, but some steps are missing. Be careful also here. It's a very nice view from this hill.

The cach is a small plastic box with a log, pencil and some change things. It's a FTF-certificate with a gift to the first one to write in the log. Pleace put the cach back exact where you found it.

 

Geocaching i Norge

Additional Hints (Decrypt)

1. 86 genccrgevaa/ 86 fgrcf 2. haqre fgrva irq gerirex/haqre fgbar arne jbbq

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)