Skip to content

Bredase Parken - Het Zaartpark Multi-Cache

This cache has been archived.

Mathy van de Laar: Na 4,5 jaar is het mooi geweest. De serie heeft een prominente plaats in de regio gehad en velen hebben met plezier en enthousiasme de parken bezocht. Ik heb de serie graag gemaakt en heb er ook veel plezier aan beleefd en diverse bekenden aan overgehouden. Iedereen bedankt voor de leuke logjes.

More
Hidden : 4/3/2010
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache is onderdeel van een serie over parken in Breda. De bedoeling is om Breda wat beter bekend te maken bij de geocachers en hiervoor de mooie groene plekjes in deze stad te laten zien. De serie zal bestaan uit verschillende type caches en formaten. Op deze manier hopen we dat iedere geocacher zijn of haar favoriete cache kan vinden. In elk logboek is een aanwijzing aanwezig, die nodig is om de uiteindelijke locatie van de bonus-cache te vinden.

De Geo d'Or beoordelingen zijn uitgereikt voor de gehele serie.

Deze serie gaat per 1 september 2014 het archief in.



Alle parkcaches zijn ook met een rolstoel goed te doen. In alle gevallen is voor het loggen wel een extra handje nodig. Bij enkele caches zijn de laatste 5-10 meter niet per rolstoel te bereiken.

Het Zaartpark
Beekdalpark in Breda: Het waterrijke Zaartpark ligt op een knooppunt van drie Bredase beken: De Zaart, de Aa of Weerijs en de Turfvaart. De Aa of Weerijs staat in verbinding met het zuidelijker gelegen Mastbos en Zaartbos. Langs de oevers van de Aa of Weerijs kunnen planten en dieren zich verder verspreiden. Zo vormt het Zaartpark een belangrijke schakel tussen de natuur buiten de stad en de natuur in de stad.
Een park voor mensen, dieren en planten: In 1996 is het Zaartpark opnieuw (ecologisch) ingericht. Er zijn geulen gegraven, heuveltjes en dijkjes aangelegd. Zo ontstonden overgangen tussen lage, natte en hoge, droge delen. De bruggen in het park zijn gemaakt van hergebruikte palen van de Rotterdamse havens. Het Zaartpark is een natuurrijk park geworden waar u heerlijk kunt wandelen, fietsen of vissen.
Ecologisch beheer: Door het ecologisch beheer ziet het Zaartpark er misschien een beetje anders uit dan andere Bredase parken. Sommige stukken in het park worden niet zo vaak of helemaal niet gemaaid. U zult hier weinig kort geschoren gazons en perkplanten vinden. Daarvoor in de plaats ziet u bermen met wilde planten, rijk begroeide oevers, heesters en verschillende boomsoorten. Belangrijk voor konijnen, muizen, vlinders, sprinkhanen en andere insecten. Vogels vinden hier hun voedsel (insecten en bessen) en beschutting. Op de oevers met moerasplanten maken watervogels hun nest. Zelfs de ijsvogel is gesignaleerd. In de diepere delen van de vijvers overwinteren vissen en kikkers
Bomenroute: In het park is een paaltjesroute uitgezet langs tien bijzondere bomen. U vindt deze op de overzichtskaart. De route heeft een lengte van ongeveer twee kilometer.
Schanskorven: De pyramide-vormige heuvel aan de zuidkant van het park is gemaakt van stalen manden, gevuld met gebroken kalksteen uit de Ardennen. Hierop groeien kruiden die van droogte en kalk houden, zoals wilde tijm en marjolein. Vanuit het wandelpad bovenop hebt u een prachtig uitzicht over het Zaartpark.
Eendjes voeren: Door het (overmatig) voeren van eenden komt er teveel eendenpoep in het water. Het water wordt te rijk aan voedingsstoffen en vertroebelt. Voederen is niet nodig: de eendjes vinden plantjes en waterbeestjes genoeg in het schone water.
Pitrus: Pitrus groeit in pollen met ronde donkergroene stengels. In het Zaartpark staat deze plant volop langs de oevers op de vochtige voedselarme plaatsen. Vroeger haalde men de witte schuimachtige kern uit de stengels om te gebruiken als lont (pitje) in olielampjes. Vandaar de naam pitrus.
Helder, voedselarm water uit de Zaart: Het Vederkruid groeit alleen in schoon, voedselarm, helder water. Dat dit plantje volop in de vijvers van het Zaartpark voorkomt is een goed teken! Ook de snoek kan door dit heldere water zijn prooi goed vinden.

De cache
Op bovenstaand coördinaat zijn enkele gratis parkeerplaatsen. Je loopt dan een klein stukje van de tocht dubbel. Je kan ook dichterbij parkeren op de parkeerplaats van het ziekenhuis, maar dat is niet gratis. De tocht begint bij het infobord en volgt de bomenroute. Het is een korte wandeling door dit park. Bij elk waypoint vind je een paaltje met informatie over een bepaalde boom. Met de gegeven code moet je uit die informatie een cijfer kunnen vormen. Dit cijfer wordt weer gebruikt in het uiteindelijke coördinaat voor de cache. In de loop der tijd zijn een aantal paaltjes verdwenen. Voorlopig heb ik daarvan spoilerfoto's bijgevoegd. De wandeling is dan toch gewoon te maken. Ik zal binnenkort eens kijken of ik de cache wat nieuw leven in kan blazen en hem weer iets interessanter kan maken. Bij WP8 was het paaltje al heel lang verdwenen en hier moet je een berekening maken om het cijfer te vinden.
De cache ligt op:
N 51° (wp1)(wp3).(wp5)(wp7)(wp9)
E004° (wp2)(wp4).(wp6)(wp8)(wp10)

Vergeet niet de informatie voor de bonus te noteren.

De gemeente Breda probeert de parken zo schoon mogelijk te houden. Zwerfvuil is desondanks altijd wel aanwezig. Het zou prettig zijn als jullie een plastic zakje meenemen om eventueel aanwezig zwerfvuil in te kunnen doen.

pe1mzs Peperkoek Team OpdeBeek

Overzicht van alle caches uit deze serie:
De Bavelsche Leij Boeimeerpark Chassé Park
Park Hoge Vucht Hooghoutpark van Koolwijkpark
Liniepark van Sonsbeeckpark Stadspark Valkenberg
Wilhelminapark Zaartpark De Bonus

Mijn hartelijke dank gaat uit naar de heer A.J. Lycklama à Nijeholt, manager Maatschappelijk Beheer directie Buitenruimte van de gemeente Breda, met wiens toestemming ik deze serie heb mogen maken.

Additional Hints (Decrypt)

inevnag ina qr Bggraqbes-pbqr Pnpur: Qverpg npugre rra qvxxr obbz

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)