Skip to content

Första spårvagnen Traditional Geocache

Hidden : 1/24/2010
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Den 10 juli 1877 startade trafik med hästspårvagnar i Stockholm. Huvudstaden var först i landet med detta kollektiva färdmedel. Tidigare hade kollektivtrafiken skötts av roddarmadamer och åkardrängar. Den tidens gator var oftast trånga och gropiga, och de tidiga försöken med så kallade omnibussar föll inte särskilt väl ut. Bättre gick det för spårvagnen eftersom vagnarna drogs på räls gav de en jämnare och snabbare rytm.

De nya fordonen sågs som ett stort tekniskt framsteg och blev snabbt en succé bland Stockholmarna. Tidningen Söndags-Nisses utsände rapporterar om ”spårvagnarna som nu ila med snälltågsfart genom staden” och ”kan ej nog berömma de smäckra kupéerna, de fina kuskarne, de snabba hästarne”.

En av dessa spårvagnar finns på Spårvägsmuseet i Stockholm. Vagnen är 4,8 meter lång och 2 meter bred. Som en jämförelse kan nämnas att en modern ledspårvagn, som SL:s typ A32 från 2000, är 30,4 meter lång.

Museets vagn byggdes 1877 av Atlas Verkstäder och levererades till Stockholms Nya Spårvägsaktiebolag, som drev trafik i stora delar av staden. Bland aktieägarna fanns många av den tidens celebriteter, däribland förläggarfamiljerna Bonnier och Norstedt samt änkedrottningen Josefina.

Några hållplatser – förutom ändhållplatser – fanns inte på den tiden. Det gick inte heller särskilt fort, många hoppade på och av i farten! I början fanns ingen konduktör, utan passagerarna fick själva lägga pengar i en bössa. Efter några år blev vagnarna större och då infördes också konduktör.

Stockholmsskildraren Per Anders Fogelström beskriver hur det kunde vara att åka spårvagn på den tiden. Vintrarna var värst; då var det lätt hänt att hästarna halkade, och kuskarna frös på den öppna förarplatsen. Det hände att vagnarna skenade med fastfrusna hjul nedför backarna. Vid stränga vintrar frös också passagerarna, trots att det fanns renhudar på golven och dynor på bänkarna. Försöket med brickettugnar var inte så lyckat eftersom sot och rök besvärade de resande.

Spårvägsmuseet visar Stockholmsområdets lokaltrafik från de första hästspårvagnarna 1877 fram till våra dagar. Museet stängde hösten 2017 för att hela kvarteret ska rivas och ge plats för bostäder. Nya Spårvägsmuseet öppnar igen i Norra Djurgårdsstaden, Gasverket hösten 2020. Cachen som finns nära det kvarter som nu rivs påverkas INTE av rivning eller byggnadsarbeten.

Källor: Populär historia samt Wikipedia

Additional Hints (No hints available.)