Skip to content

De mannenkappersfiets........ Multi-cache

Hidden : 2/17/2010
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Alle gulle Geo D'or gevers & favorites, bedankt!

De mannenkappersfiets door Kampen………

Om deze tocht te rijden heb je een startlicentie nodig! Mail naar geocachingijsselmuiden@ziggo.nl en geef aan wanneer en hoe laat je deze cache wilt doen. Zo snel mogelijk krijg je antwoord of de cache dan vrij is op het door jou gewenste tijdstip. Je krijgt dan alle gegevens die je nodig hebt. Op deze manier ben je verzekerd van een keigave tocht op de mannenkappersfiets die al door veel cachers gewaardeerd wordt.

Een route waarbij je ongeveer 6 kilometer gaat fietsen op een schitterende skelter. (Voorzien van een antidiefstalchip met DATATRACK waardoor de fiets bij diefstal traceerbaar is.) De mannenkapper heeft om de kosten te beperken sponsoren benaderd. Hierdoor is het mogelijk deze skeltertocht te maken. KRUIMELDIEF de reviewer van geocaching heeft hiervoor toestemming verleend.


De hele tocht duurt ongeveer 2 uur. De route is bedoeld voor twee personen maar kan ook alleen gedaan worden alhoewel je dan stevig op de pedalen mag trappen! Met meerderen die op hun eigen fiets volgen is de cache ook goed te doen. Tevens kunnen er eventueel twee kleine kinderen voorop de skelter zitten, mits ze maar zelfstandig kunnen zitten. Ga je in de avonduren op pad? Zorg dan dat je zelf lampjes meeneemt voor de veiligheid. Verder willen we ons testteam 2eHan(d)s bedanken voor de testrit.

 

Ga na geparkeerd te hebben op:
N
52.33.766
E 005.54.591
naar punt 2. Dit punt is het coördinaat dat je hebt gekregen bij de startlicentie! Hier vind je de skelter waar je met zijn tweeën naast elkaar een route gaat afleggen. Gezellig toch!!! Deze route kan alleen maar met deze skelter gedaan worden want onderweg is de skelter onderdeel van de puzzel. De stoelen van de skelter zijn verstelbaar. Wil je met meerderen deze route doen? Neem dan eigen fietsen mee waarmee je achter de skelter aanfietst. Een foto van jullie onderweg kunnen we erg waarderen.
Punt 2: De Koggewerf, mannenkappersfiets parkeerplek
Je bevindt je op het terrein van de Kamper Koggewerf. De Kamper Kogge is een reconstructie van een kogge uit de 14e eeuw. Dit schip is gebouwd naar aanleiding van de vondst van een wrak in de Flevopolders. Het is mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de provincie Overijssel, de gemeente Kampen en door een leer-en werkproject voor jongeren, in het kader van het Europees Sociaal Fonds. Verder bevinden zich op deze werf een nagebouwd vissershuisje uit de 15e eeuw. Start vanaf hier een mooie fietsroute door Kampen en ga met de skelter naar punt drie!
Punt 3: Het station van Kampen
N 52.33.606
E 005.55.290
Je bevindt je aan de achterzijde van het station van Kampen. Tel het aantal treden van de grote trap. Dit is A. Dit station kent een lange historie. Ooit reed de trein dwars door de stootblokken en belandde tot stilstand te midden van het kruispunt wat je zojuist overstak!


Oorspronkelijk was het station het eindpunt van de Centraalspoorweg, maar het Kamperlijntje werd een aparte treindienst met dieseltreinen doordat elektrificatie achterwege bleef. Het traject Kampen – Zwolle is enkelsporig. Het station Kampen heeft wel twee sporen, maar het tweede spoor werd sinds de invoering van de dieseltractie niet meer voor gewone treinen gebruikt. De perron overkapping van dat spoor is gesloopt. Het perron van het eerste spoor is nog wel deels overkapt. Het monumentale stationsgebouw heeft een fraaie stationshal in Jugendstil, maar deze wordt momenteel niet gebruikt. Ga verder naar punt 4. Terwijl je hiernaartoe rijd ga je weer over de brug richting Kampen. Naar de stad kijkend zie je een uniek stadsfront dat door de eeuwen heen als een van de mooiste stadsfronten beschouwd wordt. De brug waarover je rijdt is op een fraaie manier afgewerkt met gouden wielen. Dit is bezet met echt bladgoud.
Punt 4: Het Gotisch Huis
N 52.33.570
E 005.54.967
Het Gotisch Huis is een koopmans- of patriciërswoning aan de Oudestraat 158 te Kampen. De langgerekte laatmiddeleeuwse woning is omstreeks 1500 gebouwd en bestaat uit een voor- en achterhuis met een binnenplaats. Een opvallend kenmerk in de voorgevel van het pand wordt gevormd door de rode luiken voor de smalle ramen. Op de binnenplaats bevonden zich de paardenstallen. De paarden werden gehouden om de in het achterhuis geplaatste rosmolen aan te drijven. De rosmolen in het achterhuis is te bezichtigen tijdens openingstijden. Vroeger was hier het Stedelijk Museum gevestigd, dat een breed overzicht geeft van de geschiedenis van de stad Kampen. Deze is 100 meter verderop in het oude raadhuis sinds 2009 geopend. Er zijn verschillende soorten luiken aan dit pand. Op de verdiepingen zie je 14 draailuiken maar op de begane grond zijn het klapluiken. Hoeveel klapluiken zijn dit? Aan de fiets hangt een draad met een sleutel eraan die heb je nu nodig! Ga hier in de buurt op zoek naar een hangslot en open deze met de sleutel. Als je dat gedaan hebt kun je de ring loshalen en aan de binnenkant tref je een getal aan. Tel dit op bij het aantal luiken en je hebt B!

Op nummer 156 zit de bedenker en maker van deze cache. De titel van deze cache kun je nu dan ook wel plaatsen. Je rijdt wel een heel klein stukje op de promenade waar je niet mag fietsen tijdens de winkeluren. Maar oom agent zal vast een oogje toeknijpen. Ga nu naar punt 5. Onderweg kom je langs het voormalig stadhuis van Kampen dat dateert uit het einde van de 14de eeuw; in de schepenenzaal een rijke zandstenen schouw in renaissancestijl (1543-1545) en houtsnijwerk. Hier zit nu het stedelijk museum. Tevens bevind zich hier de nieuwe toren. De Nieuwe Toren staat aan de Oudestraat in Kampen. Deze speeltoren is gebouwd in de periode 1649-1664 naar een ontwerp van Philips Vingboons. De bouw kende veel tegenslagen, het werk heeft in de periode 1655-1660 zelfs geheel stil gelegen. In de toren hangt een carillon dat in 1657 samengesteld is door François Hemony. Negenentwintig klokken zijn door hem gegoten, de overige klokken zijn onder andere van Geert van Wou. Tegenwoordig hangen er 47 klokken in de toren, die nog regelmatig door de stadsbeiaardier worden bespeeld. ’s Zomers, tijdens de Kamper ui(t)-dagen, hangt in de Nieuwe Toren de zgn. ‘Kamper koe’, dit naar de legende van één van de Kamper uien. Onlangs is de toren compleet gerestaureerd.ier
Punt 5: Bovenkerk
N 52.33.(327-B)
E 005.55.(223-B)
Vervolg nu de route naar de bovenkerk. De kortste weg is over de promenade. De Boven- of Sint Nicolaaskerk is een grote gotische kruisbasiliek uit de 14e en 15e eeuw. Tot het interieur van de kerk behoort een vroeg-renaissance koorhek (1552), een natuurstenen kansel (circa 1500) en een monumentaal orgel uit de jaren 1670-1676. Deze kerk heeft een bovenste spits gebouwd en dat is in een bepaald jaar voltooid. Welk jaar? Antwoord is C. Ga verder naar punt 6.
Punt 6: Poort
N 52.33.264
E 005.54.941
Vervolg de route naar één van de poorten van Kampen. Kampen heeft aan aantal poorten behouden uit het tijdperk dat de stadsmuur nog aanwezig was. Deze poort is dus ook een van de oude restanten van de kamper stadmuren. De Cellebroederspoort is een rechthoekig poortgebouw, geflankeerd door twee zware ronde torens, oorspronkelijk uit 1565, maar later verbouwd, eveneens in renaissancestijl.  In Romeinse cijfers tref je een jaartal aan. Welk jaartal is dit? Antwoord is D. Op naar punt 7.
Punt 7: De Kinderboerderij
N 52.33.366
E 005.54.596
Op naar het volgende punt dwars door het schitterende stadspark van Kampen. De naam van dit park is eigenlijk “het plantsoen” maar in de volksmond van Kampen noemt een ieder het stadspark. Als je onder de poort door bent gereden en direct rechtsaf gaat dan rij je door het park heen. Aan de rechterzijde zit een verhoogd talud. Vroeger stond hier gewoon water tot aan de rand van Kampen. Er was een open waterverbinding met het achterland. Je gaat nu naar de kinderboerderij Cantecleer. Deze is het hele jaar door geopend en je mag ten alle tijden de boerderij betreden. Het volgende punt ligt op de boerderij en met toestemming van de beheerder mogen geocachers alle dagen alle tijden de boerderij betreden!
www.cantecleer.com. Hier ligt een klein kistje verstopt ergens in het  ”mini-insectenhotel” met een puzzel erin. Los de puzzel op en je kunt verder. Als je de puzzel opgelost hebt lees je waar je het getal kunt vinden voor de letter E. Let op dat wanneer je de boerderij opgaat dat je de fiets niet vergeet op slot te zetten als je deze bij de ingang laat staan. Wil je de skelter meenemen dan is er aan de achterzijde van de kinderboerderij ook een ingang waar je met de skelter makkelijker naar binnen kan! Even omrijden dus.
Punt 8: Het St. Nicolaastorentje
Om door te gaan vul je hier E in
N 52.33. (E+3) 91
E 005. 54. (E+3) (E+3) 9
We gaan hiervandaan door naar het st. Nicolaastorentje. Dit torentje stond tot na 1840 op een vestigingsmuur, die de singelgracht van de IJssel afsloot. Het stond midden op een schuin geplaatste muur waar men nog net overheen kon lopen. Echter midden op deze muur stond dit torentje. Het blokkeerde de oversteek naar de andere zijde. Toen vanaf 1840 de stadsmuren werden afgebroken werd dit torentje verplaatst naar de tuin van Nic. Van Berkum Bijsterbos. Destijds gemeentesecretaris en bewoner van een voornaam huis dat later diende als pastorie van de R.K. Parochie. Daar is het torentje blijven staan totdat pastoor Gerrits het weer terug aanbood aan de stad en het daarna op deze plek beland is. Let op de hondenpoep als je omhoogloopt en kijk uit dat de fiets niet de gracht in rolt door het schuine talud, handrem omhoog en klem erop!!!! Welk jaartal tref je aan op dit torentje. Dit is antwoord F.
Punt 9: Schokkermonument
N 52.33.(2377-F)
E 005.54.(2253-F)
Dit is het Schokkermonument. Een monument voor de Schokkers die zich in 1859 na de ontruiming van Schokland vooral in de wijk Brunnepe vestigden. Vanaf hier is ook de Kogge op een fantastische manier te aanschouwen als deze afgemeerd ligt. Hoeveel volwassen mensen zie je hier in dit beeldmonument. Het antwoord is G.
Punt 10: Op de koggewerf
N 52.33.823
E 005.54.635

Parkeer de kappersfiets en zet hem weer op slot. Vergeet niet de code van het cijferslot op een andere stand te zetten als de verkregen code.

Als je alle antwoorden goed hebt kun je het eindcoördinaat gaan loggen waar het uiteindelijk allemaal om te doen is. Vul alle antwoorden in. Als alles goed ingevuld is en je alle getallen van het eindcoördinaat optelt dan is het totaalgetal te controleren.


FINALEPUNT: Hier volgt de formule voor het eindcoördinaat.

N 52. 3 (C-D-189). (A+2) (D-F-1) (A-E-4)
E 005. 5 (D-F-E). (B-A-E) (G) (E+2)

Ter controle:
De
optelsom van N moet zijn 26
De optelsom van E moet zijn 26

Als voorbeeld:
N
52.11.111, is 5+2+1+1+1+1+1=12
E 005.22.222, is 0+0+5+2+2+2+2+2=15


Code van het slot: (D-F)(E+G)(A+E)G.

Veel plezier en succes met loggen!
De mannenkapper!

Additional Hints (Decrypt)

oynpx obk, pbqr fybg mvr yvfgvat

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)