Skip to content

Lankkumiehen legenda Traditional Cache

Hidden : 7/29/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Pomarkun ja Noormarkun (nykyisin Poria) rajalla Pöllömäessä sijaitsee vanha muistokivi paikalla vuonna 1869 kuolleen "lankkumiehen" muistoksi. Kiveen on hakattu risti sekä vuosiluku 1869.


Tien kunnostuksen yhteydessä kivi on kaatunut ja merkinnät ovat nähtävissä ylösalaisin.

Muistokivi sijaitsee kätköpurkin läheisyydessä tien laidalla kuusen juurella. Kuusen pieneen oksaan on sidottu keltainen muovinpala.

Tarinan mukaan vuonna 1869 jostakin Pohjanmaalta oli lähtenyt mies kohti Poria hevospelillä, joka oli lastattu täyteen lankkuja. Saavuttuaan Pöllömäkeen mies oli poikennut paikalliseen maalaistaloon ja kysynyt sieltä yösijaa. Pyyntöön oli suostuttu. Illan kuluessa lankkumies oli tarinan mukaan kaivanut repustaan pullon tai pari kirkasta, eli tuohon aikaan kotipolttoista pontikkaa. Sen valmistaminen oli tosin kielletty jo kolme vuotta aiemmin vuonna 1866.

Lankkumies oli tullut luonnollisesti juovuksiin ja ajautunut sitten sanaharkkaan talon isännän kanssa ja saanut talosta lähtöpassit. Seuraavana aamuna lankkumies oli löytynyt kuolleena lankkukasan alta Pöllömäen kohdalta Pomarkun ja Noormarkun rajalla. Vuosikymmenten saatossa tarina on saattanut muuttua, eikä voida varmuudella sanoa onko kyseessä ollut tapaturma vai jotakin muuta.

Vanhoja lehtiä selailemalla Pöllömäellä vaikuttaa olleen varsin värikkäs historia, eikä niinkään hyvässä mielessä. Vuoden 1880 elokuun 21. päivän Satakunta-lehdessä on artikkeli, jossa tietä 2. elokuuta kulkenut mies, Jussi nimeltään, kertoo kuinka hän yöllä yksin kävellessään Pomarkusta Noormarkkuun oli seurannut virstanpylväitä matkansa etenemistä seuratakseen ja oli katsonut taskukelloaan, joka näytti puolta yhtätoista: "Warasin woimiani ja samassa luontoaniki, sillä kohta olin lähestywä tuota pahaksi tunnettua "Pöllömäkeä"". Tuolla hän oli kohdannut kolme miestä tien laidalla ja luullut heitä aluksi ryöväreiksi, koska miehillä oli ollut puukalikat kädessä, mutta yksi miehistä olikin osoittautunut tutuksi, joten ryöväreistä ei nyt ollut kyse. Miehet olivat sanoneet: "Me näytämme tässä, ikäänkuin ryöväreiltä; mutta meidän on liikkeille saattanut kauhea hätähuuto, joka äsken kuului näiltä seuduin. Useita kertoja huudettiin: "Tulkaat Jesuksen tähden auttamaan; älkäät lyökö!" Edempänä hän kohtasi lisää miehiä, joilla osalla oli mukanaan pyssyjäkin ja hän oli saanut yhden lainaksi loppumatkan ajaksi. Avunhuutojen lähde tai syy ei koskaan selvinnyt Jussille, vaikka hän oli sitä myöhemmin yrittänyt saada selville. Artikkelin hän päättää: "Ei ole montaa vuotta siitä, kuin tuon "Pöllömäen" läheltä löydettiin miehen ruumis metsästä, jota oli wäkiwallalla kuoletettu. Toivotaan nyt sentään, ettei niin kauheasti ole käynyt! Jussi"

Lieneekö tuo lopun viittaus tarkoittanut tarinan lankkumiestä.

Edelleen syyskuun 13. 1882 Satakunta lehdessä kerrotaan lisää tiellä vaanineista rosvoista, jotka olivat ryöstäneet mm. 18 vuotiaan naisen pyssyllä rintaan uhaten. Kirjoittaja kirjoittaa artikkelissa: "Ei montaa wuotta sitten ampui muuan matkaavainen herrasmies samalla tiellä päälle karkaawan roswon, jotta se paikalla jäi makaamaan. Tie, josta kerron, on matkaawalle hywin pelottava ja synkeä waeltaa. Siellä on monta roswoin pesäpaikkaa muinaisilla ajoilla ollut, erittäinkin tuo mainioksi kulkijalle kauhistawaksi tullut "Pöllömäki". Suotava olisi, että matkalaiset ottaisivat vaarin tästä, että he warustaisiwat itsensä tarpeellisilla aseilla noita tuntemattomia roswoja wastaan, eiwätkä kulkisi yksin pimeinä öinä semmoisilla seuduilla, jossa waara ja kuolema roswoin käden kautta heitä uhkaa."

Vuoden 1901 joulukuun 31. päivän Päivälehdessä on uutinen:

"Onneton kuolema tapahtui Porissa Ulvilan Sunniemeltä kotosin olevalle miehelle Juho Lehtoselle tämän kuun 17 p. Lehtonen ynnä kaksi muuta miestä olivat t. k. 10 päivinä lähteneet Porista viemään kauppatavarakuormaa Honkajoelle ja olivat ottaneet mukaansa sitä ikävää ilolientä, mutta Lehtonen oli jäänyt tovereistansa Finbyyn kylän ja Nordströmin talon välille Pöllömäen ahteen alle. luultavasti sen tähden, ettei hevonen voinut vetää ahdetta ylös, koska Lehtonen oli pannut heiniä hevosensa eteen ja alkänut riistää köystä auki vähentääksensä kuormaa, mutta siihen olikin hän tökertynyt ja ehtoo yöllä, ja vasta aamulla kello 4 löydettiin hän kankeaksi kylmettyneenä, vaan henki oli kuitenkin. Hänet vietiin Nordströmiin, jossa häntä hoidettiin ja koitettiin auttaa minkä voitiin, mutta turhaan. Lehtonen kuoli saman päivän ehtoolla klo puoli 6 ja tuotiin Noormarkun leikkaushuoneeseen odottamaan lääkärin lausuntoa. Lehtonen oli noin 21 vuotias perheellinen mies ja hänen vaimonsa ensimmmäinen mies kuoli joku vuosi takaperin tiilikuorman alle Porin Toijoen sillan läheisyydessä."

Lisävalaistusta lankkumiehen tarinaan antaa Luoteisväylä lehden N:o 30 / 2011 artikkeli. Tarinan mukaan lankkumiehen veli olisi tullut Parkanosta hoitamaan veljensä asioita ja lankkumies olisi haudattu Noormarkun hautausmaahan, mutta seurakunnan kirjoista ei ole löytynyt mitään merkintöjä onnettomuudesta ja vainajan hautaamisesta. On kuitenkin mahdollista, että lankkumies olisi haudattu Pomarkkuun, koska kuolema on saattanut tapahtua Pomarkun puolella.

Kyseinen tie, jonka varrella muistokivi sijaitsee, on aikoinaan ollut yhteys Porista Kankaanpäähän ja siitä edelleen Pohjanmaalle. Vielä 1960-luvulla tie on ollut vakinaisessa käytössä, mutta uuden valtatien (23) myötä vanha tie on jäänyt metsäautotieksi ja osin tie on kadonnut kokonaan tai metsittynyt ajokelvottomaksi. Kätkölle pääsee autolla Poosjärven tienhaaraa vastapäätä lähtevää tietä pitkin, mutta en suosittele ajamaan sitä, ellei auto ole maastokelpoinen. Auto kannattaa jättää tähän tienhaaraan ja kävellä loppumatka kätkölle, koska auton kääntäminen ympäri ennen muistokiveä on käytännössä lähes mahdotonta. Muutenkin, kun kätköä lähestyy, kannattaa pitää mielessä, että vieressä kulkeva valtatie 23 on erittäin vilkasliikenteinen ja ajonopeudet ovat suuria. Lisäksi tiellä kulkee erittäin paljon raskasta liikennettä. Talvella kivi ja kätköpurkki jäävät lumen alle.

Lähteet: Luoteisväylä-lehdet N:o 29/2011 ja N:o 30/2011

Additional Hints (No hints available.)