Skip to content

Bello Traditional Geocache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
GeoGuy
Geocaching.com Community Volunteer Reviewer

More
Hidden : 5/18/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache ligt vlakbij de plek waar de stoomtrein Bello de oude helderseweg en het kanaal overstak, een infobord vind u op de volgende coördinaten: N 52 39.554 E004 44.678
Bij de cache is parkeerruimte aanwezig, dek de cache weer goed af.

Stoomtrein Bello.

In 1932 werd de Stoomlocomotief Bello met nog acht andere stoom locomotieven ingezet op de spoorlijn Alkmaar-Bergen-Bergen aan Zee. Bello verliet op 8 Mei de fabriek “Berliner Machinebau A.G”, het was de 43e locomotief van een serie van 44 locomotieven die gebouwd waren voor de Hollandse Spoorweg Maatschappij. De Bello is een drieassige tenderlocomotief met een gewicht van 28.5 ton met een maximum snelheid van 60 kilometer per uur. De locomotief zou gaan rijden in de Haarlemmermeer maar kwam terecht in een trein loods in Hilversum, tijdens de eerste wereldoorlog waren de kolen erg schaars en dat verminderde ook de reislust per trein. Op 10 Maart werd de Bello ingezet in Hoorn. Na een aantal omzwervingen door het hele land kwam Bello terecht in Haarlem en werd daar na een ongeluk met een andere locomotief compleet gereviseerd en omgenummerd in nr.7742. In 1927 te Neede waar de Loc werd opgeslagen kreeg de locomotief tijdens een cycloon een muur en een dak boven op zich, de locomotief was bijna rijp voor de sloop maar werd door onderdelen van een andere loc gered.
Tijdens de tweedewereld oorlog werd de Bello zwaar beschoten en door de Duitsers afgevoerd naar Duitsland, in 1946 werd zij in Duitsland Cuxhaven weer terug gevonden. Na weer hersteld te zijn in Amersfoort kwam de Bello weer terug op de lijn Bergen-Alkmaar. Hier deed zij trouw haar dienst tot 31 Augustus 1955. Enige dagen later vond de NS de Bello rijp voor de sloop. Bergen kwam in opstand en in 1960 kwam de Bello als monument weer terug naar Bergen, Bello roestte langzaam weg in de zoute wind in Bergen en in Februari 1978 ging de Bello op een dieplader naar het Stoomtrein museum Hoorn-Medemblik. In 18 jaar stilstand was er meer verroest als gedacht en de restauratie duurde 7 lange jaren en de kosten liepen op tot 900.000 euro (ter vergelijking: in 1914 werd er 27.000 gulden betaald voor de locomotief). In 1985 werd de Bello weer onder stoom gebracht en sindsdien is Bello het paradepaardje van het stoomtram museum Hoorn-Medemblik.

De Sluismolen.

Waar de cache verstopt is kijk je tegen de Sluismolen aan. Deze molen uit 1575 is een poldermolen en hier geplaatst om de Sluispolder droog te malen. Rond 1200 werd er begonnen met de aanleg van een dijk langs de oever van de Rekere. Hiermee hoopte men wateroverlast van zeewater dat via de Rekere tot Alkmaar kon komen tegen te houden, deze dijk vormde de oost en noordgrens van de latere Sluispolder. Waarschijnlijk heeft de Sluismolen een vroeger geplaatste Wipmolen vervangen. De molen heeft nog steeds een in werking zijnde ijzeren scheprad.

Koedijkervlotbrug.

Als je langs de Sluismolen naar het noordoosten kijkt zie je de Koedijkervlotbrug.
In Noord-Holland ligt het Noord-Hollands kanaal, het is gegraven in het begin van de 19e eeuw in opdracht van Koning Willem 1. Het kanaal begint in Amsterdam in het IJ en loopt via Purmerend, dwars door Alkmaar naar Den Helder waar hij uitmond in de Waddenzee, in Den Helder tussen Waddenzee en kanaal zit nog de “Koopvaarderschutsluis”. Aan het begin van het kanaal in Amsterdam zit ook een sluis deze heet de “Willem 1 sluis” vernoemd naar de opdrachtgever voor het graven van het kanaal. Het kanaal is 75 kilometer lang en in 1824 in gebruik genomen.

De bijzonderheid aan het Noord-Hollands kanaal zijn de vier Vlotbruggen, deze bruggen zijn gebouwd op een aparte manier en is uniek in Nederland, de reden van deze wijze van bouwen is omdat er in die tijd nog geen bruggen gebouwd konden worden met een dusdanige grote overspanning om de andere oever te kunnen bereiken. Ooit heeft er een vijfde vlotbrug gelegen deze lag in Alkmaar zelf ter hoogte van de Bierkade waar nu het pontje vaart.
De werking van een Vlotbrug is als volgt: de brug heeft een vaste oprit en een afrit, tussen deze twee gedeeltes zit een beweegbaar drijvend bruggedeelte wat onder de oprit en afrit wordt getrokken, waardoor er een doorgang ontstaat voor de schepen, nu alleen nog pleziervaart en binnenvaart met heel af en toe een kustvaarder.
De vlotbruggen zijn gebouwd rond het jaar 1824 oorspronkelijk waren het er zeven stuks, de vlotten waren oorspronkelijk van hout en later vervangen door stalen drijvers. Van de zeven bruggen zijn de “Zijpersluisbrug” de “Stolpervlotbrug”en de Vlotbrug bij de Bierkade in centrum Alkmaar verdwenen. Overgebleven zijn de “Koedijkervlotbrug” de “Burgervlotbrug” de “Sintmaartenvlotbrug” en de Vlotbrug "Het Zand".

Veel plezier met deze cache.

Additional Hints (No hints available.)