Skip to content

Grænselandsmuseet Traditional Cache

This cache has been archived.

Toa Ignika: Hej

En reviewer har kontaktet dig for over 4 uger siden for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret eller genåbnet cachen, bliver cachen hermed arkiveret.

Caches der bliver arkiveret på grund af misligholdelse og manglende respons, kan ikke hentes frem fra arkivet igen.

OBS

  • Hvis du skriver om en bestemt cache skal GC kode og navn fremgå som det første i beskeden, gerne med et link.

Geohilsen

Toa Ignika
Frivillig Geocaching.com reviewer for Danmark, Færøerne og Grønland

Kontaktinformation: danskereviewere@gmail.com

Følg de danske reviewere på Facebook
(mgl aktion)

More
Hidden : 2/28/2009
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Grænselands Museet, Tønder

Sydvest for Tønder ved grænseovergangen i Sæd finder du et fint lille privatejet museum; Grænselandsmuseet på Sønderløgum Landevej 9 (åbent lørdag øg søndag). Her giver en omhyggeligt sammensat udstilling indblik i grænsekontrol, grænsehistorie og den tyske besættelse i april 1940.

Sæd Grænse
Den nuværende landegrænse mellem Danmark og Tyskland blev oprettet i 1920. Det skete efter at Tyskland havde tabt Første Verdenskrig, og efter at der var blevet afholdt en folkeafstemning om hertugdømmet Slesvigs fremtidige nationale tilhørsforhold. Slesvig blev inddelt i tre zoner, hvor flertallet af befolkningen i den nordligste af disse, det nuværende Sønderjylland, stemte for Danmark.

Grænseføringen var et kompromis mellem sproglige og praktiske forhold. Det betød at Højer, Tønder og Tinglev, der havde tysk flertal, alligevel kom under Danmark. I de senere år er forholdene omkring grænsen blevet ændret fuldstændigt pga. den såkaldte Schengenaftale. Grænsekontrollen er indskrænket, og grænsen er stort set blevet usynlig, bortset fra at man på dansk side har valgt at bibeholde traditionen med at flage med de nordiske flag.

Drivvejen og studedriften
Drivvejen var et net af veje fra det nordlige Vestjylland ned gennem Jylland, Sønderjylland og Slesvig-Holsten til Hamborg. Vejens betydning kan sammenlignes med Hærvejens rolle i det østlige Jylland og Sønderjylland.

Betegnelsen Drivvejen skyldes den meget vigtige og omfattende studedrivning, der foregik tidligere. Studene blev avlet i Jylland og blev i forårsmånederne solgt på lokale markeder til studedriverne, der drev studene sydpå. I Sønderjylland blev studene solgt videre til nye opkøbere på markederne i Ribe, Løgumkloster, Tønder og Husum. De opfedede studene hen over sommeren på de fede marskjorde, og i efteråret blev de opfedede kreaturer så drevet videre til Hamborg og solgt til slagtning dér eller til nye studedrivere, der drev dem endnu længere væk. En del af studene blev også drevet ud til havnene ved Vadehavet og herfra sejlet til bl.a. Holland.

Studedriften begyndte omkring år 1500, da der kom større efterspørgsel efter stude fra Tyskland. I tiden forinden var den danske landbrugsproduktion blevet omlagt fra kornavl til kvægavl, der krævede mindre arbejdskraft og gav større fortjeneste. Under svenskekrigene gik studedriften meget tilbage, og fik først et rigtigt stort omfang efter 1788, hvor al kvægopfedning og kvægdrift blev givet fri for alle.

Studedriften standsede i 1864, efter at Sønderjylland blev indlemmet i Preussen. Herefter var det kun sønderjyske stude, der blev drevet sydpå, mens de jyske stude blev slagtet på lokale slagterier og i stor omfang eksporteret som slagtekød til England.

Landsbyen Sæd
Landsbyen Sæd har på mange måder bevaret sin gamle struktur. Der er mange ældre huse og gårde, ligesom gadenettet er meget intakt. Landsbyen har ingen kirke, men hører under Ubjerg sogn. I landsbyen findes en meget stor tysksproget mindesten, der blev rejst i 1925 til ære for landsbyens faldne i Første Verdenskrig.

Additional Hints (No hints available.)