Skip to content

Daalmeerpad Cache Traditional Geocache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 2/27/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Daalmeerpad cache.
Parkeer mogelijkheid op het volgende coördinaat:
N 52 40.186 E 004 45.160.
Probeer de cache ongezien te loggen aangezien er wel wat mensen fietsen en rijden. Om deze cache te loggen hoef je niet op het privé terrein van bewoners. Dek de cache weer goed af a.u.b.

Bij de parkeer lokatie vandaan lopend richting cache staat er rechts voor het bruggetje nog een bord met wat geschiedenis Daalmeerpad.

Het Daalmeerpad is een cache die je kunt aanrijden met de auto en daarna de cache loggen, maar het is ook een leuke wandeling of fietstocht. Het is ongeveer een half uur a drie kwartier lopen van het kerkje naar Sint Pancras.

De geschiedenis van het Daalmeerpad in een notendop.

Het Daalmeer pad was een verbinding tussen Sint Pancras en Koedijk, het ging en gaat nog steeds van de Benedenweg in Sint Pancras naar het Kerkje van Koedijk.

Voor de 16e eeuw bevonden zich tussen Sint Pancras en Koedijk een aantal meren dit waren het Vroonermeer het Daalmeer en de Mare, tussen de 16e en 17e eeuw zijn deze meren drooggelegd.
Toen de meren er nog waren was de verbinding tussen Sint Pancras en Koedijk over het water. De dokter woonde in Koedijk en als hij nodig was in Sint Pancras moest hij met een roeiboot overvaren meestal was dit tevergeefs want vaak was na een uur varen bij aankomst van de dokter de patiënt al overleden.

Ook de boeren die om en nabij Koedijk en Sint Pancras woonden waren niet gelukkig met de droogleggingen van de meren want zij verdienden een centje bij met visserij op de meren.
Op de droog gemaakte landen werd door de boeren aanvankelijk veeteelt bedreven daar maakte in het jaar 1900 de Veepest een einde aan, door grote verliezen in de veestapels waren de boeren gedwongen om over te stappen op akkerbouw, dit eigenlijk tot op de dag van vandaag want nog steeds komt er veel rode en witte kool van deze landerijen.
Aangezien er nog veel water was blijven staan tussen de twee dorpen werden er 7 houten bruggetjes gebouwd over een aantal sloten en vaarten. Hier zijn nu nog een paar bruggen van over en eentje is nog in zijn oude staat, dit is het eerste bruggetje naast het kerkje aan de Koedijk kant.
Aan het einde van de 19e eeuw was het Landpad tussen de twee dorpen in een slechte staat en pas in 1929 werd het Landpad geplaveid maar vanwege de slechte financiële toestand werden deze werkzaamheden erg slecht uitgevoerd. Tientallen jaren later rees het plan om tussen de beide dorpen een echte weg aan te leggen in 1959 werd dit traject uitgezet, het zou gaan lopen zoals het huidige pad nu nog loopt, maar van hogerhand werd medewerking geweigerd omdat er plannen voor ruilverkaveling lagen bij de gemeentes.
Doordat de weg er toen niet gekomen is heeft het Daalmeerpad nu nog zijn oude route door de drooggelegde meren.

Orgelzaal Booy.

Als u wel beslist om het Daalmeerpad af te lopen komt u onderweg een speciale bezienswaardigheid tegen, dit is orgelzaal Booy.

Cor Booy werd geboren in 1903 en groeide op in en rond Sint Pancras, van jongs af aan was het hard meewerken in het bedrijf van zijn vader. De zondag werd bewaard voor de nodige rust en kerkbezoek, op de rustdag zat zijn vader nog wel eens aan het harmonium om een psalm te spelen. De kleine Cor stond dan naast zijn vader omdat een orgel toch wel een mooi ding was. Cor kon geen noot lezen maar het spelen ging hem steeds beter af en al snel waren de grote componisten geen vreemde meer voor hem. Op tienjarige leeftijd kreeg Cor de kans om een keer op een kerkorgel te spelen, dit maakte een dusdanige indruk op de jonge Cor, met de jaren maakte het harmonium bij zijn vader geen indruk meer op hem en Cor wilde meer,
er moest een echt kerkorgel komen.
Na de nodige gesprekken met een orgel bouwer in Alkmaar werd er in het huis van zijn broer een groot kerkorgel gebouwd. Inmiddels hadden vader en moeder Booy de pensioen leeftijd bereikt en midden in de Daalmeer een huis gekocht, nadat het orgel van Cor al een keer naar zijn eigen huis verhuisd was, moest het hier ook door ruimte gebrek weer uit, in het huis van zijn vader en moeder was het nagenoeg onmogelijk. Toen in de pers bekend raakte dat Cor Booy onmogelijk zijn orgel ergens kwijt kon kwamen de mensen van heinde en verre om voor een zacht prijsje het orgel over te kopen. “Dat nooit”, zei Cor en met cement en stenen bouwde hij aan het huis van zijn vader en moeder een zaal van 10 bij 5 meter en voor de tweede keer werd het orgel afgebroken en weer opgebouwd in de nieuwe orgelzaal.
Na 5 jaar was ook dit zaaltje te klein en met hulp en geld van de gemeente Sint Pancras werd er een nieuwe zaal gebouwd ditmaal dusdanig groot dat er 150 mensen naar zijn orgelspel konden luisteren.
Na deze laatste zaal is de orgelzaal van Booy wereldberoemd geworden en de grote orgelspelers van Nederland en Europa hebben er gespeeld. Op dit moment is de orgelzaal in handen van een stichting welke het orgel en de accommodatie in ere houden en er worden veelvuldig concerten gegeven.
(visit link)

Veel plezier met deze cache.

Additional Hints (Decrypt)

Wr ubrsg avrg npugre urg urx bz qr pnpur gr cnxxra. Ghffra qevr cynaxwrf va cynngf ina mrf cynaxwrf.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)