Skip to content

Oude Veerseweg EarthCache

This cache has been locked, but it is available for viewing.
Hidden : 6/5/2008
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Oude Veerseweg

Dit van oudsher natte weidegebied strekte zich ooit uit van Schellach tot aan Kleverskerke en Arnemuiden. In de Middeleeuwen vond hier, net als in andere lager gelegen poelgronden in Zeeland, moernering plaats. Het moeren gebeurde hier al sinds de achtste eeuw, maar beleefde haar hoogtepunt rond de vijftiende eeuw. Veen werd onder de kleilaag vandaan gehaald en gebruikt voor zoutwinning. Dit gebeurde in gebieden waar het veen doordrenkt was van zout, o.a. in Friesland, West-Brabant en natuurlijk in Zeeland. De mensen groeven hier het zoute veen op en verbranden dat in speciale zoutketen. Na de verbranding bleef er zout over, een kostbaar en schaars goed toen er nog geen koelkast bestond. Moernering wordt ook wel selnering of darinkdelven genoemd

Het gebied was doorsneden met tal van slootjes die het in kleine kavels verdeelden, met af en toe een drinkput voor het vee er in. Het was er erg nat en veelal was er sprake van een zoute kwel.

Als gevolg van moernering hield men een hobbelig landschap over. Dit type landschap wordt wel een hollebollig landschap genoemd.

De natuurlijke en landschappelijke variatie in gemoerde poelgronden is doorgaans hoog. Hoogteverschillen en een geroerde bodem zorgde op korte afstand voor afwisseling van droog en nat, zowel zoete en brakke omstandigheden en daarmee een zeer gevarieerde vegetatie.

In 2006 zijn er in dit natuurgebied werkzaamheden uitgevoerd ten behoeve van het natuurbeheer. Er zijn vernattingsmaatregelen uitgevoerd en er is meer reliëf gecreëerd. Hierdoor komt de brakke kwel, die onder de kanaaldijk doorstroomt, verspreid in het gebied aan de oppervlakte, wat plaatselijk een karakteristieke zilte vegetatie oplevert.

Vragen:

1) Tot welke eeuw vond moernering plaats?
2) Hoe ontstonden de ondiepe greppels?

Email je antwoorden via ons profiel en voeg een foto met gps bij het informatiebord toe aan je log (foto is optioneel). Indien er iets niet klopt dan nemen wij contact met je op.

Let op: Het is niet de bedoeling om met de auto door te rijden tot het informatiebord!!


Oude Veerseweg (English)

Once this wet meadowland was located between Schellach, Kleverskerke and Arnemuiden. In the Middle Ages there was a continue process of peat bog. This process was started since the 8th century and the climax was reached in the 15th century.

Under the clay layer peat bog was digged up to gain salt. People digged up the salt peat bog and burned this. The result was salt, which was very valuable that time. Peat bog was also used as a fuel. The unique process of salt gaining only took place in Friesland, West-Brabant and of course in Zeeland.

The result of this process was an extraordinary landscape with all kind of ditches. The area was divided by a lot of ditches and narrow meadows were formated. The area was very wet and there were several small salt lakes formated.

The result of the peat bog process was a rough and bumpy landscape. Now there is a lot of different vegetation in this cultural historical landscape. The rough and bumpy surroundings makes this an unique area in the Netherlands.

Questions:

1) Until what century did peat bog take place?
2) How were the shallow ditches created?

Send your answers to us via our profile and add a picture of yourself and gpsr near the information panel. If you think your answers are correct, feel free to log a 'Found'.

Additional Hints (No hints available.)