Skip to content

100 jaar Zuiderzeewet 1918-2018 Event Cache

This cache has been archived.

Exploradora73: Bedankt voor de gezelligheid.

Exploradora73

More
Hidden : Saturday, June 16, 2018
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


In 1918 was op de plek waar we vandaag het event houden alleen water oftewel de Zuiderzee. Het eerste concrete plan om de Zuiderzee in te dammen kwam in 1667 van Hendrik Stevin. Er volgden vele andere plannen die alle onhaalbaar waren.

In 1883 diende Tweede Kamerlid Age Buma een wetsvoorstel in om te onderzoeken of het mogelijk was de hele Zuiderzee droog te leggen. Verzet leidde ertoe dat Buma zijn wetsvoorstel weer introk. Niet bij de pakken neerzittende zocht hij contact met P.J.G. van Diggelen. Zij richtten op 4 januari 1886 de Zuiderzeevereniging op, die moest gaan onderzoeken of het droogleggen van de hele Zuiderzee haalbaar was. Ingenieur Cornelis Lely leidde het onderzoek. De Zuiderzeevereniging had onder leiding van Lely bevonden dat het mogelijk was de Zuiderzee door middel van een afsluitdam volledig af te sluiten, waarbij de afwatering van de IJssel door sluizen in de dam geregeld kon worden.

Lely tekende in de Zuiderzee vijf grote polders, waarvan er vier zijn aangelegd. De plaats van de polderdijken werd bepaald door de kleigebieden, met kleine toegevingen aan de IJsselmonding en een waterweg (Oostvaardersdiep) tussen twee polders (Markerwaard, Flevoland) door vanuit Amsterdam ten behoeve van de scheepvaart. Ook dit water was op de diepe geul gepland waar we nu, door planwijziging, de Oostvaardersplassen aan over hebben gehouden. Van de vijf polders is er één, de Markerwaard, niet aangelegd. Flevoland is in twee delen aangelegd, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland.

In 1892 adviseerde een staatscommissie om het plan ten uitvoer te brengen. Pas op 21 maart 1918 werd de Zuiderzeewet door de Tweede Kamer aangenomen. Nadat op 13 juni 1918 ook de Eerste Kamer met de wet instemde, werd ze op 14 juni 1918 in het Staatsblad afgekondigd.​

Bron: Wikipedia

Dankzij deze wet kunnen wij nu op deze plek wonen, werken, en natuurlijk ook geocachen. Deze week is het 100 jaar geleden dat de wet tot stand kwam.

Om even bij het 100 jarig bestaan van de wet stil te staan houden we zaterdag 16 juni van 10.15 tot 10.45 een event op het werkeiland. Het oudste stukje van Lelystad. Het event is bedoeld om even gezellig bij te kletsen of TB's te wisselen. Misschien kun je ook tips en trics krijgen over een nog niet opgeloste mysterie. Daarna kan ieder zijn weg gaan. In het kader van 100 jaar Zuiderzeewet is het leuk om de Multi Perceel P te doen.

Additional Hints (No hints available.)