Skip to content

Puzzelrondje Boxmeer : #01 Beugen Mystery Cache

This cache has been archived.

Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd omdat hij te lang inactief staat.

More
Hidden : 3/19/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Op bovenstaande coördinaat bevindt u zich in het natuurgebied Middelsteegsche Weiden, onderdeel van het Maasheggengebied. (Voor de cache heeft deze coördinaat echter geen enkele betekenis en moet er eerst nog gepuzzeld worden.)

Karakteristiek voor de Maasheggen is dat het landschap is verdeeld in een groot aantal kleine percelen die van elkaar zijn gescheiden door meidoorn- en sleedoornheggen. De meidoornstruiken worden half doorgezaagd en naar de zijkant geleid, zodat de struiken in elkaar groeien (dit wordt 'leggen' genoemd). Daar waar gezaagd is, groeien weer nieuwe takken zodat er een hele dichte heg ontstaat. Doordat de heggen zo dicht in elkaar gevlochten zijn, vormen ze een ondoordringbare afscheiding. Ze dienen vooral als perceelscheiding en veekering, maar helpen ook bij het buiten houden van roofdieren. Iedere keer als de uiterwaarden onder water lopen, helpen de heggen bij het opvangen van slib; als het water zich terugtrekt, blijft het slib achter waardoor de bodem in het gebied erg vruchtbaar is.
Bron: Wikipedia.

Het eeuwenoude landschap is uniek in West-Europa. Vroeger stonden er veel meer van zulke heggen in ons land. Alleen rond Boxmeer heeft een groot aantal de landbouwmechanisering overleefd. Naast de Middelsteegse Weiden maken ook de Oeffeltse Weiden (met de Oeffelter Meent, zie Oeffelt) en De Bergjes (zie Groeningen) deel uit van dit prachtige natuurgebied, dat voor een groot deel eigendom is van Staatsbosbeheer.

Een mooi gebied om in te wandelen of te fietsen, al dan niet aan de hand van één van de vele uitgezette routes die door dit landschap lopen. En natuurlijk kunnen er onderweg ook caches gevonden worden!
Om deze puzzelcache te kunnen vinden, dient eerst nog de volgende puzzel te worden opgelost:



Introductie serie Puzzelrondje Boxmeer

Deze cache is de eerste van de serie "Puzzelrondje Boxmeer". Met deze serie puzzelcaches willen we geocachers laten zien hoe leuk de combinatie van geocachen en puzzelen kan zijn.
De variatie in puzzelcaches is enorm: Foto-puzzels, raadsels, codeer-puzzels, knutsel-puzzels, enz., enz. We zullen proberen voor elke cache in deze serie weer een ander soort puzzel te maken.
Daarnaast verschillen de puzzels in moeilijkheidsgraad (zie het aantal sterren bij 'Difficulty'). In deze instap-serie willen we het allemaal niet te ingewikkeld maken. Ook na het publiceren van de wat moeilijkere puzzels, zullen daarom al snel hints toegevoegd worden, zodat ook de beginnende puzzelaars de oplossing kunnen vinden en de cache kunnen gaan zoeken.
Kortom: Het moet vooral leuk zijn! En als er gaandeweg nog wat van geleerd kan worden, dan is dit mooi meegenomen.

Is er iets toch nog niet geheel duidelijk, dan ligt dit niet aan de puzzelaar, maar aan de makers van de puzzel. Neem dan even contact met ons op: C-4S.



Witte gij't ?

Bij deze puzzel is het de bedoeling om een elftal vragen over de Gemeente Boxmeer te beantwoorden. Door deze antwoorden in de cacheformule in te voeren, kan de coördinaat van de cache worden berekend.

Bij een aaltal vragen wordt gevraagd om de 'woordwaarde' te bepalen. De woordwaarde is een bekende methode bij geocaching om van woorden getallen te maken. Aan elke letter wordt een waarde toegekend en die waardes worden vervolgens opgeteld. Meestal geldt hierbij A=1, B=2, enz. Het woord 'CACHE' wordt dan 3+1+3+8+5=20.
Maar let hierbij op: Soms gebruikt men A=0, B=1, enz. of moet er achteruit geteld worden: A=26, B=25, enz. Goed lezen, dus!

Bij het bepalen van de woordwaarde wordt meestal ook het 'stapeltellen' toegepast. Hierbij worden de cijfers van het antwoord opgeteld en wordt dit indien nodig herhaald, totdat er één cijfer overblijft. Het jaartal '1995' wordt dan 1+9+9+5=24 en dit wordt weer 2+4=6. Het voorgaande voorbeeld 'CACHE' wordt dan 2+0=2.
(In plaats van stapeltellen, gebruikt men soms ook de term 'rijsom' of 'iteratieve rijsom'.)

Tip: Deze site van Marc Knoppert met tools voor geocachen kan erg handig zijn!

OK. En dan zijn we nu eindelijk klaar voor de vragen:


Trivia Gemeente Boxmeer

Geografie

A De Gemeente Boxmeer bestaat in haar huidige vorm uit 11 kernen. In welk jaar vond de laatste gemeentelijke fusie plaats? (Stapeltellen)
B Vanuit de lucht gezien, heeft de Gemeente Boxmeer de vorm van een laars. Aan hoeveel buurtgemeenten grenst de Gemeente Boxmeer, al dan niet gescheiden door de Maas?
C Aan de oostelijke zijde wordt de gemeente Boxmeer (en ook de provincie Noord-Brabant) begrensd door de Maas. Hoeveel van de dorpen uit de Gemeente Boxmeer grenzen aan de Maas?
D Welke van de 11 dorpskernen grenst binnen de gemeentegrenzen aan het grootste aantal andere dorpen? (Woordwaarde en stapeltellen)
E Op de website van de Gemeente Boxmeer is het aantal inwoners per plaats te vinden ('Naar de databank'). Zet de plaatsen op een rij van groot naar klein. Zoek de plaats op die op nummer 8 staat. Hoeveel procent van de inwoners van de Gemeente Boxmeer wonen er op in die plaats? (Percentage afronden tot een geheel getal. Is voor alle jaartallen hetzelfde antwoord.)

Historie

F Elf plaatsnamen en elf beschrijvingen. Wat hoort bij wat?
Wanneer de zwarte punten op de juiste wijze met elkaar worden verbonden, blijkt er één blauwe punt geraakt te zijn. Welk nummer staat hierbij?
G Boxmeer maakte nooit deel uit van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (ook wel 'De Verenigde Provinciën' genoemd), maar was een hoge heerlijkheid (zelfstandig gebied met eigen wetten en rechtspraak). In welk jaar werd door Frankrijk het soeverein gezag over Boxmeer van de heer van Boxmeer afgenomen? (Stapeltellen)
H De Boxmeerse Vaart is een bloedprocessie die van grote sociaal-culturele betekenis is. In welke eeuw is deze traditie ontstaan? (Stapeltellen)
I Een andere traditie is het Metworstrennen op Carnavalsmaandag. Een traditie die misschien wel teruggaat tot in de vijftiende eeuw. Wat wordt als oprichtingsjaar van de vereniging ‘de Metworst’ gezien? (Stapeltellen)
J Wat was de achternaam van de eerste burgemeester van de gemeente ten tijde van de laatste gemeentelijke herindeling? (Woordwaarde, stapeltellen)
K In welk jaar werd de Gemeente Boxmeer door het blad Elsevier uitgeroepen tot beste woongemeente van Noord-Brabant? (Stapeltellen)


Antwoorden

A


B
C
D
E
F
G
H
I
J
K


Wanneer je de antwoorden gevonden hebt, vul je de waarden in de volgende cacheformule in:



Aangezien de cache zich in een natuurgebied bevindt, graag alleen tijdens daglicht zoeken!



Je kunt nu op zoek gaan naar de cache, of voor de zekerheid de coördinaten nog even checken:



De cache zelf is een micro, maar bevindt zich in een afgesloten 'container' (small: 1 1/2 duims).
Om het slot te kunnen openen, moet lokaal de code van het slot nog berekend worden:
Driemaal een 'letterwaarde', maar dit zal geen probleem mogen opleveren.

Bij het terugplaatsen van de cache de 'deksel' niet te strak aandraaien!
(Een slag losser is ook goed: Er zit immers een slot op.)

Groeten, C-4S

Wanneer je de cache gevonden hebt, mag je deze banner in je profiel plaatsen:





Deze cache maakt deel uit van een serie puzzelcaches in de Gemeente Boxmeer, waarin 'Natuur' en natuurlijk ook 'Puzzelen' centraal staan. De puzzels in deze serie zijn Beugen, Boxmeer, Groeningen, Holthees, Maashees, Oeffelt, Overloon, Rijkevoort, Sambeek, Vierlingsbeek en Vortum-Mullem.
Voor het plaatsen van deze cache is toestemming verleend door de Gemeente Boxmeer.


Additional Hints (Decrypt)

Chmmry: Tbbtyr! Pnpur: Inyg jry bc. Re mvg rra pvwsrefybg bc. Qrmr znt inans ah bcra tryngra jbeqra! Qennv qr qbc an urg irejvwqrera ina urg fybg bcra ra unny urg trurry avrg hvg qr tebaq. (Vf urg fybg gbpu qvpugtrqnna: Qr pbqr vf 'P4F', bsgrjry 341.)

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)