Fort Napoleon - Ostende - W-Vl - Belgium
Posted by: Groundspeak Regular Member lopac44
N 51° 14.321 E 002° 56.057
31U E 495412 N 5676369
Restored Napoleon fort in Ostende
Waymark Code: WM8YQG
Location: West-Vlaanderen, Belgium
Date Posted: 06/01/2010
Published By:Groundspeak Charter Member briansnat
Views: 18

Het Fort Napoleon is een fort in de Belgische kuststad Oostend. Het fort getuigt van het belang van Oostende als vestingstad in het verleden. Het is gelegen in de duinen op de oosteroever van Oostende, op wandelafstand van de haven en de zee.
Verschillende malen was het belang van een dergelijk fort reeds aangetoond, namelijk. tijdens het beleg van Oostende (1601-1604) en tijdens de dagenlange beschieting van Oostende in 1706 door de Engelse vloot.
Toen de Zuidelijke Nederlanden waren ingelijfd bij de Franse republiek, beseften de Fransen dit belang maar al te goed. Generaal Napoleon Bonaparte bracht hiervoor een eerste werkbezoek aan Oostende op 13 februari.1798, in het kader van een geplande invasie van Engeland. Het is echter weinig meer dan een vluchtige inspectie van de nog bestaande vestingen en het schouwen van de troepen van generaal Championnet. Maar de nodige financiële middelen voor verdere uitbreiding ontbraken en er werd slechts een sperketting aangelegd in de haven.
De Engelsen hadden weet gekregen van dit bezoek en besloten in te grijpen. Op 19 mei 1798 verscheen er een vloot van 37 schepen, onder leiding van kapitein Home Riggs Popham (1762-1820), voor de kust van Oostende. De stad werd zwaar bestookt. Een Engels expeditiekorps, onder leiding van generaal-majoor Eyre Coote (1762-1823), maakte een landing in de duinen van Bredene. Hun doel was de vernietiging van het nabijgelegen sluizencomplex van Sas-Slijkens. Aldus kon Oostende voor zijn proviandering afgesloten worden van het kanaal naar Brugge. Een zware storm echter belette 's avonds de inscheping van dit korps. Er volgende enkele harde gevechten met de 150 grenadiers van de plaatscommandant kapitein Arnoud Muscar (1757-1837), versterkt met troepen uit Nieuwpoort en Brugge. Tenslotte moesten de Engelsen, na zware verliezen, zich overgeven. De Engelse vloot keerde verslagen terug naar Engeland. Muscar werd hetzelfde jaar nog bevorderd tot kolonel. De Muscarstraat in Oostende is trouwens naar hem genoemd. Deze actie had goed aangetoond hoe kwetsbaar Oostende was. De omwallingen werden hersteld en er werden bijkomende kanonnen geplaatst.
Maar Napoleon, ondertussen Eerste Consul, had zijn zinnen gezet op een invasie van Engeland. Oostende maakte toen deel uit van het 'Camp de Bruges', onder leiding van divisiegeneraal Davout. Een groot aantal manschappen (ongeveer 16.000) werd gelegerd in barakkenkampen, links en rechts van de havengeul. Op 09.07.1803 bezoekt Napoleon Oostende een tweede maal en beveelt de bouw van kanonneerplatformen (batterie du musoir) op de staketselhoofden. Davout beveelt ook de oprichting van een platform voor mortieren en kanonnen op een duintop, ongeveer op dezelfde plaats waar later het fort zou opgericht worden.
Na een derde bezoek aan Oostende in augustus 1804, krijgt keizer Napoleon nu echter meer interesse in verdedigingswerken rond Antwerpen. De invasie van Engeland werd niet meer als zo dringend beschouwd door de gewijzigde politieke situatie op het Europees vasteland in 1805. De Slag bij Travalgar (21.10.1805) deed de invasieplannen definitief verdwijnen. Maar een mislukte Britse inval op Walcheren in juli 1809 doet Napoleon opnieuw inzien dat ook Oostende een landingsplaats kan vormen voor een invasie van Britten.
Na een vierde bezoek, ditmaal vol pracht en praal, aan Oostende op 20 mei 1810, geeft Napoleon de volgende dag opdracht tot de bouw van drie forten: ten oosten van Oostende het fort Impérial, ten westen van Oostende het fort Royal, en (een nooit gebouwd) zuidelijk fort langs het sluizencomplex van Sas-Slijkens.
Napoleon bracht nog een vijfde bezoek aan Oostende op 21 en 22 september 1811.

This fort near the city of Ostend was build for the french army. It would protect the city against the Englisch army in 17 th century.
It is build from a standard plan made by frech architects. Has several layers of rooms, from kitchens, ammunitionrooms, sleepquarter....
In 1995 the gouverment started to restore the old fort that was in poor condition. Now it is a musea and restaurant.
The year the "Fort" was constructed or started.: 1813

Name of "Country" or "Nation" that constructed this "Fort": Frech napoleon Army

Was this "Fort" involved in any armed conflicts?: Yes it was

What was the primary purpose of this "Historic Fort"?: Used for defence of a border or land claim.

Current condition: restored

This site is administered by ----: Private

If admission is charged -: 5.00 (listed in local currency)

Open to the public?: Restricted hours -Admission charged

Official or advertised web-page: [Web Link]

Link to web-site that best describes this "Historic Fort": [Web Link]

Link if this "Fort" is registered on your Countries/ State "Registry of Historical Sites or Buildi: [Web Link]

Visit Instructions:
  • Please post a photo if you visited this "Waymark" and describe your impressions of your visit or anything that might be of use to future visitors or viewers that hasn't been included in this 'Waymark'.
    A "Visited" only will be deleted A.S.A.P.
  • Search for...
    Geocaching.com Google Map
    Google Maps
    MapQuest
    Bing Maps
    Nearest Waymarks
    Nearest Historic Forts
    Nearest Geocaches
    Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
    Recent Visits/Logs:
    Date Logged Log User Rating  
    PojoStephAce visited Fort Napoleon - Ostende - W-Vl - Belgium 09/04/2013 PojoStephAce visited it
    naj16 visited Fort Napoleon - Ostende - W-Vl - Belgium 08/07/2013 naj16 visited it
    NyleHunter visited Fort Napoleon - Ostende - W-Vl - Belgium 08/05/2013 NyleHunter visited it
    dreamhummie visited Fort Napoleon - Ostende - W-Vl - Belgium 10/19/2012 dreamhummie visited it
    GEO-BREIN visited Fort Napoleon - Ostende - W-Vl - Belgium 11/07/2011 GEO-BREIN visited it

    View all visits/logs