Paradijskerk, Rotterdam, NL
Posted by: Groundspeak Regular Member Great4Fun
N 51° 55.009 E 004° 28.285
31U E 601198 N 5752809
de Paradijskerk is de enige overgebleven Rotterdamse kerk na de WWII met een barokinterieur, ook de twee toren zijn Barokstijl.
Waymark Code: WM15623
Location: Zuid-Holland, Netherlands
Date Posted: 10/23/2021
Published By:Groundspeak Premium Member lumbricus
Views: 2

In 1647 werd de schuilkerk aan de Oppert te klein voor het aantal parochianen en stichtte kapelaan Hoogewerff een nieuwe kerkplek in Rotterdam. Hij deed dit in zijn geboortehuis genaamd “Het Paradijs“, gelegen in de oude binnenstad tussen de Slijkvaart (later Lange Torenstraat) en de Delftsevaart, niet ver van de Laurenskerk. De kerk werd gewijd aan de HH. Petrus en Paulus, en stond in het begin ten dienste van de klopjes (ongehuwde vrouwen die zich bezighielden met assistentie van de pastoor en zieken- en armenzorg). Deze kerk stond bekend als ‘Het Paradijs’, naar de naam van een bagijnhof dat op deze plaats gestaan had en in de 14e eeuw al de naam ‘Het Clooster ten Paradyse’ droeg. Het schitterende zilverwerk dat Hoogewerff voor de eredienst aanschafte, is nu grotendeels nog in bezit van de Paradijskerk. Van deze oudste kapel is weinig bekend. De beide altaarreliëfs voorstellende de koren- en wijnoogst op het hoofdaltaar van de huidige Paradijskerk zijn waarschijnlijk uit deze oude kapel afkomstig.

1648; Na het sluiten van de vrede van Münster werden de katholieken min of meer getolereerd en konden hun eredienst en zielzorg, mits deze niet al te zeer in het oog liepen, vrij, maar achter gesloten deuren, uitoefenen. 1798; De komst van de Fransen in 1795 bracht onder meer vrijheid van godsdienst en maakte een einde aan de bevoorrechte positie van de (Nederduits) Gereformeerde kerk, die in deze tijd meer en meer werd aangeduid als de Nederlands Hervormde kerk. De staatsregeling van 1798 legde de vrijheid van godsdienst en scheiding van kerk en staat definitief vast.

De nieuwe Paradijskerk, de “bisschopskerk”, zoals de kerk bij oude Rotterdammers nog lang bekend stond, want pastoor Spit was sinds 1894 bisschop van Deventer, werd nogal groot opgezet. Op 30 Juni 1910 wijdde mgr. N.B.P. Spit, bisschop van Deventer en pastoor van de Paradijskerk, het nieuwe kerkgebouw in. Altaaropstand, preekstoel, communiebank en orgelfront waren overgebracht naar de nieuwe kerk, en natuurlijk ook al het altaarzilver en de paramenten. Het stucwerk aan het pla­fond was ongeveer gelijk aan dat van de oude kerk. De gale­rijen zijn echter weggelaten, zodat de nieuwe kerk een bre­dere indruk maakte dan de oude. Ook het arm- en weeshuis St. Jansplaats kreeg een nieuw gebouw in 1924, gelegen naast de kerk (Nieuwe Binnenweg 29c).

Bij het bombardement van Rotterdam op 14 Mei 1940 werd de oude St. Laurenskerk, die voor de Reformatie gebruikt werd, grotendeels vernield. De plaats van de oude Paradijskerk werd ook getroffen. Het is wel zeer gelukkig, dat het kerkbestuur in 1907 besloot de kerk te verplaatsen. Zo ontsnapte de kerk aan het bombardement van mei 1940. De plaats waar de oude Paradijskerk gestaan had, werd volledig verwoest. Hierdoor is het interieur van de Paradijskerk het oudste overgebleven kerkinterieur uit de stadskern van Rotterdam.

Style: Baroque

Type of building (structure): Large religious building (church, monastery, synagogue...)

Date of origin:: 30 juni 1910

Architect(s): Petrus Augustinus Weeldenburg

Web site of the object (if exists): [Web Link]

Address:
Nieuwe Binnenweg 25,
3014 GB Rotterdam,
https://paradijskerk.oudkatholiek.nl/

pastoor Hans de Rie.


Visit Instructions:
Logging requirements: Please upload your own personal photo of the structure. You or your GPS can be in the picture, but it’s not a requirement.
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Baroque Architecture
Nearest Geocaches
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
There are no logs for this waymark yet.