Skip to content

WWW 5: de Schat van Rohan Multi-cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
GeoGuy
Groundspeak Volunteer Geocache Reviewer

More
Hidden : 5/31/2006
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Let op: de cache beschrijving is aangepast op 03-05-2014, met een oudere beschrijving kloppen 2 vragen niet. De inhoud van de "tussencache" heb ik nog niet kunnen aanpassen, de vraag staat tijdelijk op de cache pagina.

Afstand: 20 tot - 25 km

Deze cache is de vijfde van de serie Wouter’s Wondere Wereld, waarbij ik de cachers stukjes van Zuidoost Brabant wil laten zien waar ik zelf ga wandelen of fietsen.

Wouter’s Wondere Wereld 5 is een tocht door een landschap wat je met wat fantasie kunt plaatsen in de wereld van Lord of the Rings (in de Ban van de Ring). Het uiteindelijke doel van de tocht is het vinden van de schat van Rohan. Dat is een kist die de doortrapte Wormtong heeft gestolen van de koning Theoden van Rohan, in de tijd dat die was getroffen door de kwade magie van Saruman.

Deze kist was al eerder gevonden door een schatzoeker uit Lindor. Die vond ongeveer 10 jaar na de oorlog in het gebied de Lange Bleek een ruine van een verwoest huis. Daaronder lag de fundering van een veel ouder huis, duizenden jaren ouder! Tijdens en ver voor de tijd van Lord of the Rings werd dat huis gebruikt als pleisterplaats voor elfen die op bezoek gingen bij de legendarische Enten in het bos Fangorn.

In de kelder van dit huis vond hij een mysterieus bewaard gebleven boek met cryptische aantekeningen in de taal van de Elfen. Gelukkig had hij net de boeken van Tolkien gelezen en kon hij de aanwijzingen decoderen. Zo vond hij een kleine maar goedgevulde kist met juwelen en gouden sieraden. De buit stopte hij in een onopvallende juten zak, de kist liet hij liggen.

Jaren later vond ik bij toeval op een cache-route verkenning de kist, met daarin wat aantekeningen van de schatzoeker. Gelukkig voor mij had hij de aantekeningen in het Nederlands gemaakt, en niet in die al lang dode taal van de Elfen. Nadat ik alles had bestudeerd bedacht ik dat het een goed idee was voor een cache. Dus schrapte ik mijn idee voor de korte WWW-wandeling van 4 tot 5 km in dat gebied en besloot ik om een cache te maken waarbij je voor een groot deel de route volgt van de schatzoeker.

Houd je tijdens de zoektocht van ruim 20 km aan de regels van de verschillende gebieden. Dit houdt onder andere in dat je op weg naar alle waypoints op de paden moet blijven en dat je bordjes met ‘niet betreden’ o.i.d. respecteert. Verder zijn alle aanwijzingen vlak naast het pad aangebracht, behalve als ik vermeld dat het niet zo is. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je ‘s nachts op zoek gaat naar deze schat.

N.B. De geografie in mijn verhaal klopt niet met de werkelijkheid in het boek, bijvoorbeeld de ligging van het bos Fangorn t.o.v. Rohan. Dit wordt veroorzaakt door het verschuiven en botsen van de tektonische platen in de tussentijd, waardoor de continenten anders kwamen te liggen.

De cache is een munitiekist van middel formaat. Er kunnen dus wat meer goedies in dan in mijn standaard WWW-caches.
De inhoud van de cache bij het leggen is:
• Stashnote (laten liggen)
• Logboekje en pen in hersluitbaar diepvrieszakje (loggen en laten liggen)
• Een FTF Certificaat (voor de eerste vinder)
• Een nieuwe travelbug
• Enkele goedies om te ruilen

Bij deze cache is het niet nodig om ingewikkelde cache-berekeningen uit te voeren, alleen optellen en aftrekken van kleine getallen.
Bijvoorbeeld A = 4, B = 7, C = 2, D = 8; N 51º 2A.(C+1)A7’ - E 005º 3(D-1).(B+C)A5’ = N 51º 24.347’ - E 005º 37.945’.
Omdat ik alle letters van het alfabet hard nodig heb moet ik helaas ook E, I, N en O gebruiken. Om bijvoorbeeld de I makkelijker te onderscheiden van de 1 heb ik alle letters in de coordinaat formules vet gemaakt.
Waarom heeft deze cache drie sterren voor difficulty? Niet alleen omdat je naar aanwijzingen en een deel van de cache beschrijving moet zoeken, maar ook omdat je een keer een projectie gaat uitvoeren, dus zoek van te voren even uit hoe dat bij jouw GPS werkt zodat je niet tijdens de tocht daarop vastloopt.
En die drie sterren voor terrein? Dat is vooral voor de afstand. Er zitten een paar korte stukjes in die (in bepaalde seizoenen) iets moeilijker begaanbaar zijn door modder of rul zand. Maar dat stelt voor een wandelaar met goede schoenen niets voor.
N.B. Bij de berekening van de projectie kan de uitkomst tussen de haakjes groter zijn dan 9.
Op de aanwijzingen (gelamineerde kaartjes) zijn de graden van de coordinaten weggelaten.
Als je met de auto bent: je kunt dichtbij het punt bovenaan de pagina parkeren.

Lijst van benodigdheden:
- GPS met reserve batterijen
- Kompas
- Spiegeltje
- Voldoende eten en drinken
- Goede wandelschoenen
- Minimaal een redelijke conditie
Erg handig: een topokaart of andere gedetailleerde kaart.
Ook aanbevolen: een verrekijker. Dit is niet nodig voor de cache, maar wel als je een vogel, ree, ork of concurrerende FTF cacher in de verte ziet.

Deel 1: het jonge en het oude bos

Dit gebied is nu bos, maar dat was niet altijd zo. In de tijd van Lord of the Rings maakte dit gebied deel uit van de vlakte van Rohan, die zich in zuidoostelijke richting tot aan de Maas uitstrekte en in zuidwestelijke richting tot diep in Belgie. Later zijn deze vlakten bebost in het vriendelijkere klimaat van de laatste paar duizend jaar. Door de verspreiding van de mensen zijn de gebieden voor een groot deel weer ontbost en veranderde het gebied door overbegrazing in heide, waar alleen schapen nog konden grazen. Op sommige plaatsen trad zelfs verwoestijning op, waarbij de stuifzandgebieden ontstonden. Weer later zijn er voor de bosbouw en het bedwingen van de zandverstuivingen naaldbossen geplant. En nu willen ze er op bepaalde stukken weer van af. Zo zie je dat de cirkel al meerdere keren rond is.

Op een bepaald moment ga je de Somerense Heide verlaten en wandel je in het gebied de Lange Bleek. In het begin is er weinig verschil te zien, het is nog steeds relatief jong naaldbos. Maar let op! Niet ver voor WP 3 betreed je het Elfenbos en zul je merken dat het bos daar anders is. Van dit Elfenbos is maar een paar hectare bewaard gebleven. Vroeger maakte het deel uit van het veel grotere bos Fangorn.

Ga naar N 51º 22.984’ - E 005º 39.446’ (= WP 1) en beantwoord de volgende vragen:

Op het bord “Natuurschoon in Someren”
• Welk cijfer op de kaart is het dichtst bij dit informatiepunt? Dit is A.
Op het bord “Mountainbiken in de Peel/Kempen”
• Tel het aantal logo’s rechts van de kaart. Dit is B.

Wandel nu naar WP 2: N 51º 22.(A+1)14 - E 005º 38.(B-1)(A-1)7
Je kunt hierbij als je wilt voor een groot deel de Keelvenroute volgen.

Peil hier de richting waarheen de wandelroute direct vanaf het wandelpaaltje loopt.
0-50º –> C =1, 50-100º –> C =2, 100-150º –> C=3, 150-200º –> C=4, 200-250º –> C=3, 250-300º –> C=2, 300-360º –> C=1.
Ga in het begin iets zuid-om richting WP 3: N 51º 22.A05 - E 005º 38.(A-C)B4

Zoek bij WP 3 naar een aanwijzing (gelamineerd kaartje) en noteer alle informatie.
Hint: het spiegeltje kan hierbij handig zijn.

Noteer alle gegevens en ga via het tussenpunt N 51º 22.AC4 - E 005º 37.(B+1)B7 naar WP4 (het gevonden coordinaat). De ruine van het huis laten we liggen, daar is nu niets meer te vinden wat je verder kan helpen richting de schat. Let op bij het oversteken van de soms drukke weg.

Bij WP 4 staan je twee waypoint opdrachten te wachten voordat je doorkan naar het tweede deel van deze zoektocht.
• Tel het eerste en derde cijfer op het slotje bij elkaar op en trek daar het tweede cijfer van af. De uitkomst is D.
• Hoeveel horizontale ronde inkepingen heeft de paal met het groene “opengesteld” bord? Dit is E.
De paal is veranderd! Tel 1 bij het aantal inkepingen op om de goede waarde voor E te krijgen.
Met deze informatie kun je op weg naar WP5: N 51º 23.(B-D-1)(D+E)8 - E 005º 36.BD9

Deel 2: op zoek naar de Enten van Fangorn

Behalve het Elfenbos is een groter deel van Fangorn bewaard gebleven, in het beheer van de Freule van de Heerlijkheid Heeze. Hier zijn ook nog een paar in bomen veranderde Enten te vinden. De meeste daarvan zijn al dood, maar een daarvan leeft nog en die zal je wijzen naar belangrijke gegevens voor het vinden van de schat. De route voert eerst door het grensgebied van Rohan en Fangorn. Bij goed zicht zie je soms in de verte Minas Palantir (de Toren van Ver Zien). Vervolgens gaat de wandeling richting het bos. Daar loop je geleidelijk het oude gedeelte in en word je via een mooie wandeling door dit restant van Midden Aarde naar de Ent geleid.

Aangekomen bij WP 5 ben je nog niet helemaal bij het goede coordinaat. Loop ongeveer 60m in de richting 235º en zoek daar naar een aanwijzing. Noteer alle gegevens en ga op weg naar het gevonden coordinaat.

WP 6. Je staat hier bij een van de “wachters” naast het fietspad. Op ongeveer 2-3 meter van de boom staat een paaltje. Welke kleur heeft de kop daarvan?
Wit –> F = 1; geel –> F = 2; groen –> F = 3; rood –> F = 4; paars –> F = 5; blauw –> F = 6; rood-wit –> F = 7.

Ga nu naar WP 7: N 51º 22.(D-1)(B-1)2 – E 005º 35.F(D-F-1)8 en volg daarbij niet het fietspad. Op het waypoint is een aanwijzing te vinden. Noteer alle gegevens en ga door naar het gevonden coordinaat.

Bij WP 8 aangekomen wacht je een vraag: hoeveel (verticale) spijlen tel je hier? Het antwoord + 2 is G. Ga met deze kennis door naar WP 9: N 51º 22.(G-1)C6 – E 005º 35.D(E+1)1.

Hier staat een paal met “wandelroute”. Let op: niet het wandelroute knooppunt paaltje. Tel alle cijfers op de paal bij elkaar op en neem het laatste cijfer van de uitkomst. Dit is H.
Ga naar WP 10: N 51º 22.GH6 – E 005º 35.(D+E)B3

Je staat nu bij de in een boom veranderde ent. In de buurt is een inmiddels bekend object met aanwijzing. Noteer de belangrijke informatie en ga op weg naar het gevonden waypoint.

Deel 3: de paardenfokkers van Rohan

De wandeling gaat nu richting Rohan. Het eerste stuk nog door Fangorn, daarna langs de heide naar een kleine nederzetting. Deze werd in de tijd van Lord of the Rings bewoond door het volk van Rohan. De Rohirrim waren uitstekende paardenfokkers en ruiters. In oorlogstijd dienden zij Gondor en sprongen bij wanneer het dappere maar kleine leger van Gondor het niet meer alleen kon bolwerken tegen de grote invasie. In onze tijd werken er alleen nog een paar schapenherders in dienst van een natuurbeheerder. Wel zijn er een stuk verderop nog verre verwanten van de paarden van Rohan te vinden.

Bij WP 11 staat een bord van Staatsbosbeheer, met informatie over de Strabrechtse Heide. Het aantal stippen die de Vervallen Gemeentegrens in de legenda heeft is I.

Loop nu verder via een mooi pad naar WP 12: N 51º 23.BC9 – E 005º 35.(I-H-1)(I+E)7
Neem even de tijd om deze nederzetting te bekijken. Maar hier ga ik geen vragen over stellen. Bij het waypoint staat een paddestoel.
Zoek de afstand naar mijn oude woonplaats Lierop. Het tweede cijfer, ofwel het cijfer achter de komma, is J.

Wandel nu langs het grasland van Rohan naar WP 13: N 51º 24.E(F-J)7 – E 005º 34.GE1
Ik vraag je niet om onderweg de paaltjes met witte koppen te tellen, dat is toch iets te gortig. Wat je wel moet weten is de naam van de wandelroute die je onderweg tegen komt. Tel het aantal letters in die naam. Tel dan de cijfers van de uitkomst bij elkaar op, dat geeft K.

Bij WP 13 aangekomen gaat de route verder naar WP 14: N 51º 24.AK9 – E 005º 35.DI1 en richting de vlakte van Rohan, tegenwoordig de Strabrechtse Heide.

Deel 4: de vlakte van Rohan

Geleidelijk gaan de weilanden over in de vlakte van Rohan, een gebied wat voor het grootste deel bestaat uit ruig grasland en heide. In de tijd van Lord of the Rings was dit het domein van grote kuddes paarden, soms getemd door het volk van Rohan en soms nog wild.
Tegenwoordig lopen er voornamelijk schapen rond, die moeten voorkomen dat het gebied dichtgroeit met bos. Op de waterdoorlatende zandgrond heerst hier ondanks de Nederlandse regenval een savanneklimaat, waardoor de omgeving op sommige plaatsen doet denken aan Afrika. Vooral het gebied in de buurt van de zandverstuiving geeft die indruk. De lagere stukken zijn juist heel nat, met vennen en waterminnende planten.

Bij waypoint 14 aangekomen heb ik een vraag voor je. Wat mag hier (in alle gevallen) niet? Fietsen –> L = 3, Paardrijden –> L = 6, Brommen –> L = 9.

Nu gaan we verder naar WP 15: N 51º 24.KI5 – E 005º 36.J(L-1)3
Let op, het eerste stuk gaat langs een fietspad wat druk kan zijn. Op het waypoint aangekomen zoek je naar de laatste verborgen aanwijzing.

Ga naar het gevonden waypoint (WP 16).
Hier staan 2 brandweerpaaltjes, neem degene met het laatste getal, en van dit getal het hoogste cijfer?
Het antwoord is T.

En het gaat weer verder… naar WP 17: N 51º 24.C(H-1)5 – E 005º 37.FL0
Daar staat een bankje van Staatsbosbeheer-ontwerp. Ik stelde hier eerst een vraag over het aantal zichtbare bouten, maar omdat dit in de loop van de tijd verandert heb ik een nieuwe vraag: in de buurt (iets terug) staat een wandelroute knooppunt paaltje. Het tweede (laatste) cijfer van het knooppuntnummer is M.

De tocht voert je nu naar WP 18: N 51º 24.(M-2)(L-1)2 – E 005º 38.HK3
En weer een Oud Strabrechtsche Tel Opdracht, deze keer bij een veerooster. Neem het aantal (ronde) staven van een van de twee roosters. Wat ik wil weten is het laatste cijfer van de 2-cijferige uitkomst. Dat is N.

Wandel nu richting het volgende waypoint, nummer 19 al weer! Dat ligt op N 51º 23.(N+1)H5 – E 005º 38.(E-1)(L-K)2.
Hier is een waterdieptemeter te vinden. Helaas is het zwarte getal boven de meetschaal verdwenen. Er staat nog wel een hoofdletter onder Staatsbosbeheer en boven de meetschaal. Welke letter is dit?
K: O = 3 / L: O = 4 / M: O = 5 / Z: O = 6

Loop nu door naar WP 20: N 51º 23.(N-J)O9 – E 005º 38.(O-1)(E+1)9

Deel 5: de Grenspaal

Deze paal markeert de grens tussen de heide en meer bebost gebied. Voor de schatzoeker markeert de paal het begin van de finale, waarbij de eerder verzamelde informatie nodig is en ook nieuwe informatie moet worden gezocht voor het vinden van de schat.
In de tijd van Lord of the Rings werd het gebied ten oosten van deze paal beheerst door de tovenaar Saruman en zijn Orks. Zelfs nu nog zijn in sommige delen van het gebied de gevolgen van de rigoureuze houtkap door de Orks te zien. In recentere tijden kwamen bij deze paal 5 gemeenten samen, volgens het informatiebord waren het 5 heerlijkheden maar dat klopt niet helemaal.

Maak vanaf de paal een projectie van QR0 meter in de richting (S+T)Tº.
Dit is WP 21, het laatste punt van deze beschrijving. Zoek bij een boomstronk naar een bakje met de rest van de cache beschrijving.

TIJDELIJKE VRAAG WP 22:
Er is veel weggehaald daar en daarom zijn niet alle vragen van het opdrachtkaartje nog te beantwoorden. Wanneer ik weer in de buurt ben zal ik de kaartjes vervangen. Maar tot die tijd zet ik hier de nieuwe vraag neer:
Hoeveel opengesteld bordjes staan hier? Vermenigvuldig het antwoord met 4 en dat is de uitkomst die je nodig hebt.

Additional Hints (Decrypt)

Qr uvagf fgnna va qr grxfg.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)