Skip to content

Weg Met Al Dat Water Mystery Cache

This cache has been archived.

Track_leader: Deze cache komt terug in de serie rondom het MZLE2013. daarom gaat deze in het archief.

Bedankt voor alle logjes en leuke reacties,

track_leader

More
Hidden : 4/14/2006
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Weg Met Al dat Water en de historie van Cabauw

verteld je wat over de waterhuishouding in de Lopikerwaard en de historie van Cabauw! In de loop der jaren is er veel veranderd en de route brengt je to een van de laatst overgebleven objecten in onze polder die er zorg voor droeg dat we droge voeten hielden. De eerste van deze soort waren al vanaf midden 1400 te zien in deze polder.  


Weg Met Al dat Water en de historie van Cabauw

Deze cache bevindt zich, hoe kan het ook anders, in de Lopikerwaard en wel in het dorp Cabauw. Het mooie van de dorpen in deze polder is dat ze allemaal hun eigen karakteristieke eigenschappen behouden hebben. Gebruiken en tradities zijn in stand gebleven, en je kan vaak aan de achternaam van een persoon vertellen uit welk dorp hij of zij komt. Een leuk detail: "Cabauw is van oudsher een Katholieke enclave in de overwegend reformatorische Lopikerwaard."

Het einddoel van deze Multi is een wel heel bijzonder object in onze polder, wanneer je deze cache in op een Zaterdag loopt bestaat de kans dat je een kijkje kunt nemen achter de schermen! Dit is zeker de moeite waard.!! In iedergeval heeft het te maken met water.

In de Lopikerwaard neemt water een hele belangrijke rol voor zijn rekening, zoals je kan zien op de afbeeldingen hieronder is een groot deel van het landoppervlakte doorkruist met watergangen.

Geschiedenis

Ons einddoel ligt dicht bij het dorp Cabauw in de polder Lopik, Lopikerkapel en Zevenhoven. De polder is in de 11e tot 12e eeuw ontgonnen en hoort tot de zogenaamde cope-ontginningen. Het is een heel lange en smalle polder, die loopt vanaf Cabauw tot aan IJsselstein.

De naam Cabauw wordt in 1253 voor het eerst genoemd. Het is dan in bezit van Jan van der Lede, die ook heer van Haastrecht was.

Herkomst van de naam

Wat nu Cabauw wordt genoemd, werd in vroegere eeuwen aangeduid als "die wilde Cabbau", waarschijnlijk omdat het gebied overbleef tussen de overige ontginningen. Cabbau zou van kade en bouw kunnen komen. Op sommige kaarten zie je ook "Kabou" staan. Een andere verklaring is dat de naam afkomstig is van het oud-Utrechtse woord cabeeuwen, hetgeen ruziën betekent.

Opweg naar de Cache

Uiteraard zijn de bovengenoemde coördinaten niet de coördinaten van de cache, de route naar de cache is bijvoorkeur wandelend of fietsend af te leggen. Met de auto kan wel maar bij de cache plaats is maar beperkte parkeergelegenheid.

Om het startpunt van de route te bepalen moet je opzoek naar het hoogste punt van Cabauw, het is een zeer bekend internationaal punt waar veel mensen bijeen komen om wolken te spotten. Tevens is het de bekendste snuffelpaal van Nederland. Deze informatie kun je thuis makkelijk en snel vinden.

Wat is de hoogte in meters van het hoogste punt van Cabauw? A= ____________

Start coördinaat: N51°58.A - 191 - E004°54.A - 105 Parkeer hier je auto.

Tijd voor de inwendige mens

De naam is ontstaan toen bij de opening van de zaal achter het Café een operette werd opgevoerd met de naam “Im weißen Rößl “

Dit gebouw is in 19.. begonnen als Parochiehuis voor de katholieke enclave. Na de kerkdienst werd in het Café een kopje koffie genuttigd en de nodige alcoholische drankjes. .

Ook was hier in die tijd de plaatselijke boerenleenbank gevestigd.

De zaal achter het Café is neergezet met medewerking van de eigen bewoners uit Cabauw. Omdat er toen der tijd nog geen brandweer in de Lopikerwaard was die binnen een aantal minuten ter plaatse kon zijn, was er naast het Café een brandweer-garage gebouwd met hierin een brandweerspuit deze was inzetbaar voor de plaatselijke bevolking bij brand de letters op de gevel bij het terras herinneren hier nog aan. Nu wordt deze ruimte gebruikt voor opslag.

Heden ten dage wordt Café , buurthuis , partycentrum In ’t Witte Paard gebruikt voor allerlei doeleinden . Feesten partijen ,vergaderingen, condoleances maar ook voor allerlei verenigingen. Het is de Ankerplaats voor de zeer hechte gemeenschap in Cabauw, daarnaast is het een startplaats van veel wandelingen fietstochten en zelfs autotochten.

Léon en Jolanda Steenbergen, de huidige beheerders van dit historische pand vertellen u graag meer onder het genot van een hapje of een drankje

Wat is het huisnummer van het pand waar je geparkeerd hebt ? B=

Tevens tref je hier de naam aan van de wandelroute die hier start, stapeltel het aantal letters tot je 1 cijfer over hebt. B1=

____________

Ga nu naar: N51°57.((B+B1)*22)+24' - E004°53.((B+B1)*22)+12'

Wanneer het goed is sta je nu aan het begin of eind van een pad, dat een relatie heeft met het gebouw waar je net vandaan komt. Vanwege het feit dat dit het enige in zijn soort is in de omtrek is het pad aangelegd om mensen uit andere dorpen de gelegenheid hier naar toe te komen zonder al te veel te hoeven omrijden/lopen. Tegenwoordig is het pad onderdeel van een mooie wandelroute. Als je het pad afloopt kom je een groot aantal watergangen/weteringen tegen die deel uit maken van de Lopikerwaard.

Voor dat je verder gaat moet je even goed rondkijken en de volgende gegevens noteren

Tel het aantal letters bij elkaar op van de naam van het pad (straatnaam) C= ____________

Vervolg nu je tocht naar het volgende punt. Blijf aan de smalle kant lopen/fietsen de andere kant is voor auto's en gevaarlijk om te lopen! Je ziet vanzelf wel wat wij bedoelen met de samlle kant

Cabauw bestaat voornamelijk uit lintbebouwing langs de Lopikerwetering. Rond 1250 was dit nog een zijarm van de Lek. In het bovenend, aan het begin van het stroompje, werd het riviertje Lobeke genoemd. Later de Loopicker Vaart. In het benedeneind (Cabauw – Schoonhoven) sprak men van de Zevender.

Aan de zuidzijde wandelt u de Cabauwsekade uit in de richting Schoonhoven. U passeert daarbij Cabauwsekade 73, waar tot 1795 het Geregt was gevestigd. Daar vergaderde een door de ambachtsheer aangewezen bestuur over alle zaken die de ingelanden betrof, maar voornamelijk natuurlijk over de waterhuishouding en de rechtspraak. Het land ernaast werd tot 1850 nog aangeduid als “het Galgenland”.

Geniet ondertussen van de mooie natuur en het landschap en vervolg je weg naar het volgende punt, wat je vindt op: 
 N51°57.(B*C)+220' - E004°52.(B*C)+364'

In buurt van dit punt tref je een bord aan van een zogenaamde "Plattelands Winkel"

Tel het aantal letters van de volledige naam van deze Plattelands Winkel ? D= ____________

We komen in de buurt van de bestemming ga nu naar:
N51°57.(D * 30 )+16' - E004°52.(D * 30 )+92'

Als je goed gelopen bent sta je nu bij een bord die de geheimen prijs geeft van de eindbestemming, als je goed kijkt wordt het je al duidelijk. Gebruik de tabel hieronder om de ontbrekende getallen voor E, F en G in te vullen.

Als je het echt wilt kun je hier je auto parkeren, maar zorg ervoor dat je niet tot overlast bent tot de buren. Als je op de fiets bent dan kun je door het hek met je fiets en opzoek naar de cache.

A = Wat is de hoogte in meters van het hoogste punt van Cabauw?
B = Wat is het huisnummer van het pand op deze locatie

 B1 =

   Tevens tref je hier de naam aan van de wandelroute die hier start, stapeltel het aantal letters tot je 1 cijfer over hebt.
C = Tel het aantal letters bij elkaar op van de naam van het pad (straatnaam)
D = Tel het aantal letters van de naam van deze Plattelands Winkel ?
E= Tel het aantal onderdelen geschreven in de kleur Geel op dit informatiebord
F= Tel het aantal onderdelen geschreven in de kleur Groen op dit informatiebord


De cache kun je vinden op:

N51°57.((A+B +B1 +C+D+E+F) * 3) + 40
E004°52.(A+B +B1 +C+D+E+F) + 83

Veel plezier met het zoeken en geniet van de omgeving, neem je tijd om rond te kijken en alles op je te laten inwerken. Het is zeker de moeite waard, een erg uniek stukje Nederland waar we trots en zuinig op moeten zijn. Oja, er zijn wat spelregels waar we ons aan moeten houden:

  • Hoe je hier ook komt, je moet dezelfde weg terug naar de openbare-weg. De stichting heeft geen rechten/toegang tot de grond voorbij de cacheplaats. (duidelijk door hekken aangegeven)
  • Op Zaterdag is er iemand aanwezig die je alles kan vertellen over deze bijzondere plek. Als hij er niet is kun je gewoon rondkijken maar probeer niet naar binnen te gaan.
  • Alles hier wordt onderhouden door vrijwilligers! help ze een handje door de plek zo te houden zoals die is!
  • Roken bij dit brandgevaarlijke object is uiteraard niet toegestaan!

De cache is tot stand gekomen in samenwerking met "Stichting Het Utrechts Landschap" en "Café  In ’t Witte Paard in Cabauw"voor de historische informatie. 

Na het loggen kun je dezelfde weg weer terug volgen.

Laatste update: 28/03/2012

Additional Hints (Decrypt)

Va qr xvg! Qr qrhe vf bcra, npugrebz.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)