Skip to content

Schutterspark, en zijn verleden Multi-cache

This cache has been archived.

Kruimeldief: "I am archiving this listing due to inactivity. If you were planning to enable or activate this cache in the near future, please let me know and I'll be happy to unarchive it."

More
Hidden : 3/17/2005
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Schutterspark, en zijn verleden.

Deze wandeling loopt door een park dat ligt in het Schutterveld te Brunssum. De naam Schuttersveld komt vermoedelijk van de schutters in het veld. Hier in deze omgeving waren schietterreinen van de vroegere landweer. In het Schuttershuske zijn hier nog taferelen van te vinden. Hier is dan ook de naamgeving van de wijk en het park te vinden..
Het Schutterspark circa 25 hectare groot werd door de staatsmijn Hendrik opgericht als ontspanning voor de mensen die op de staatsmijnen werkzaam waren. Tijdens de voorbereiding van deze wandeling heb ik samen met de Heer Ed Jasker de wandeling al eens gelopen om een verhaal over het Schutterspark te kunnen schrijven.

Deze wandeling kan plaatselijk erg modderig zijn, honden moeten aan de lijn, en een rekenapparaatje kan gemakkelijk zijn. Neem 's zomers ook iets mee om je in te smeren tegen de muggen.

Parkeer de auto op N 50°56.758' - E005°59.055'

Ga dan naar WP1 op N50° 56.771' E5° 59.140'
Terwijl je naar WP1 loopt kijk dan eens naar rechts in de speeltuin. Hier ziet men een stuk van de Landgraaf een ringwal complex van enorme af metingen. Een landgraaf is van oorsprong een ringwal die bestond uit twee door een gracht gescheiden wallen, 2 tot 3 meter hoog. Hoe oud de 10 kilometer lange Landgraaf is kan niemand met zekerheid zeggen. Ongetwijfeld behoort hij tot een preahistorisch tijdperk, uit de tijd van Abraham, 2000 jaar voor Christus. Helaas is hier van de Landgraaf alleen nog een stukje van de gracht te zien waarover op verschillende plaatsen een bruggetje is geplaatst.

WP1
Dit is de afbeelding van iemand die in het verleden voor deze streek een grote betekenis heeft gehad.
Wie is de maker van dit beeld?
Bepaal de woordwaarde als a=1 . . . sf . . . . .
A = . .


WP2
N50° 56.716' E5° 59.329'
Terwijl je naar WP2 gaat zie je links de toren staan die is van de glijbaan van de oude speeltuin. Op de toren zit de spits van de oude watertoren van staatsmijn Hendrik. Verder loop je door een prachtig stuk bos waar ook WO2 zijn sporen heeft achtergelaten.
Er staan nog bomen waar in oorlogstijd swastikas in zijn gesneden, terwijl als je voor het bruggetje over de Roode Beek bent, links en rechts nog de bomkraters kunt zien van bommen die een neerstortende Lancaster hier liet vallen. Als je op het WP bent aangekomen en je kijkt over het water naar de tegenover liggende helling dan zie je de plaats waar vroeger een kogelvanger is geweest waar de landweer en daarna de bezetters hun schietoefeningen hielden. Ook de vriendjes van de bezetters mochten hier hun schietoefeningen doen. Hier is Sigi Moser jaren geleden met zijn skibaan begonnen.

WP2
Uit hoeveel letters bestaat de naam van het gebouw?
B = . .

WP3
N50° 56.547' E5° 59.335'
Tijdens WO2 bij luchtalarm schuilden de bewoners van Schuttersveld in de gang die je hier ziet. Als je te laat kwam moest je in het water staan. Maar nog beter in het water staan dan in een bommenregen.

WP3
Zoek hier de coordinaten van WP4 tijdelijk:
N + 13
E - 9

WP4
Tijdens het uitzetten van deze tocht heb ik hier iedere keer IJsvogeltjes gezien aan de rand van het water. Loop langs de vijver tot aan het gebouwtje en beklim dan de Ouverberg. Hier stond in de glorietijd van het Schutterspark een uitkijktoren met een 300 meter lange kabelbaan met twee gondels waarmee men gemakkelijk naar boven en onder kon gaan, de wandeling die we nu gedaan hebben is in ieder geval beter voor de conditie.
Hier zijn helaas alleen nog enkele betonnen restanten van over.

WP4
Terug = .
C= .

WP5
N50° 56.912' E5° 59.589'
Hier op deze heuvel werden tijdens graafwerkzaamheden diverse urnen gevonden.
Een van deze urnen staat nu in het gemeentehuis van Brunssum tentoongesteld de andere zijn weer op de plaats waar ze gevonden werden begraven. SBB doet hier diverse werkzaamheden om er weer een moerassig stuk van te maken. Ook verder in de route zullen we nog meer van zulke werkzaamheden tegenkomen.

WP5
Zoek hier een plaatje met twee getallen die je nodig hebt voor WP6 te berekenen. Maak van deze getallen de coordinaten voor WP6
N……xN……= N.. .. ...
E……xE……= E. .. ...
Vermenigvuldig ieder getal met zich zelf zodat er het Noord en Oost coordinaat uitkomt.
Bijvoorbeeld 3 x 3 = 9
Voorlopig:
N2248.804571 E747.929141

WP6
We staan nu aan een toegang tot de Hangvennen die het Schutterspark rijk is.

Tel alle letters van de groep die hier verantwoordelijk voor is.
E= . .

Tijdens de verder wandeling zien we nu ook weer dat de Bosgroep niet heeft stilgezeten.
Ook hier heeft men de bebossing weggehaald en de Hangvennen weer in ere hersteld.
Als men hier loopt in de vroege ochtend of late avond, dan is de kans groot dat er roodwild is te zien. Tijdens de wandeling langs de Roode Beek ziet men diverse leidingen die de beek kruisen, ook ziet men verschillende oude gebouwtjes in het bos liggen hierdoor werd vroeger water uit dit gebied onttrokken en naar de staatsmijn Hendrik gepompt.



WP7
N50° 56.985' E5° 59.223'
Tijdens de wandeling naar WP8 zien we nu ook weer dat het SBB niet heeft stilgezeten.
Ook hier heeft men de bebossing weggehaald en wil het land weer moerassig laten worden.
Als men hier loopt in de vroege ochtend of late avond, dan is de kans groot dat er roodwild is te zien. Tijdens de wandeling langs de Roode Beek ziet men diverse leidingen die de beek kruisen, ook ziet men verschillende oude gebouwtjes in het bos liggen hierdoor werd vroeger water uit dit gebied onttrokken en naar de staatsmijn Hendrik gepompt.

WP7 Hier staan twee gebouwtjes naast elkaar. Tegenover elkaar zijn twee traanplaten gemonteerd.
Neem de traanplaat met de meeste zeskantschroeven en tel deze.
Als dat niet gaat zoek dan GC= .
F = .

Tel alle gevonden waardes op
G = . . .

WP8
N50° 56.G + G + G + 475' E5° 59.474 - G'
We lopen nu verder door het Dal van de Rode Beek dat ligt langs de midden- en benedenloop van de gelijknamige beek. Het beekdal maakt in de nabije toekomst deel uit van een 750 hectare groot grensoverschrijdend natuur- en landschapspark. Dit gebied bestaat aan Nederlandse kant uit het Leiffendervenn, het Dal van de Rode Beek en de Schinvelder Bossen. In Duitsland omvat het park het voormalige Gangelterbruch en de brede dalvlakte van de Rodenbach.
Het volgende verhaal beschrijft waarom het water van de Roode Beek rood is:De Hessen, een Germaanse stam die rond het begin van de jaartelling op de Brunssummerheide leefde, hebben volgens de legende met de Romeinen gevochten. De strijd was zo hevig dat het water van de beek die door het gebied stroomt door het vloeiende bloed helemaal rood werd gekleurd. Hier komt de naam Rode Beek vandaan.
Tegenwoordig weet iedereen dat de Rode Beek en de Rodenbach hun naam danken aan het rode, ijzerrijke water dat er vanuit het venige gebied instroomt.
Je moet nu niet denken dat het verhaal vol staat met schrijffouten maar de naam Rode Beek komt voor met 1 en 2 O’s. Op de topokaarten en oude geschriften met 2 O’s en in de tegenwoordige teksten met 1 O.


WP9
Zoek hier op een boomstronk een pijl. Zoek tevens in de richting die de pijl aanwijst een bordje met twee getallen en tel die getallen op.
H = .

Die pijl wijst de richting naar de cache.
Volg die pijl H * 23.75 meter naar de cache.

Ik hoop dat het een leuke wandeling is geweest door dit toch wel historische gebied.

Stapper.

Kijk ook eens bij mijn andere caches:

GCJ16T, Go for a walk across border. (visit link)
GCHKDC, Zitterd’s Gevelstenen. (visit link)
GCHGMJ, RoadRunner Route. (visit link)
GCP89G. Oppe Windraak I. (visit link)
GCP89P. Oppe Windraak II. (visit link)
GCMGAX, Langs het Water. (visit link)
GCQMGN, Don Quichotte und die Windmuehlen, (visit link)
GCN4D5, Schutterspark, en zijn verleden. (visit link)
GCQ5A1, Friedenskapelle. (visit link)
GC73D5, Rode Beek. (visit link)
GCRB3A, Begegnung met der Vergangenheit. (visit link)
GC106CJ, De Paleolithische vuursteenmijn van Rijckholt. (visit link)
GC106FF, De Heimansgroeve (visit link)
GC105PV, Geologisch monument “Cottessergroeve”, (visit link)
GC18FZY, Menhir de Ceinturat. (visit link)
GC18ZB2, Dolmen de Bouéry. (visit link)

Additional Hints (Decrypt)

Wrxhagbbxtnnaibytrafgjrrubaqreqartraqregvttenqraxbzznivregehrivwsraartragvtzrgreubyyrfgbzc

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)