Skip to content

De Lindevallei Multi-cache

This cache has been archived.

Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd omdat hij te lang inactief staat.

More
Hidden : 11/21/2004
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache is oorsponkelijk gelegd door "ET4FRenCO", alle credits voor de cache gaan dan ook naar hen.

De listing is per 12-03-2017 aangepast! Zorg dus dat je de juiste listing bij je hebt!




De Lindevallei

De Linde, in het Stellingwerfs De Lende, is de grensrivier tussen Stellingwerf en Overijssel. De Linde is net zoals de Tjonger een oud gletsjerdal uit de voorlaatste ijstijd (200.000-100.000 v. Chr.). De Linde die ontspringt bij het plaatsje Tronde mondde vroeger bij Kuinre in de Zuiderzee uit. De Linde was in het verleden een belangrijke verdedigingslinie voor Friesland: in het rampjaar 1672 werd het gebruikt tegen de troepen van Münster.

Het natuurgebied de Lendevallei beslaat 690 ha. en is eigendom van It Fryske Gea, dat het gebied ook beheert. Tengevolge van vervening vanaf het einde van de achttiende eeuw tot aan de tweede wereldoorlog en de kanalisatie van de rivier is het oorspronkelijke landschap van veenmoeras sterk veranderd. Thans bepalen elzenbroekbossen, moerasbos, veenrietlandjes met varens en zonnedauw, rietlanden, blauwgrasland met spaanse ruiter en sterzegge, de bloemrijke hooilanden en restanten van de oude riviermeander het huidige landschap van de Lendevallei. De gevarieerde terreintypen trekken verschillende vogelsoorten aan: zwarte stern, blauwborst, fuut, kraakeend, kievit, wulp, grote bonte specht en havik. Ook vlinders zoals de zilveren maan en libelle soorten zoals de viervlek en de bruine korenbout zijn rijk vertegenwoordigd.

Bij dit bijzondere natuurgebied is een cache verborgen. In het verleden waren delen van dit gebied niet het hele jaar toegankelijk. Recent heeft men het natuurgebied aangepast en tegenwoordig kan met het hele jaar door genieten van dit prachtige natuurgebied (listing hiervoor aangepast in april 2016). Het gebied kan tijdens natte periodes drassig zijn, laarzen zijn dan aan te bevelen. Het is (gedeeltelijk) verboden voor honden i.v.m. loslopende Hooglanders en het is ongeschikt voor kinder/wandelwagens. Verder mag het gebied NIET tussen zonsondergang en zonsopkomst bezocht worden.


Parkeer je auto op N 52° 52.637 E 006° 01.533 dit is te bereiken via het weggetje ten oosten van de op- en afrit van de A32 (loopt even parallel).

Vanaf hier begint de wandeling van zo’n 5 à 6 km. Onderweg moet je een aantal vragen beantwoorden om de uiteindelijke cache te bereiken.

Loop naar het toegangshek van het gebied bij WP1: N 52° 52.558 E 006° 01.615. Hier vind je een toegangsbordje met o.a. pictogrammen, houd deze goed in gedachten !!

Wandel het Natuurreservaat van It Fryske Gea in naar WP2: N 52° 52.374 E 006 ° 01.817, hier staat een routepaaltje. Welk getal komt 3x voor? Tweede cijfer minus eerste cijfer is A.

Vervolg je route naar WP3: N 52 °52.531 E 006 °02.102, geniet hier van het uitzicht en beantwoord de volgende vragen:
- Wanneer werd de polder ingericht als natuurgebied? Stapeltel dit jaar, dit is B.
- Wat restte na de turfwinning die zich voornamelijk in de tweede helft van de 18e eeuw heeft afgespeeld? Stapeltel beide woorden afzonderlijk, dit zijn C en D. (Beide woorden zonder 'lidwoord').

Genoeg van het mooie uitzicht genoten? Ga nu naar WP4: N 52° 52.435 E 006° 02.164. Steek de loopplank over en tel het aantal planken, incl. de schuine. Het 2e cijfer -1 = E.

Steek vervolgens bij WP5: N 52° 52.209 E 006° 02.419, weer een loopplank over en tel opnieuw het aantal planken. Noteer het 2e cijfer, dit is F.

Vervolg je weg naar het Helomaslusien, WP 6: N 52° 52.046 E 006° 02.527. Dit is een monumentaal Veensluisje waar vroeger veel veen, dat in dit gebied werd gewonnen, werd geschut en via de Linde werd afgevoerd. Aan beide zijden van het sluisje, op de palen bij de trappetjes, is een vierkant plaatje aangebracht met een driehoek erop. Welke kleur heeft deze driehoek? Dit is G.

- Wit (G=2)
- Rood (G=4)
- Blauw (G=3)


Steek het slusien over en ga naar WP7: N 52° 51.985 E 006° 02.142. Hier vind je een paaltje met getallen erop. Op hoeveel plaatjes zijn de getallen aangebracht? Het aantal -3 is H.
Vervolg je weg naar WP8. Onderweg hier naartoe kom je nabij N 52° 51.917 E 006° 01.970 langs een plek waar vroeger een mooie vogelkijkhut heeft gestaan en van waaruit je een prachtig uitzicht over de Lendepoolder had. Door een brand is deze vogelkijkhut helaas verloren gegaan.

Loop verder naar WP8: N 52° 51.809 E 006° 01.710. Hier heeft voorheen een grondwatermeter gestaan. Nu vind je enkel nog informatie over de grondwaterstand en het grondwaterpeil in de Lendevallei. Zoek de volgende tekst op: 'Voor .... stond het grondwater op veel plaatsen te hoog voor landbouw, woningbouw en wegen. Sinds die tijd hebben we in Nederland veel sloten uitgediept en meer en krachtiger gemalen gebouwd om het water sneller af te voeren. Ook werd er steeds meer grondwater gebruikt om drinkwater van te maken. Hierdoor trad verdroging op'. Welk jaartal wordt in deze tekst genoemd? Info is verdwenen, jaartal = 1960. Noteer het 4e cijfer, dit is J.

Ga terug het gebied in bij WP9: N 52° 51.804 E 006° 01.717. Hier vind je weer een toegangsbordje van It Fryske Gea. Zoek het verschil met het bordje bij WP1. Eén pictogram is anders. Wat wordt op deze pictogram afgebeeld? (Enkelvoudig woord, zonder het 'lidwoord'). Noteer de woordwaarde, dit getal is KL.

Loop terug via WP7 en vervolg de wandelroute naar N 52° 52.081 E 006° 02.055. Hier staat een bankje en kun je in alle rust van de omgeving genieten. Tevens kun je hier de eindlocatie uitrekenen. Bij hoog water kan het voorkomen dat het bankje gedeeltelijk in het water staat.

Het eindcoördinaat van de cache kun je vinden door midden op het bankje te gaan zitten en een peiling van (K-L) F ((B+D)-E) ° en (E+G) (C+A+L) (H-J) meter te maken.
Kun je niet bij het bankje komen? Bedenk dan hoe je op nog een wijze de juiste peiling kunt maken...

De cache zelf is een ammobox, je hoeft niet te graven.

Ga tijdens de wandeling niet van de paden af (alleen aan het einde) en zorg dat je de natuurlijke omgeving op geen enkele wijze onnodig verstoort. Tijdens regenachtige periodes kan het op sommige delen drassig zijn. Laarzen zijn dan aan te bevelen.

Additional Hints (Decrypt)

Baqre va jng biretroyrira vf ina rra "bztrmnntqr obbz"

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)