Skip to content

Waalsdorpervlakte Multi-cache

Hidden : 10/17/2021
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Waalsdorpervlakte

Deze multi is een wandeling van zo'n 4,5 kilometer over de Waalsdorpervlakte en door (voormalig) landgoed Duindigt en Groenendaal. De multi is niet te doen met de fiets. U kunt de auto parkeren op het parkeer coördinaat; het kan soms druk zijn als alle drie de sportverenigingen (Graaf Willem II VAC, HGC en Groen Geel) wedstrijddag hebben in het weekend. In dat geval kun je als alternatief ook nog in de wijk parkeren.

De route

 

WP1 (N 52° 6.858' E 4° 20.621')

Je wandelt eerst langs de voetbal- en hockeyvelden naar WP1 waar zich het clubhuis bevindt van een van de sportclubs hier. Beantwoord hier de volgende vraag. Wat is het huisnummer van de sportvereniging met de Haagse kleuren? Het tweede cijfer is A

 

WP2 (N52° 06.961' E004° 20.480')

Loop vervolgens linksom (over bruggetje) of rechtsom om dit clubhuis en loop langs de hockeyvelden en golfbaan richting WP2. (Duik weg als je een luid: FORE hoort, dan komt er een golfbal aangevlogen) Je komt hier als je het pad volgt vervolgens bij een hoge trap de duinen in. Beantwoord hier de volgende vraag. Tel het aantal treden van de trap. Het eerste cijfer is B.

 

WP3 (N 52° 06.891 E 004° 20.300')

Als je bovenaan de trap bent, sla dan linksaf en volg het zandpad langs het hek tot je bij het schelpenpad bent. Bij WP3 vind je een stalen wegwijzering. Beantwoord hier de volgende vragen. 

De afstand naar De Boerderij is 2,C kilometer. C is getal na de komma
De afstand naar Wassenaar is D,5. D is het getal voor de komma

 

WP4 (N 52° 06.944 E 004° 20.160')

Loop vervolgens over het fietspad naar WP4. Ga niet in rechte lijn naar WP4, dit is verboden gebied om te betreden. In deze duinpan staat het houten ‘fusilladekruis’ waarbij vele lichamen zijn teruggevonden van gefusilleerde verzetsstrijders.

Je loopt om de bekende Bourdonklok heen. De klok laat bij iedere 4-meiherdenking op de Waalsdorpervlakte haar bronzen stem horen als de duizenden voorbij de fusilladeplaats trekken, totdat de laatste belangstellende langs het monument is gelopen.

Op WP4 wordt op 4 mei de jaarlijkse Dodenherdenking gehouden. 

Monument

Op 3 mei 1946 is een monument geplaatst bestaande uit vier houten kruisen. In de vlakte zijn twee losse kruisen geplaatst, één op een plek waar veel massa-executies plaats hebben gevonden, het andere specifiek als herdenking aan de represaille-executies na de aanslag op Rauter.

In 1959 is bij het monument een klokkenstoel, met één grote luidklok oftewel bourdon, geplaatst, die onder een rede van minister-president Gerbrandy als geschenk van de burgers van Den Haag op 30 april 1959 aan de gemeente werd geschonken. De klok is gegoten door de firma Petit en Fritsen in Aarle-Rixtel en werd meteen in gebruik genomen. Sindsdien vormt ze een belangrijk onderdeel van de Dodenherdenking en wordt daarnaast geluid bij uitvaarten van het Koninklijk Huis. Op de rand van de klok staat een tekst van prof. R.P. Cleveringa:

Ik luid tot roem en volging van hen die hun leven gaven tot wering van onrecht, tot winning der vrijheid en tot waring en verheffing van al Neerlands geestelijk goed.

In 1980 zijn de vier houten fusilladekruisen vervangen door bronzen replica's. De houten kruisen zijn overgebracht naar het Fries Verzetsmuseum te Leeuwarden, vervolgens naar het Haags Historisch Museum en in 2019 naar het Nationaal Monument Oranjehotel (bijnaam van de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog).

In september 2021 werd de Waalsdorpervlakte aangewezen tot rijksmonument. 

Herdenking

De nationale dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte wordt georganiseerd door het Erepeleton Waalsdorpervlakte. Jaarlijks wordt op deze dag tegen de rand van het monument de Nederlandse vlag gevormd, vroeger met bloemen, tegenwoordig met geverfde dennenappels. Aan weerszijden van het monument worden fakkels geplaatst en er staat een erewacht van 6 personen.

Over de Waalsdorpervlakte wordt een stille tocht gelopen. De stoet vormt zich vanaf het verlengde van de Oude Waalsdorperweg. Het voorste deel van de stoet is gereserveerd voor nabestaanden van de gefusilleerde verzetsstrijders en genodigden. Daarachter volgen de belangstellenden.

Taptoesignaal

Het erepeleton luidt de Bourdonklok van 19:15 tot vlak voor 20:00 uur. Na het taptoe-trompetsignaal volgen twee minuten stilte. Daarna klinkt het Wilhelmus. De klok wordt weer geluid door de luidploeg en de deelnemers aan de stille tocht lopen vervolgens langs het monument en kunnen bloemen en kransen neerleggen. Totdat de laatste belangstellende het monument heeft gepasseerd, wordt de klok geluid.

Aan de herdenking doen jaarlijks gemiddeld 3000 mensen mee. De organisatie van deze herdenking is in handen van de leden van de Vereniging Erepeloton Waalsdorp waarvan zes man in tenue van de Binnenlandse Strijdkrachten een erewacht vormen bij het monument. 

Beantwoord hier de volgende vraag: Links van het herdenkingsmonument staat een plaquette met een tekst. Uit hoeveel letters bestaat het laatste woord? Het aantal letters is E.

 

WP5 (N 52° 06.672 E 004° 19.664')

Loop over het fietspad naar WP5. Beantwoord hier de volgende vraag aan de hand van het informatiebord: Sinds wanneer lopen er in duingebied De Loopert konikpaarden? Het vierde getal is F

 

WP6 (N 52 6.523 E 4 20.181)

Sla links af richitng de fly-over over de Landscheidingsweg (N14). Als je naar WP6 loopt, zie je aan de rechterkant het NATO Communications and Information Agency. (niet verdacht kijken smiley). Het NCIA is een agentschap van de NAVO dat zich bezighoudt met toegepast technisch-wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van het bondgenootschap, met name op het gebied van intelligente computersystemen.

Beantwoord op WP6 de volgende vraag: Wat is de naam van de golfclub?  Onderste woord. Het aantal letters is G

 

WP7 (N52° 06.385' E004° 20.423')

Renbaan Duindigt

Renbaan Duindigt is nu de enige baan in Nederland die zowel voor ren- als drafkoersen gebruikt wordt. Het drafcircuit is er in 1940 aan toegevoegd. Men houdt er traditioneel om de 2 weken op zondag paardenraces, behalve in december, januari en februari. Per koersdag worden er 8 tot 12 races georganiseerd. Er zijn:

  • draverijen, verzorgd door aangespannen paarden (dravers) met op het karretje (de sulky), waarop de bestuurder (pikeur) zit. Ze kunnen een snelheid van 45 km/uur bereiken.

  • Draverijen onder het zadel (Monté).

  • rennen, met Engelse of Arabische volbloeds, bereden door zeer lichte ruiters (jockeys). Ze kunnen een snelheid van 60 km/uur bereiken.

  • Ponyrennen en ponydraverijen voor kinderen t/m 21 jaar

Als traditionele paardensportbaan wordt er op renbaan Duindigt bij elke wedstrijd op de uitslagen gewed, veelal door de Wassenaarse bevolking of door ondernemingen die er bedrijfsuitjes organiseren.

Monument voedseldropping (Operatie Manna)

Operatie Manna was een operatie onder leiding van de Britten, de naam is ontleend aan het Bijbelse manna. De eerste voedseldropping voor hongerend West-Nederland, die 8 dagen duurde, werd uitgevoerd. Hiervoor werden onder andere het 625ste squadron in Scampton (Lincolnshire), het (Australische) 460ste, het 467ste, verder het 100e en het 101ste squadron van de RAF ingezet. Ook het 300e (Poolse) squadron was bij deze droppings aanwezig. In totaal waren er meer dan 30 Engelse squadrons en 11 Bomb Groups van de Amerikaanse luchtmacht bij deze droppings betrokken. Bij de eerste missie vlogen 242 zware bommenwerpers van het type Lancaster naar de Nederlandse kust via een afgesproken corridor. Op 29 april 1945 werd 535 ton aan voedsel door de RAF uitgegooid.

De geallieerden hebben met bommenwerpers vanaf RAF Scampton van 29 april - 8 mei 1945 voedselpakketten op Duindigt gedropt. Op renbaan 'Duindigt' is ter herdenking een plaquette geplaatst op een eenvoudig, gemetseld voetstuk. De tekst op de gedenkplaat luidt:

In dankbare herinnering

aan de levensreddende

voedseldroppings

29 april – 8 mei 1945

Op WP7 moet je de volgende vraag beantwoorden: Bij de ingang bevindt zich een groot groen hek met hierop 2 witte woorden. Het aantal letters van het rechterwoord is H

 

Nu heb je alle gegevens om de eindlocatie met de stash te bepalen. Maak de volgende berekeningen

Q=C

R=D

S=D

T=F

U=H

V=A

W=B-E

X=D

Y=G-H

Z=E-D

De cache is te vinden op N52 QR.STU E4 VW.XYZ

Succes!

 

11-12-2021: route ingekort 

Additional Hints (Decrypt)

Npugre qr erpugre ryrpgenxnfg

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)