Skip to content

RECORDTOREN: James Lovell Multi-cache

Hidden : 6/1/2021
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
4 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De Torenbouwers

Nabij Deventer ligt het voormalige District Salland van Scouting Nederland. Dit district organiseerde eind vorige eeuw jaarlijks diverse activiteiten, waaronder hele unieke... 

Tijdens de Deventer Hanzedagen in 1990 pionierden we een toren met een platform op 40 meter hoogte en een antenne op 50,55 meter. We kwamen hier mee in het Guinness Book of Records.

Vijf jaar later herhaalden we dit hoogstandje tijdens de Wereld Jamboree die gehouden werd naast Walibi Flevo in de polder. Nu zat het platform op 52,70 meter en de antenne op 65,20 meter. 

Vriendschappen die ontstonden in die periode bestaan nu nog steeds. Deze reeks caches is een ode aan de torenbouwers van die tijd. 

 

Deze cache maakt deel uit van een serie van 10 caches en 1 bonuscache.

De 10 scoutinggroepen die mee hebben gebouwd aan de recordtorens hebben elk een geocache gemaakt met de naam van de scoutinggroep in de titel. Bij elke scoutinggroepcache is een aanwijzing te vinden voor de bonuscache. Het betreft de volgende scoutinggroepen, te bezoeken in willekeurige volgorde:

RECORDTOREN: Westenenk

RECORDTOREN: LOAAH

RECORDTOREN: Steyn

RECORDTOREN: Titus Brandsma

RECORDTOREN: KVLS

RECORDTOREN: Gelre

RECORDTOREN: Dr. Ariëns-Buette

RECORDTOREN: James Lovell 

RECORDTOREN: Miguel Pro

RECORDTOREN: BE

In elke cache is een aanwijzing te vinden waarmee 1 bonuscache te vinden is:

RECORDTOREN: 1990 HANZEDAGEN Deventer 

Over scoutinggroep James Lovell:

Scoutinggroep James Lovell werd in december 1971 opgericht. De groep bestaat uit de speltakken bevers, welpen, scouts en explorers. Elke zaterdag is er opkomst.

Over James Lovell zelf:

James Arthur Lovell of kortweg Jim Lovell (Cleveland (Ohio), 25 maart 1928) was kapitein bij de United States Navy, aeronautisch ingenieur, testpiloot en astronaut.

Gemini

Lovell was back-up voor Gemini 4 samen met Frank Borman. Dit betekende dat, volgens het NASA-selectiesysteem, Lovell en Borman de primecrew zouden worden van Gemini 7 die gepland was voor december 1965. Deze vlucht was minder geliefd bij het astronautenkorps omdat deze gepaard ging met veel medische testen in de ruimte in de plaats van het echte testpilotenwerk, zoals manoeuvres uitvoeren en ruimtewandelingen. Het doel van Gemini 7 was het bepalen van de impact van een verlengd verblijf in de ruimte, 14 dagen, op het menselijk lichaam. Uiteindelijk kreeg de missie toch een riskant kantje door tot op enkele centimeters van Gemini 6A te vliegen in een baan rond de aarde. Dit werd de eerste ruimte-rendez-vous.[3] Later werd Lovell back-upcommandant van Gemini 10 en vloog uiteindelijk samen met Buzz Aldrin Gemini 12 in november 1966.

Apolloprogramma

Aangezien Lovell de laatste missie van Gemini gevlogen had, plaatste men hem als back-upcommandomodulepiloot (CMP) voor Apollo 9 samen met Aldrin en Neil Armstrong. Ondertussen moest de primecrew van Apollo 9 CMP Michael Collins missen wegens een operatie aan de rug. Als back-up moest Lovell zijn collega Collins dus vervangen. Hierdoor werd Lovell herenigd met zijn Gemini 7-commandant Frank Borman, en Bill Anders als maanlanderpiloot.[4] Tegelijkertijd, juli 1968, waren Apollo 8 en Apollo 9 nog altijd "low Earth orbit"-missies waarin de maanlander (LEM) uitgetest zou worden. Toen echter de eerst LEM de Cape bereikte, bleek deze verre van in staat om getest te worden in de ruimte omdat het toestel nog steeds te zwaar was en veel defecten had. Hoeveel de technici ook zouden werken aan de LEM, zou hij nooit klaar zijn voor de eerstkomende vlucht van december. Het management van NASA besliste om van Apollo 8 geen LEO-missie te maken maar een vlucht om en rond de maan, zonder de LEM. Aangezien commandant James McDivitts crew van Apollo 8 reeds te veel gefocust was op het gebruik van de LEM, werden de crews van Apollo 8 en 9 gewisseld. Dit zorgde ervoor dat Jim Lovells eerste vlucht met Apollo, een vlucht naar de maan zou zijn.[5]

Als CMP was het Lovell zijn taak om de commandomodule (CM) te besturen en met behulp van de sextant het navigatieplatform te bedienen. Dit gebeurde door middel van hun positie ten opzichte van gekende sterren te meten. De bemanningsleden van Apollo 8 werden de eerste mensen die rond de maan vlogen en de eerste die de achterkant van de maan zagen. De crew deed op kerstavond 1968 een live-uitzending vanuit het schip en zond videomateriaal van het oppervlak van de maan naar de aarde.[6] Op 27 december 1968 landde de crew veilig in de Stille Oceaan.

De eerstvolgende vlucht voor Lovell zou Apollo 14 zijn, aangezien hij back-up was voor Apollo 11. Maar wederom werden crews verwisseld en dit zorgde ervoor dat de crew van Apollo 14 vroeger zou mogen vliegen, namelijk met Apollo 13. Dit werd gedaan om toen Apollo 13-commandant Alan Shepard meer tijd te geven om zich voor te bereiden op de missie.[7] Op 11 april 1970 werd commandant Lovell samen met CMP Jack Swigert en LMP Fred Haise gelanceerd. Lovell en Haise zouden op de maan landen nabij Fra Mauro. Op exact 55uur 54min 53sec na de lancering sloeg het noodlot toe voor de crew van Apollo 13. Door slechte elektrische bedrading ontplofte zuurstoftank 2 door een vonk bij een routinecontrole. Niet snel daarna bezweken ook brandstoftank 1 en 3 en zuurstoftank 1 en dat zorgde ervoor dat heel de CSM zonder zuurstof zou komen te staan. Oorspronkelijk dacht de crew te zijn geraakt door een meteoroïde. De ontploffing van zuurstoftank 2 kwam gepaard met "a pretty large bang". Hierop was CMP Swigert de eerste die zei "Hey Houston, we've had a problem here". Hierop volgde Lovell met de woorden "Houston, we've had a problem".[9] Aangezien het schip werkte op elektriciteit en deze aangemaakt werd met zuurstof en waterstof dreigde de crew zonder stroom en water te zitten in de commandomodule. Men besloot vanop de grond in Houston de LEM te gebruiken als reddingsboot om de crew veilig naar huis te brengen. Omdat het schip al te ver weg was van de aarde, 330.000 km, en men ook niet wist hoe groot de schade was van de ontploffing aan de commandoservicemodule (CSM) werd er beslist rondom de maan te gaan en de raketten van de LEM te gebruiken om het ruimteschip en bemanning veilig thuis te brengen. Daar de LEM enkel ontworpen was voor twee personen en voor relatief kort verblijf op het maanoppervlak moesten de astronauten zich weren tegen energiebesparingen die leidden tot temperaturen rond het vriespunt. Met zijn medebemanningsleden van Apollo 13 is hij recordhouder als de mens die het verste van de aarde verwijderd is geweest: 401.056 km. Mede door de professionaliteit van mission control in Houston en de kalmte van de astronauten zelf, landde Apollo 13 op 17 april 1970 in de Stille Oceaan.

Lovell is een van de drie mensen, samen met Eugene Cernan en John Young, die twee keer naar de maan vloog. Hij zette echter in tegenstelling tot zijn mederecordhouders bij geen van beide missies voet op de maan. Lovell stopte bij de marine en de NASA in 1973. Uiteindelijk ging hij met pensioen in 1991 als CEO van een telecommunicatiebedrijf.

Over de cache:

De cache begint eenvoudig maar heeft een pittig staartje, wees je daarvan bewust als je begint met de cache. Je scoutingvaardigheden zullen op de proef worden gesteld. Loop deze cache dan ook niet alleen. Scouting doe je samen! Neem eventueel touwen mee, die kunnen van pas komen. In de cache is ruimte voor goodies en TB's.

Geocache James Lovell.

Routebeschrijving:

Parkeer op N 52 15 020 E 006 17 931

Bij deze sporthal is in de zomer van 2019 een bus vol scouts vertrokken naar de wereldjamboree in Amerika. Onder hen waren twee James Lovell-leden.

Vraag: Hoeveel sporters staan er afgebeeld op de gevel van de sporthal?

A =

Ga naar N 52 1A 032 E 006 17 90A

Daar begint onderstaande stripkaart in westelijke richting.

Een veelgebruikte routetechniek binnen scouting is de stripkaart. Je loopt van A naar B. Als je een kruising tegenkomt wordt dat aangegeven met een streepje. Elk streepje is een weg dit je moet laten liggen. Dus een streepje aan de rechterkant, betekent dat je aan de rechterhand een weg moet laten liggen. Dat kan betekenen dat je dan rechtdoor moet. Maar als er geen weg rechtdoor is, kan dat dus ook betekenen dat je linksaf moet. Immers, als je jezelf naar links draait, komt de weg die je laat liggen aan je rechterhand.

Vraag: Hoeveel dieren zitten er onderaan de lantaarnpaal aan het einde van de stripkaart? ( punt B)

 

B=

Ga naar N A2 14 89(A+1) E 006 17 9 (B+1) ( A-1)

Vraag: Wat is de naam van de boom waar je onder staat?

Is het een….

Zomereik? C= 5

Haagbeuk? C=3

Treurwilg? C = 9

C=

Ga B ( A+3)C meter , B 0 (A – C – B )  graden

Vraag: Welke vogel maakt aan de overkant graag zijn nest? Hoeveel medeklinkers zitten in dat woord?

D =

Je loopt nu verder in Oostelijke richting tot je bij het volgende kruispunt komt.

Vraag: Hoeveel blote voeten vind je op het paaltje met de pijlen?

E=

Ga nu in Noordwestelijke richting tot je weer bij een kruising komt. Bij die kruising staat in westelijke richting op de hoek een hele dikke boom.

Vraag: Wat is dat voor boom? Neem de woordwaarde en stapeltel tot één cijfer.

F=Je kunt nu de cache berekenen door het geheimschrift op te lossen. Tot 2010 werden meisjeswelpen kabouters genoemd. Zij speelden in het land Bambilië en gebruikten dit geheimschrift.

 

 

Succes!

Additional Hints (Decrypt)

Xyvz bc!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)