Skip to content

Droomtocht Visvliet Multi-cache

Hidden : 5/25/2021
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De Droomtocht van Visvliet

Visvliet is een klein, authentiek en levendig dorp gelegen aan de rivier De Lauwers in het Groninger Westerkwartier. Visvliet heeft eind 1700 een beroemde inwoner gehad, de amateurastronoom en bouwer van het wereldberoemde planetarium in Franeker, Eise Eisinga.
Twee inwoners van Visvliet vatten in 2014 het plan op om meer aandacht aan Eise Eisinga te schenken. Zij waren zeer onder de indruk van de kennis, het talent en het doorzettingsvermogen van hem. Ook vonden zij het bijzonder dat deze getalenteerde man een aantal jaren in Visvliet heeft gewoond. Het plan ontstond om in Visvliet een Droomtocht te realiseren. Een route langs objecten in het dorp, geïnspireerd door Eise Eisinga; de man die verder keek dan de sterren en zijn droom waarmaakte. De objecten zijn bedacht en zoveel als mogelijk zelf gemaakt door de inwoners van Visvliet. Visvliet is namelijk een dorp vol creatieve en handige mensen die samen tot veel in staat zijn.

 

Lanceerterrein: N53 15.986 / E006 15.096

Op het eerste waypoint start de route, hier ligt dus nog geen cache; die ligt pas aan het eind van de route. U kunt parkeren bij ‘de Opslag’, het haventje van Visvliet. De brug over het Visvlieterdiep is in 2021 vervangen door de gemeente Westerkwartier. De inwoners van Visvliet hebben de mogelijkheid gekregen om de brugleuningen naar eigen ontwerp vorm te geven. Natuurlijk kon in dat ontwerp het ‘Wapen van Visvliet’ niet ontbreken.

We beginnen de route bij het Wiskundig Raadsel. Eise Eisinga had een passie voor wiskunde en sterrenkunde, wat resulteerde in het overbekende planetarium in Franeker. Aangezien Eise Eisinga langere tijd in Visvliet heeft gewoond, heeft het dorp Visvliet een speciale band met hem.

Wat was in Visvliet het beroep van deze man?
A = het aantal letters van dit beroep.

We vervolgen onze route naar:

 

Ruimtestation 1: N53 15.999 E006 15.029

Hier komt u uit bij het informatiebord over de Droomtocht. We gaan bij deze multicache verschillende onderdelen van de Droomtocht bezoeken. Voor nu, de vraag:

Het wapen van Visvliet is door het hele dorp heen te vinden. Ook op dit informatiebord.
B = hoeveel vissen telt het Wapen van Visvliet?

We vervolgens onze route via het oude Kerkepad naar:

 

Ruimtestation 2: N53 15.952 E006 14.985

Het Kerkepad leidt u naar drie palen waar de zonsverduistering, de maansverduistering en de halvemaan worden geïllustreerd. Uitleg hierover vindt u op het geplaatste bordje.
C = Welke kleur heeft de ster van Stichting Eise Eisinga Droomtocht Visvliet. Stapeltel de kleur.

We vervolgen onze route in de richting van het allerbelangrijkste voor het leven op aarde, de zon:

 

Ruimtestation 3: N53 15.898 E006 14.892

Als u vanaf nu goed om u heen kijkt, ziet u fraai hekwerk. Eerst in de geest van Visvlet en later juist in de geest van de Droomtocht. De zon staat op een sokkel.
D = door hoeveel palen wordt de zon hoog gehouden?

Met de zon in de rug, vervolgen we onze route naar:

 

Ruimtestation 4: N53 15.886 E006 14.843

Zonnewijzers zijn er in vele vormen. De wijzers zijn vaak fraai versierd. In Visvliet doen we daar nog een schepje bovenop. In Visvliet kun jij zelf de zonnewijzer zijn.
Kwam je in Grijpskerk op de echte Visvlieter tijd nou te vroeg of te laat?
Te laat: E  = 7
Te vroeg: E = 8

Nog steeds met de Visvlieter zon in de rug, vervolgen we onze route via de Omloop naar:

 

Ruimtestation 5: N53 15.859 E006 14.777

Dagelijkse zorgen
ver weg
ogen gesloten
dromend in de wind


Even rust, neem plaats op het bankje. Dit bankje is door het dorp ontworpen en vele Visvlieters hebben één of meerdere steentjes in mozaïek gelegd. In de verte ziet u de ‘Hilmahuistermolen’, een poldermolen uit 1868. Vlakbij de molen staat een paal met daarop de planeet Jupiter. Deze paal maakt geen onderdeel uit van onze route, maar een leuk feit om te vermelden is dat een aantal planeten uit ons zonnestelsel op schaal qua afmeting en afstand ten opzichte van de Visvlieter zon (waar u zojuist langs bent gelopen) in en rond Visvliet zijn geplaatst. Langs de Friese Straatweg (N355) staat een paal met daarop Saturnus, langs de Heirweg (richting Friesland) staat de Aarde.

Kijk voor afbeeldingen in de cachegallerij.

Als u voldoende bent uitgerust, loopt u langs het bijzondere hekwerk naar de twee veeroosters:

 

Ruimtestation 6: N53 15.874 E006 14.755

Op het hek van het veerooster dat u leidt naar het dorp staat een tekst over sterren.
F = het aantal sterren dat hier is afgebeeld.

Als u uw weg vervolgt richting het volgende waypoint, komt u door de Eise Eisingastraat. Deze straat is vernoemd naar de belangrijkste man die hier in het verleden heeft gewoond, de bouwer van het planetarium in Franeker. Al wandelend door de straat, langs het atelier van ‘de Lachende Kip’, loopt u naar:

 

Ruimtestation 7: N53 15.966 E006 14.884

Ook op deze paal staat een planeet afgebeeld.
G = stapel tel de naam van de planeet

We vervolgen de route door de Heirweg, naar het laatste waypoint:

 

Ruimtestation 8: N53 15.977 E006 14.928

Dat niet alle sterren altijd een positieve lading hebben, zien we als we voorbij de oudheidskamer van Visvliet komen. Op dit punt, aan beide kanten van de straat, ziet u tussen de bestrating vier herdenkingssteentjes. Deze herinneren ons aan de Joodse familie Israëls. De herdenkingssteentjes worden struikelstenen genoemd. Ze zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig geb. 1947 in Berlijn. Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.
De kunstenaar noemt ze Stolpersteine (struikelstenen) omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

Daarna bent u aangekomen bij het laatste waypoint, zoals eerder gezegd N53 15.977 / E006 14.928,  het Heirhuys. Dit is ‘onze huiskamer van Visvliet’. Het Heirhuys is opgezet als ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers in Visvliet. Naast de huiskamer is er heel vlakbij ook een heus hotel, een TB-hotel. Gaat u rustig zitten, dat mag op het terras van het Heirhuys. Wellicht is er iemand aanwezig om u van een kopje koffie of thee te voorzien. Het TB-hotel hangt aan de muur, maar om het te openen moet u de code van het cijferslot ontrafelen. Dit is redelijk simpel. Stuur een e-mail met als onderwerp ‘droomtocht’ naar het e-mailadres: droomABCDEFGtocht@gmail.com
De woorden ‘droom’ en ‘tocht’ moeten met kleine letters getypt worden en u vult voor de ‘ABCDEFG’ uw antwoorden van de route in. U kunt voor het verzenden van de e-mail gebruik maken van de gratis wifi (feel free) van het Heirhuys.

Zodra u de e-mail heeft verstuurd, ontvangt u bijna direct een auto-reply antwoordmail met daarin de cijfercode.

We wensen u een prettig verblijf in ons hotel, neem gerust een aandenken (woodie) mee en een favo is natuurlijk altijd welkom.

 

Team GeoVisvliet

Additional Hints (No hints available.)