Skip to content

Bonus Lab Station Nieuwediep, iedereen uitstappen Mystery Cache

Hidden : 9/5/2020
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De cache is niet te vinden op het gegeven coordinaat. Dit is de bonuscache van de Adventure Labcache "Station Nieuwediep, iedereen uitstappen!".

De bonuscodes kun je tijdens deze route verzamelen.

Station Nieuwediep


Station Nieuwediep (Den Helder)werd in gebruik genomen op 20 december 1865 met de opening van de spoorlijn Den Helder Alkmaar. Dit was de tweede door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM) in gebruik genomen spoorlijn. Het was het eerste deel van de door de Staat der Nederlanden aangelegde Staatslijn K, van Nieuwediep (Den Helder) naar uiteindelijk Amsterdam (aangelegd tussen 1865-1878).

De reden voor een spoorlijn naar Den Helder lag voor de hand; primair ten behoeve van de marinewerf. Om diezelfde reden werd het station in een soort niemandsland gebouwd, op ruim een halve kilometer afstand van de werf en vrij ver van de oude dorpskern. Het station kreeg bij opening de naam Nieuwediep. De staatslijn werd twee jaar na de opening van het eerste deel doorgetrokken naar Uitgeest. Daar sloot de spoorlijn aan op de lijn naar Beverwijk en Haarlem, welke gelijktijdig door de HIJSM werd aangelegd. Zodoende kreeg de overheid al in 1867 haar gewenste verbinding tussen de marinestad en de hoofdstad.

De locatie van het station- en dan met name dat van het stationsgebouw- bleek van grote invloed te zijn op de verdere ontwikkeling van Den Helder. Het stationsgebouw werd namelijk in de richting van de marinewerf gesitueerd. Er werd zelfs een rechtstreekse weg tussen het station en de poort van Willemsoord aangelegd, de huidige Spoorstraat.



Station Den Helder was tevens niet ver van de haven. Dit werd het vertrekpunt voor schepen naar Nederlands-Indië. Ook was er een spoorweg bassin met verbinding tot het Noord Hollands kanaal (voltooid in 1824). Hier liep een spoorlijn naar toe vanaf  station Den Helder. Van deze lijn zijn nog steeds delen te zien of in gebruik.

Met de komst van het station ontstonden er ook verschillende wijken in Den Helder deze hadden echter nog wel hun verschillende "plaatsnamen" (zoals Oude Helder, Nieuwediep, Hieuwstad, enz.), hetgeen nogal eens voor verwarring zorgde. Daarom werd besloten om vanaf 1928 één naam voor zowel de plaats als de gemeente te gaan gebruiken: Den Helder.

Het eerste station


Het eerste station Den Helder was een van de standaardstations van de Staatsspoorwegen(een zogenoemd Waterstaatstation) en exact gelijk aan station Alkmaar. Een robuust, maar sierlijk hoofdgebouw met twee kleine zijvleugels. Op de begane grond waren het plaatskaartenkantoor, een goederenloods en de eerste, tweede en derde klasse wachtruimten. Op de eerste verdieping was een dienstwoning, die doorgaans bestemd was voor de stationschef.

In 1872 kreeg station Den Helder een enorme uitbreiding, waarbij de linkervleugel drie keer en de rechtervleugel zelfs vier keer groter werd. De spoorlijn liep in 1865 door een nog betrekkelijk maagdelijke polder, zo ver mogelijk richting Marsdiep. Het emplacement eindigde op een steenworp afstand van het Helders Kanaal en een kleine honderd meter van de zeedijk.



De spoorlijn is aangelegd in het stoom tijdperk, en ondanks dat stoomlocomotieven wel achteruit kunnen rijden, maar dit niet mogen vanwege de spoorwegwet of dat ze dan niet snel genoeg kunnen rijden. Tevens had de machinist dan een beter zicht op de spoorlijn voor hem. Daarom werden de locomotieven bijv. op eindstations zoals Den Helder gekeerd.



Dit gebeurde op een draaischijf. Een schijf waar de locomotief met het zwaarte punt precies op de middenas van de draaischijf moest staan om het draaien zo licht mogelijk te maken. Dit gebeurde handmatig en meestal door de stoker omdat het erg zwaar werk was.
Vervolgens reed de locomotief weer over het spoor naar de wagons en werd er weer voor gekoppeld. Op de foto is de draaischijf te zien (aangegeven op de foto).


Herinnering aan het eerste oude station


Het station lag aan de prins Hendriklaan met daarvoor het Julianapark waarin in 1918 een muziektent kwam te staan. Hier konden optredens gegeven worden door plaatselijke muziek verenigingen.
Aan de andere kant van het Julianapark, tegenover het station stond Hotel-restaurant Bellevue.
Deze was gelegen aan de Spoorstraat.

De Spoorstraat vormde de rechtstreekse verbinding tussen het station en de marinewerf (Willemsoord) waar nu het uitgaansleven van het centrum gesitueerd is.
In de Spoorstraat bevind zich het nieuwe "Halte Bellevue". Het is een moderne goed lijkende nieuwbouw van het oude station in Den Helder. De naam verwijst naar twee prominente gebouwen die hier- of dichtbij hebben gestaan. Halte verwijst naar het oude station en Bellevue naar een heel bekend hotel-restaurant wat op deze plek heeft gestaan.


Vernieuwing en verplaatsing van het station


Het was in begin 1952 dat tussen Den Helder en Alkmaar in plaats van stoomtreinen diesel-elektrische treinen gingen rijden.

In 1958 werd de spoorlijn Den Helder - Alkmaar geëlektrificeerd. Reden om ook het station te gaan vernieuwen.

Al voordat het huidige station in gebruik werd genomen werd het oude station gesloopt en werden de sporen opgeruimd. De opengevallen ruimte is echter tot op de dag van vandaag voor een groot deel onbebouwd gebleven.

Het nieuw station gebouw werd in 1958 geopend. Het is een echt kopstation geworden waarbij de stationshal in het verlengde van het eilandperron tussen de kopsporen is gelegen. Bij het station was tevens het busstation en een goederen loods.


Van Spoorweg overgang naar Spoortunnel


Voorheen was er een spoorweg overgang het vormde de verbinding  tussen de HA.Lorentzstraat en de Ruyghweg. Precies op de plek waar de Boerhavestraat eindigt en de Brakkeveldweg begint. (u bent dat punt op weg naar hier gepasseerd).

Gelijktijdig met het nieuwe station werd ook deze spoortunnel gebouwd (1957).Met de komst van deze tunnel werd de spoorweg overgang overbodig en weggehaald.



In deze tunnel zit iets speciaals, het voetgangers gedeelte is tevens een schuilkelder tegen gasaanvallen in het kader van de BB (Bescherming Bevolking). Achter beide stalen deuren waren de gassluizen en lagen materialen om de ingangen en ronde gaten gasdicht af te sluiten. Zo konden mensen hier veilig schuilen indien dit nodig was.



Achter beide stalen deuren zaten de gassluizen en lagen materialen om de ingangen en de ronde gaten die zitten in de scheidingsmuur tussen voetgangerstunnel en de verkeerstunnel gasdicht af te kunnen sluiten.


Goederenloods wordt medewerkers verblijf


U staat nu bij het verblijf gebouw voor de medewerkers van de NS. Na de bouw van het station stond op deze plek een gebouw met een totaal andere functie. De goederenloods van de Firma Van Gent en Loos. Ook was hier de mogelijkheid om zwaar materieel op de trein te laden. Hier werd door Defensie veel gebruik van gemaakt. Het materieel ging vervolgens o.a. over de Ruyghweg naar het Defensie terrein.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Met het onderstaande invul coördinaat kunt u de cache locatie vinden.

N52 57.HAL E 004 45.TE1

Vul het gevonden woord HALTE in, die u gekregen hebt tijdens de lab cache, en u zult de bonus cache aantreffen.

Kijk uit met oversteken en u mag op deze locatie NIET met de auto komen.

U dient de cache te benaderen via de groenstrook tussen het hek en de weg.

Parkeer indien nodig de auto even in de buurt.

Succes.smiley 



Additional Hints (No hints available.)