Skip to content

Tandpetaren (Kolmårdsmarmor) EarthCache

Hidden : 10/2/2019
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Obelisken i Borås

 

Obelisken i Borås beställdes från Kolmården år 1821 som ett minne av Konung Karl XIV Johans besök i vår stad. Med insamlade

medel inköptes fyra stycken marmorblock från marmorbrottet i Kolmården. Marmorblocken forslades till Linköping där de blev

liggande en tid. I juni 1853 tog Boråsaren Carl Gustav Rydin initiativ till att blocken slutligen skulle forslas till Borås. Obelisken avtäcktes

den 4 juli 1858. Fram till år 1940 stod Obelisken på Stora Torget. Den flyttades efter detta till Yxhammarsgatan där den står idag.

I folkmun här i Borås kallas den för Tandpetearen!

Det som gör denna Obelisk så intressant är förutom att den är ganka stilig och lik en tandpetare då :) så är den även gjord av Kolmårdsmarmor och står på en sockel av granit! Just Kolmårdsmarmorn ska vi här kika lite närmare på!

I nordöstra Östergötland ligger Kolmården vars område är rikt på just Kolmårdsmarmor som är en metamorf kalksten, tillika Östergötlands landskapsten.

De mineraler som har stor påverkan och är stora bidragande orsaker till dess attraktiva utseende är kalksilikatmineral och Serpentin,ett vattenhaltigt magnesiumrikt silikatmineral. Vad är då detta? Jo serpentiner förekommer som små matta eller skimrande kristaller som kan vara rödbrun,gråblå,gula eller grön !

Man har tillverkat föremål av Kolmårdsmarmor så långt tillbaka som 1200-talet ,Dopfunten i Östra Eneby kyrka är ett bevis på det.

Åldern på kolmårdsmarmorn är cirka 1900 till 2000 miljoner år gammal!

Marmor är ju en metamorf bergart och med det menas att den bildats genom att kalksten under extremt högt tryck samt temperaturer gjort att ursprungliga sammansättningen av bergartens kemiska och kristallstruktur ändras. Metamorf kommer från Grekiskan och betyder ändring av form, strukturen på marmor kan vara fin eller grovkornig.

bild:Hur en Metamorf bergart bildas.

Kolmårdsmarmor används offtast inomhus då det är en uppskattad bergart att skulpturera i samt till trappor och pelare m,m men även till stora monument utomhus så som här vid Oblixen/tandpetaren i Borås! Man kan om man tittar närmare se och känna den skrövliga ytan, den har uppstått av vittring!

Vittring, en exogen kraft som mekaniskt och kemiskt nöter ned bergarter till mindre partiklar som sten grus m,m. Två olika former av vittring finns det, den kemiska och mekaniska.

Kemisk vittring uppstår av att bergarten utsätts för aggressiva processer av luft och vatten och på så sätt bryts ned. Mekanisk vittring är en vittring som är en form där yttre mekaniska krafter där bergarten bryts ned i mindre delar,det kan handla om frostsprängning,abrasion,termisk expansion m,m.

Magmatiska bergarter som bildas vid höga temperaturer är mer känsliga än de som bildas vid låga temperaturer och är mera vittringsbeständiga!

Bild: Hur berggrund,sten och mineraler bildas.

För att logga denna Earthcache som hittad behöver du svara på alla frågorna som du skickar till mig via min profil som ett medelande eller mail innan du loggar cachen, du behöver dock inte invänta svar från mig utan om det är något som behöver kompliteras kommer jag att höra av mig! Loggar som inte uppfyller dessa kriterier kommer raderas direkt!

1, Med informationen i cachebeskrivningen ovan, känn på Oblixen, hur skulle du beskriva dess textur och form och förklara varför du tycker den innehåller lite eller mycket serpentin?

2, Är kolmårdsmarmorn här grov eller finkornig? förklara ditt svar och varför!

3, Har marmorn här utsatts för vittring? Om så är fallet,hur ser du det? vad för slags vittring har skett? och är det likvärdig vittring runt monumentets alla sidor?

4, Ta ett foto på dig själv eller din gps, eller något som visar att just du varit vid monumentet och bifoga i din logg.

Flag Counter

Additional Hints (No hints available.)