Skip to content

Stelling van Amsterdam Hoek Mystery Cache

This cache has been archived.

wachthokje: Stop met geocachen en het maken/onderhouden er van.

More
Hidden : 6/4/2019
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


afb1
... Algemene info over de Stelling van Amsterdam
De Stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie, gelegen op 15 tot 20 kilometer rond het centrum van de Nederlandse stad Amsterdam. De Stelling is 135 kilometer lang, bevat 45 forten en is aangelegd van 1880 tot 1920. Op 26 september 1995 werd de Stelling van Amsterdam samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij UNESCO aangemeld voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst waar zij in haar geheel op werd geplaatst in 1996.

Primair was de Stelling van Amsterdam een waterlinie. In geval van vijandelijkheden zouden grote delen van het gebied rond Amsterdam onder water worden gezet. De vijand zou dan niet kunnen oprukken. Amsterdam zou fungeren als nationaal reduit, als het laatste bastion van Nederland. De aanleg van de Stelling van Amsterdam werd geregeld in de Vestingwet van 1874.

.

De forten werden gesitueerd op plaatsen waar de waterlinie wordt doorkruist door dijken, wegen of spoorlijnen. Plaatsen waar het water diep genoeg was voor boten waren kwetsbaar, doordat de oprukkende vijand op die plaatsen niet door het water zou worden tegengehouden, zodat hij ook op deze plekken onder vuur genomen moest kunnen worden. In het militaire jargon stonden deze wegen etc. bekend als accessen.

Rondom Amsterdam bevonden zich sinds 1805 de posten van Krayenhoff, een reeks van aarden en stenen forten. Door de wapenontwikkeling bleken deze veelal niet ver genoeg van Amsterdam te liggen. In 1880 lag het traject voor een nieuwe stelling vast en legde men de laatste hand aan het ontwerp van de forten. Het ontwerp was een verbeterde versie van het gebastioneerde stelsel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De verdedigingslinie bestond uit drie onderdelen, de inundatiegebieden van het voorliggend terrein, de militaire forten en de reduit Amsterdam. ...

Nationaal reduit
Het gebied binnen de fortengordel was een nationaal reduit. Bij een oprukkende vijand zou het veldleger zich hierbinnen terugtrekken en met de aanwezige burgerbevolking stand houden tot hulp vanuit het buitenland Nederland zou bevrijden. Bij een vijandig beleg moest binnen de stelling voldoende voedsel, water, brandstof en militair materieel voorhanden zijn om het zes maanden vol te houden.



wit...........Muizenfort te Muiden
/font> Inundatiegebieden
Nederland had al veel ervaring opgedaan met inundaties met de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinies. Bij het noord- en zuidfront was dit gemakkelijk te realiseren. Door gedurende drie dagen de bemaling en de uitwatering te staken stond hier voldoende water op het land en was de inundatie voltooid. Bij de overige fronten waren extra maatregelen nodig om water vanuit de Zuiderzee, onder andere bij Muiden, naar binnen te laten stromen.

Staat van "dienst"
De Stelling van Amsterdam heeft nooit actief dienstgedaan, maar heeft wel een afschrikwekkende werking gehad. In 1914 waren de Stelling en de Nieuwe Hollandse Waterlinie namelijk mede een factor voor de Duitsers om Nederland niet binnen te vallen. Op 31 juli 1914 werd een algehele mobilisatie afgekondigd. Binnen enkele dagen kwamen 200.000 extra militairen onder de wapenen. De stelling kreeg een veiligheidsbezetting van ongeveer 10.000 man.



Hoe werkt de cache:

kaart
...

De info over de Stelling van Amsterdam komt van de Wikipedia site, klik hier om deze te bekijken. Een aantal vragen van de cache zullen specifiek over deze pagina gaan.

Daarnaast zullen er ook vragen zijn over de fortificaties waarvan de namen op de afbeelding van het kaartje staan.

Als je op het hiernaast staande kaart als klikt, wordt er een nieuwe webpagina geopend waarin deze kaart te zien is. Als er een vraag wordt gesteld over een van de verdedigingswerken, bijvoorbeeld; Diemerdam, ga met de muis naar de naam op de kaart. Onder de pijl verschijnt dan de naam die je aanwijst. Druk op de linker muis knop en de info hier over wordt in een nieuwe webpagina geopend.

1 Hoeveel jaar (aan de hand van de aftrekking van de jaartallen) heeft men gedaan over de bouw van de Stelling van Amsterdam?
A krijgt de waarde van het aantal bouwjaren.

2 De aanleg van de Stelling van Amsterdam werd geregeld in de Vestingwet.
In welk jaar was dat?
B krijgt de waarde van de som van de cijfers van het betreffende jaartal.

3 De Posten van Krayenhoff, soms ook wel de Oude Stelling van Amsterdam genoemd, was een waterlinie van posten rond Amsterdam. Deze is later vervangen door de op meer afstand van de stad gelegen Stelling van Amsterdam. Generaal Krayenhoff maakte in …….. een plan om Amsterdam rondom te verdedigen met een waterlinie.
In welk jaar was dat?
C krijgt de waarde van de som van de cijfers van het betreffende jaartal.

4 In 1883 was men eindelijk zover om met de bouw van het eerste object, het Fort bij Abcoude, te beginnen. Dit fort bestond uit aardwerken, waarin zeven bomvrije ruimten waren aangebracht en werd omringd met een gracht. Het fort bleek bij oplevering al achterhaald door de technische ontwikkeling.
De komst van de …………… maakte het noodzakelijk om de forten uit beton, in plaats van metselwerk te vervaardigen.
Uit hoeveel letter bestaat het woord dat op de puntjes hoort te staan?
D krijgt de waarde van het aantal letters.


5 Voor de bouw van een fort werden zo'n ……… heipalen in de grond geslagen.
Hoeveel heipalen werden in de grond geslagen?
Tel de cijfer van het aantal heipalen bij elkaar op.
E krijgt de waarde van deze optelling.

6 De forten hadden een bezetting van ongeveer … man.
Tel de cijfers van dit getal bij elkaar op.
F krijgt de waarde van de optelling van de cijfers.

7 Na welk jaar kwam het fort model B in gebruik?
Tel de cijfers van het jaartal bij elkaar op.
G krijgt de waarde van deze optelling.

8 Muizenfort
Het fort telt negen grote ruimtes, waarvan de twee kanonkazematten.
Hoeveel schietgaten zitten in deze twee kazematten?
H krijgt de waarde van het aantal schietgaten.

9 Durgerdam

In welk jaar werd de status van dit vestingwerk opgeheven?
Tel de cijfers van dit jaartal bij elkaar op.
K krijgt de waarde van deze optelling.

10 Abcoude

In de koude oorlog is dit fort in gebruik genomen als opslagplaats voor met name ………?
Bereken de woordwaarde van het woord dat op de puntjes hoort te staan.
L krijgt de waarde van de berekende woordwaarde.

Tabel


Klik op de onderstaande afbeelding van Certitude
Vul de waardes van A t/m H en K t/m L in.
Klik op de knop: Controleer mijn oplossing.


Weet u dat er een fietsroute is langs de Stelling van Amsterdam is ( lengte 190 km).
Als cache-eigenaar sta ik er voor in dat de onderstaande bestanden veilig zijn om te downloaden hoewel het niet is gecontroleerd door Groundspeak of door de reviewer op mogelijk kwaadaardige inhoud.

Het downloaden van deze bestanden is op eigen risico!
U kunt hier de pdf en het gpx file bestand van de knooppuntenroute bekijken en downloaden.


Er is ook nog de door mij gemaakte cache over: PampusHoek GC81W55 een onderdeel dan de Stelling van Amsterdam.

Additional Hints (No hints available.)