Skip to content

Oulunsalon kirkko Mystery Cache

Hidden : 2/10/2019
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Koordinaatit kätkölle saat ratkaisemalla seuraavat palapelit:

N-koordinaatti

E-koordinaatti

Kunnioitathan hautausmaan rauhaa ja mahdollisia kirkkovieraita kätköä etsiessäsi.
Kätkön piilottamiselle on seurakunnan lupa.

Oulunsalon kirkon historiaa

Oulunsalossa on jossakin nykyisen kirkon ympäristössä on ollut kappelikirkko jo myöhäiskeskiajalla. Tuolloin elettiin uskonpuhdistusta edeltävää katolista aikaa ja emäpitäjä Limingasta kävi pappi noin kerran kuussa Oulunsalossa toimittamassa jumalanpalveluksen ja kirkolliset toimitukset. Kappelikirkko on ollut oletettavasti pieni ja puinen ja aivan meren rannassa kiinni. 1500-luvun alkupuolen kuluessa Oulunsalon saaresta tuli hetkeksi aikaa Perämeren tämän osan kaupankäynnin keskus, sillä siinä oli suojainen ja hyvä satama. 1500-luvun lopulla kauppapaikka siirtyi taas Oulunsuun kylään mantereen puolelle, jolloin Oulunsalo pieneni merkittävästi ja kappelikirkkokin tuhoutui jostain tuntemattomasta syystä. Oulunsalolaiset jäivät kymmeniksi vuosiksi ilman omaa kirkkoa.

Koska kappelikirkko oli sijainnut saaressa ja paikalliset elivät merenkäynnillä, merenkulun suosiollisuutta haluttiin varmistaa tuomalla kirkkoon lahjoja. Uskonpuhdistus eteni Pohjolan perukoille hitaanlaisesti ja Oulunsalossa uhrilahjaperinne säilyi elivoimaisena erittäin pitkään, mikä kirvoitti piispoilta huomautuksia säännöllisen epäsäännöllisesti. Hieman ristiriitaisesti tähän perinteeseen liittyy myös kertomus Oulunsalon ensimmäisen varsinaisen kirkon rakentamisesta. Paikallinen tarina kertoo, että joku piispa olisi Oulun edustalla joutunut merihätään ja luvannut rakennuttaa kirkon siihen kohtaan, jossa hän pääsee turvallisesti maihin. Tuo paikka on hautausmaan vanhassa osassa, ja sinne on pystytetty muistomerkki.

Oulunsalon ensimmäinen kirkko oli niin ikään pieni ja puinen, tornillinen pitkäkirkko ja siitä on säilynyt vain karkea muistinvaraisesti tehty piirros. Kirkkoa kutsuttiin yleisesti uhrikirkoksi ja uhrilahjaperinteen takia kirkko oli merkittävän rikas ja arvokkaasti varusteltu. Oletettavasti juuri siksi isovihan aikaan vuonna 1715 venäläiset osasivat tulla ja ryöstää kirkosta kaiken arvokkaan. Ryöstösaaliin joukossa oli myös kirkon alttaritaulu eli ns. aurinkotaulu, joka yllättäen löytyi pari sataa vuotta myöhemmin oulunsalolaisen Kouran tilan tallin ylisiltä. Taulu riippuu nykyisin taas Oulunsalon kirkossa.

Uhrikirkko alkoi pikkuhiljaa mennä huonoon kuntoon ja siksi vuonna 1855 se purettiin ja rakennettiin uusi kirkko. Toinen kirkko oli ristin muotoinen ja siihen mahtui lattiatasoon ja lehtereille istumaan yhteensä 1200 ihmistä. Tämä komea kirkko ei valitettavasti ehtinyt olla käytössä kuin 27 vuotta, kun 14.6.1882 yöllä riehui ukkosmyrsky, joka sytytti tuleen sekä Oulunsalon että Lumijoen kirkot. Kirkosta ehdittiin pelastaa jonkun verran esineitä: 1700-luvun ehtoollisvälineet, lamput, alttaritaulu leikkaamalla se kehyksestä irti ja Mikael Toppeliuksen maalaamaa saarnatuoli, joka on nykyään esillä Pohjois-Pohjanmaan maakuntamuseossa. Oulunsalo oli siis taas ilman kirkkoa ja edellisenkin kirkon rakentamisesta oli vielä velkaa maksamatta. Ongelmana oli lisäksi, että kirkolle ei ollut otettu minkäänlaista vakuutusta. Siitä ja ukkosenjohdattimen laittamisesta oli kyllä puhuttu seurakuntaneuvostossa, mutta asia ei ollut edennyt, koska sitä oli pidetty kalliina ja vaivalloisena.

Uusi kirkko oli joka tapauksessa pakko rakentaa ja niin Oulunsalon kolmannesta ja nykyisestä kirkosta tuli 1200 paikan sijaan 350-paikkainen. Kirkon arkkitehtinä toimi Julius Basilier ja se vihittiin käyttöön kynttilänpäivänä helmikuussa vuonna 1892. Kirkko edustaa puuhun sovellettua uusgotiikkaa, joka oli keskeisin 1800-luvun lopun kirkonrakennustyyli Suomessa. Tyylisuuntana gotiikan keskeinen idea on kohottaa katse ylöspäin. Tämä näkyy Oulunsalon kirkossa ikkunoiden muodossa ja korostuneissa pylväissä. Kirkon sisustus oli pitkään ”pilattuna”, sillä jonkin remontin yhteydessä kaikki sisäseinät päällystettiin vaaleanruskealla rimapaneelilla ja penkit maalattiin tummanruskeiksi. Kirkon ulkoseinät puolestaan maalattiin keltaisiksi. Vuonna 2002, kun kirkko täytti 110 vuotta, se palautettiin ulkoa ja sisältä alkuperäiseen asuunsa.

Nykyinen kirkon alttaritaulu on siis palaneesta kirkosta pelastettu ja siksi se on raameissaan ahtaan näköisesti. Taulun on maalannut G.A.Dahlström ja se esittää Kristusta ristillä. Muuta kirkon esineistöä on votiivilaiva Salo, joka esittää viimeistä Oulunsalon Varjakan telakalta valmistunutta laivaa vuodelta 1862. Pienoismalli itsessään on vuodelta 2004.

Additional Hints (No hints available.)