Skip to content

Bergarter vid Universitetet EarthCache

Hidden : 10/2/2018
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Bergarter vid Universitetet

Här, utanför T-banestationen Universitetet, ser du en perfekt rundhäll, polerad av inlandsisens rörelser. På hällen syns vackert utbildade isräfflor. Dessa har bildats när inlandsisen rörde sig över landskapet med sten och grus i botten som har skrapat i hällen. Denna EarthCache kommer dock att fokusera på hällen ur en bergartsgeologisk synvinkel.

Hällen består av grå Stockholmsgranit, genomskuren av flera generationer med ljusa gångar av grovkornig pegmatit och finkornig aplit. I hällens ena kant finns ett större brottstycke av äldre gnejs, genomsatt av pegmatitådror. En yngre pegmatitgång skär igenom både gnejsen och graniten. Ur hällen kan därför ordningsföljden urskiljas: gnejsgranit och äldre pegmatit – granit – yngre pegmatit och aplit.

Aplit

Aplit är en gångbergart med granitisk textur och sammansättning, det vill säga med kvart och fältspat (ortoklas) som huvudbeståndsdelar. En gångbergart är en magmatisk bergart som bildas av stelnande magma som tränger sig upp i sprickor i berggrunden. Man kan bara se kornen i bergarten med hjälp av  Ofta så är den väldigt finkornig med vit, grå eller rosa färgton. Diken av aplit förekommer främst som tvärränder i granitiska mineral. Apliten har ofta en genetisk samhörighet med den bergart som den förekommer i. Exempelvis aplit i granitområden är den sista delen av magman som kristalliseras och överensstämmer i sammansättning med den kvarts-fältspat som fyller ut mellanrum i det ursprungliga berget.

Stockholmsgranit

Stockholmsgranit är en granit i urberget i Stockholmstrakten. Färgen är vanligtvis grå men kan även vara rödaktig. Den är fin- till medelkornig och har ibland större röda kristaller av kalifältspat. Stockholmsgraniten är ca 1 790 miljoner år gammal. Den har tidigare brutits och använts till bl.a. gatsten och byggnadssten.

Gnejsgranit

Gnejsgranit är en granit som genom regionalmetamorfos (förändring av bergarter pga värme och tryck, i stora områden) erhållit gnejsprägel i sådan grad att parallellorienteringen av mineral som glimmer och amfibol är påfallande. Det syns dock tydligt att bergarten från början var en granit.

Pegmatit

Pegmatit är en magmatisk bergart med exceptionellt grov och varierande kornstorlek. Kristaller av en meters storlek och även större förekommer. De flesta pegmatiter har samma sammansättning som granit. Pegmatiter förekommer i anslutning till stora massiv av djupbergarter, vanligen i form av sprickfyllnader eller linsformiga kroppar. De har ekonomiskt intresse på grund av sin halt av kvarts, fältspater och glimmer och i vissa fall även av mineral innehållande sällsynta grundämnen, t.ex. litium, beryllium, niob, uran och lantanider.

 

EarthCachen

För att få logga denna EarthCache så måste du besöka de ovanstående koordinaterna samt skicka in svar på frågorna nedan till mig. Du behöver inte vänta på svar från mig, utan det är bara att skicka iväg din logg när du har skickat svaren till mig. Om ni är flera som loggar EarthCachen så räcker det om en person skickar in svar, men skriv vilka nick som är med och loggar. Om inte dessa kravs följs så kan din logg raderas av mig.

Frågor:

1. På den norra delen av hällen så finner du en del som är mörkt grå och som har ådror av pegmatit i sig. Den mörkt gråa bergarten är gnejsgranit. Jämför den med den ljusgråa Stockholmsgraniten. Hur skiljer de sig åt när det gäller struktur och mineralsammansättning?

2. På hällen så finner du fler olika bergartsådror. Titta närmare på dessa. Består dessa ådror av pegmatit eller aplit och hur kan du se det?

3. Obs! Frivilligt: Ladda upp en bild på dig och/eller din GPS vid platsen till din logg. Detta är helt frivilligt och är inget krav för att få logga. 

Additional Hints (No hints available.)