Skip to content

Peridotit på Gårdeby Vulkan EarthCache

Hidden : 6/4/2018
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Peridotit på Gårdeby Vulkan

Gårdeby Vulkan

Gårdeby vulkan är ett annat namn för Ivarsberget utanför Söderköping i Östergötland och är en rest från en uråldrig vulkan. Berget består av den 1,9 miljarder år gamla bergarten peridotit. Bergarten här vid Gårdeby är starkt vittrat i ytan vilket ger synliga block en speciell karaktär. Peridotiten förekommer som små klippor här och där på berget, och på ena sidan så är det en hel del klippor. Klipporna påminner lite grann om raukformationer. Peridotiten förekommer också som lösa block, vissa är flera meter långa.

Peridotit

Peridotit är en grovkornig magmatisk bergart. Den typen av magmatisk bergart som peridotit är, är en ultrabasisk bergart, vilken anses utgöra den vanligaste beståndsdelen i manteln, och även förekommer i de djupare delarna av oceanskorpan. Däremot förekommer den endast i mindre utsträckning i kontinental jordskorpa, oftast då i zoner i en bergskedja där den har pressats upp från stort djup. Bergarten har en mörk, grönaktig färg, och domineras av mineralen olivin och pyroxen men amfibol och glimmer förekommer också. I Sverige förekommer peridotit som del av mindre massiv av ultrabasiska bergarter i fjällkedjans högre delar. Peridotit förekommer på flera ställen tillsammans med malmer av mineralet kromit eller nickelhaltig magnetkis.

Färgen på peridotiten är oftast grön (mörkgrön), men påverkas av mineralinnehållet. De två mest förekommande mineralen i peridotit, pyroxen och olivin, reglerar färgen. Om peridotiten innehåller mycket olivin och lite pyroxen så är bergarten mer grön, medan om bergarten innehåller mer pyroxen och mindre olivin så är den svartare. De andra mineralerna påverkar inte färgen i samma utsträckning utan syns mest som enstaka korn i bergarten.

Magmatiska bergarter

Magmatiska bergarter, magmabergarter, bildas som stelningsprodukter av magmor (bergartssmältor) i eller ovanpå jordskorpan. I motsats till ett rent ämne (grundämne eller kemisk förening) saknar en magma specifik stelningstemperatur. När magman svalnar sker därför stelnandet, kristallisationen, inom ett stort temperaturintervall. Vid stelnandet utfäller magman normalt kristaller av flera olika mineral. Utkristallisationen sker med lagbundenhet vad avser den ordning i vilken mineralen bildas.

Magmatiska bergarter kan delas in i flera olika kategorier. Man kan bland annat dela upp magmatiska bergarter i sura, intermediära, basiska och ultrabasiska bergarter. Vilken kategori som den delas upp i beror på halten kiseldioxid, där sura bergarter har högst procentuella innehåll av kiseldioxid och ultrabasiska lägst. Peridotit är en ultrabasisk bergart, vilket betyder att den innehåller mindre än 45% kiseldioxid.

EarthCachen

För att få logga denna EarthCache så måste du besöka de ovanstående koordinaterna samt skicka in svar på frågorna nedan till mig. Du behöver inte vänta på svar från mig, utan det är bara att skicka iväg din logg när du har skickat svaren till mig. Om ni är flera som loggar EarthCachen så räcker det om en person skickar in svar, men skriv vilka nick som är med och loggar. Om inte dessa kravs följs så kan din logg raderas av mig.

Frågorna:

1. Innehåller peridotiten vid koordinaterna mycket olivin och lite pyroxen eller lite olivin och mycket pyroxen? Vad är anledningen till att du tror det?

2. Har det vittrade materialet som ligger nedanför blocken samma färg som blocken själva? Vad säger det dig om innehållet i blocken och det vittrade materialet?

3. Gå runt en del vid platsen (du behöver inte gå bort så långt, det räcker med 20-30 meter) och titta på det vittrade materialet vid andra platser. Har de samma färg överallt? Vad säger det dig om mineralinnehållet?

4. Obs! Frivilligt: Ladda upp en bild på dig och/eller din GPS på toppen av vulkanen till din logg. Detta är helt frivilligt och är inget krav för att få logga, men då man sällan får chansen att ta bild på en själv på toppen av en vulkan så ta gärna vara på det här tillfället wink

Additional Hints (No hints available.)