Skip to content

[N.O.P.E.] TIDT - Het leesplankje (kindercache) Multi-cache

This cache has been archived.

N.O.P.E.: 't Is mooi geweest...

More
Hidden : 4/22/2018
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Website Twitter Facebook Instagram

Toen

De eerste bewoners van het nieuwe land kwamen in 1943 naar de polder. Deze polderpioniers kwamen met hun gezin, waarvan de kinderen naar school moesten. In een barak bij Ramspol ging op 15 april 1943 de eerste lagere school open. Dit was een neutrale school die voor alle kinderen toegankelijk was.

In de dorpen moesten ook scholen worden gebouwd. Tegen het idee van alleen maar neutrale scholen in de polder kwam verzet en zo stonden er in 1957 in elk dorp drie basisscholen: een openbare, een katholieke en een protestants-christelijke basisschool.
Toen in de jaren ‘70 de groei van de dorpen tot stilstand kwam, nam het aantal kinderen in de dorpen af. De dorpsscholen hadden te weinig leerlingen om zelfstandig te kunnen bestaan en gingen met elkaar samenwerken. Door deze samenwerking kwam het idee van de neutrale school toch een beetje terug.

De kinderen op school leerden lezen met “het leesplankje”. De meester of juf had in de klas een vertelselplaat en een grote leesplank en alle kinderen hadden een klein leesplankje op hun tafel. Het leesplankje was gemaakt van hout en erop stonden plaatjes en woorden. De kinderen hadden een doosje met letters die ze op het plankje konden leggen. Met de woorden op het leesplankje leerden de kinderen de belangrijkste klanken. Ze leerden dus niet het alfabet, maar hoe de letter klinkt als je hem uitspreekt.

Zo zijn er naast de medeklinkers, korte klanken (a-e-i-o-u), lange klanken (aa-ee-oo-uu) en tweeteken klanken (ie-ei-ij-au-ou-oe-ui-eu). Er zijn verschillende uitgaven van het leesplankje, maar de aap-noot-mies-versie is de bekendste.

Nu

Nog steeds leren kinderen lezen door de klanken van een woord te vormen. De methode Veilig Leren Lezen is tegenwoordig de meest gebruikte leesmethode en bracht de boom-roos-vis-vuur-mus-pim-versie op de markt. De juf of meester heeft wederom een vertelplaat, maar nu op het digibord! In een werkboek, met spelletjes en op de computer oefenen de kinderen de klanken en leren zij gaande weg lezen.

Leesplankje

De cache

Ga met bovenstaand leesplankje op pad en zoek op alle waypoints een vraag in een petling. De petlings hoeven niet geopend te worden. De vraag is zo te lezen.
Kinderen dienen begeleid te worden door een volwassene. De route loopt namelijk langs en over het water. Het eerste deel van de route is prima te lopen met een wandelwagen, maar daarna is het moeilijker begaanbaar voor buggy's i.v.m. mul zand.
Natuurlijk is deze kindercache ook geschikt voor volwassenen! De wandeling is ongeveer 3 km.
Wanneer alle antwoorden verzameld zijn, is de cache te vinden op: N52 47.LAM E005 46.BOK

Additional Hints (No hints available.)