Skip to content

CITO i Dejbjerg Plantage Cache In Trash Out Event

This cache has been archived.

Hauge41: 1000 tak for hjælpen med egetræerne

More
Hidden : Saturday, April 28, 2018
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Velkommen til et anderledes CITO!

Eventet starter kl. 13:00 og slutter ca kl. 14:00. Derefter vil der være mulighed for at logge et par nye caches i området. Se i øvrigt eventet https://coord.info/GC7HPRV, der starter kl. 15:00 ganske tæt på.

Jeg har aftalt med Ringkøbing-Skjern Kommune, at vi kan være behjælpelige med at fjerne små selvsåede egetræer fra heden her på stedet.

Gennem dette hedeareal gik en gammel studedrivervej. I skoven lidt længere mod nord ses resterne af en gammel studefold, som kunne bruges, når der skulle overnattes. Lige her er heden fyldt med gamle hjulspor.

Hjulsporene er oftest flere hundrede år gamle. Når et spor blev for dybt, rykkede man over og kørte ved siden af. Derfor kan mange hjulspor ses som op til et par hundrede meter brede bælter på hederne, som jo ikke er blevet dyrket op. Hjulsporene er derfor vigtige som dokumentation for tidligere tiders transport.

Hvis en hede ikke plejes i form af afgræsning, slåning eller afbrænding ændres lokaliteten til skov. Alle områder, selv parkeringspladser med asfalt, vil uden pleje med tiden blive forvandlet til skov. Det vil sige klimaksvegetationen i Danmark er skov. Her på stedet afgræsses heden af heste og geder, men de vil ikke spise de små egetræer.

For at bevare hjulsporene og hedevegetationen ønsker man derfor at holde sporene synlige. Der kan ikke bruges tunge maskiner, som vil lave nye kulturspor og sløre de oprindelige hjulspor. Den eneste mulighed er at fjerne træerne manuelt.  Det vil sige ved at skære dem ned eller trække dem op med rod. Når træerne er fri af jorden kan de med fordel samles i bunker, som kan blive fine skjul for mus og andre smådyr.

Medbring gerne egen spade eller ørnenæb! Jeg arbejder på at låne noget værktøj af Ringkøbing-Skjern Museum, som måske også vil indlede CITO-eventet med en kort fortælling om skov, hede og historie i Dejbjerg Plantage. Jeg kan i øvrigt anbefale et besøg på museets afdelinger i Bundsbæk Mølle og Dejbjerg Jernalder i den østlige udkant af Dejbjerg Plantage.

Additional Hints (No hints available.)