Skip to content

Mora - Virtual Reward Virtual Cache

Hidden : 12/24/2017
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Mora kommunvapen i brons, gjord av Per Nilsson-Öst.


Per Nilsson-Öst

Per föddes år 1918 i Järvsö och när han var tio år gammal, gjorde han sina första träfigurer i form av små gubbar. Han har gått på Konstfackskolans skulpturlinje och Högre konstindustriella skolans skulpturlinje i Stockholm, innan han år 1965 byggde en egen ateljé hemma i Järvsö. Han har sedan dess utfört många uppdrag till offentliga platser runt om i landet i form av statyer och skulpturer, främst i trä eller brons.


Blev Moras sockens vapen 1946

Första gången S:t Mikael och draken förekommer är på en riksdagsfullmakt 1675 och en senare från 1723. Båda dessa har förutom bilden av S:t Mikael även texten ”Mora Sochns Signet”. Dessa originalsigill i röd lack finns på riksarkivet. S:t Mikaelsbilden (ärkeängeln) förkommer i många kyrkliga sammanhang i Sverige och i olika konstarter, allt från träskulpturer till kalk- och glasmålningar. Pastorsämbetet i Mora har sedan 1931 använt sig av S:t Mikael och draken både som sigill och stämpel. När kommunalnämnden i Mora socken, i september 1943, beslutade att anskaffa ett sockenvapen och fana tillsattes en kommitté på tre personer att utreda ärendet och inkomma med förslag. På kommitténs förslag beslutade kommunalfullmäktige den 11 juni 1944 att anskaffa ett sockenvapen på grundval av Mora sockens gamla sigill, samt att hos Riksheraldikerämbetet begära en lämplig heraldisk utformning. Kommittén var dock inte helt enig, då en ledamot föreslog att vapnet skulle utformas med armborstet som huvudfigur, symboliserande morakarlarnas insats under frihetskrigen och Gustav Vasas tid, och med små figurer som symboler för den fredliga gärningen, till exempel klockhjul, kniv, spade och yxa. Samtidigt begärde Söderbärke socken att få använda S:t Mikael och draken i sitt sockenvapen. Det hade likartat motiv som Mora socken. Samma motiv förekom i sigill på en riksdagsfullmakt från 1710. Båda socknarna var i och för sig berättigade att använda S:t Mikael och draken. Det blev ändå Mora som fick motivet och den 23 oktober 1946 antog kommunalfullmäktige förslaget som med Konungens gillande fastställdes av Kungl. Maj:t den 6 december 1946.

Mora kommun - kommunvapnet


KRAV:

För att logga denna virtuella geocache, måste du ta dig till de publicerade koordinaterna och ta en bild på dig med statyn av Mikael och draken i bakgrunden, som du sedan bifogar i loggen.


REQUIREMENTS:

To log this virtual geocache, you need to get to the published coordinates and take a picture of you with the statue of Michael and the dragon in the background, which you then attach to the log.



Virtual Reward - 2017/2018

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between August 24, 2017 and August 24, 2018. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards on the Geocaching Blog.


Additional Hints (No hints available.)