Skip to content

Virtual Reward - Sporen uit het verleden Virtual Cache

Hidden : 8/9/2018
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Een uniek terrein in de binnenstad van Tilburg. Het voormalige revisiebedrag van de NS (ook wel bekend als D'n Atelier) wordt getransformeerd naar modern gebied waar de sporen uit het verleden zichtbaar blijven (De Spoorzone).

3-01-2021: Er is een extra hint voor wp4 en de jaren waaruit gekozen kan worden zijn aangepast. Het stationsgebied is 2 jaar na publicatie van deze cache nog steeds decor van grote veranderingen. Daar kan ik helaas niets aan doen. Er is inmiddels ook betaald parkeren ingevoerd.

Deze plek heeft gedurende 150 jaar arbeid gegeven aan duizenden mensen. In 2011 is dit werkterrein verhuisd naar een industrieterrein Loven aan de rand van de stad. Op deze locatie werden locomotieven en treinwagons gerepareerd. Architecten hebben gedurende 150 jaar gebouwen gebouwd, in totaal zo’n 40 stuks. Het gebied was zo’n 950 m bij 150 m groot, oftewel 13,5 HA. Na het vertrek in 2011 bleven de gebouwen leeg achter en begon de recessie. Dankzij deze recessie zijn de gebouwen blijven staan en zijn er nu een aantal gemeentelijke monument geworden en kunnen ook niet meer gesloopt worden. Langzamerhand wordt dit industrieel erfgoed getransformeerd tot een gebied waar kunst, cultuur en culinair genot hun plaats vinden.

Tijdens de route die je gaat lopen vind je getallen en letters. Deze getallen heb je nodig om bij het volgende wp te komen en om een wachtwoord te vormen. De letters heb je nodig om een gebruikersnaam te maken. Vul je naam, datum waarop je de cache gevonden hebt, gebruikersnaam en wachtwoord in en ontvang een mooi certificaat. Het certificaat voeg je toe aan je log door er een schermafdruk van te maken. Je log is alleen geldig wanneer het certificaat aan je log is toegevoegd of wanneer je de gebruikersnaam en wachtwoord naar mij hebt gemaild. Daarnaast moet je ook een foto van je GPS maken bij WP6 en toevoegen aan je log. De link om naar het certificaat te gaan, vind je onder aan de pagina. Vermeld dus 2 dingen in je log:
  • 1. Certificaat of Gebruikersnaam en Wachtwoord
  • 2. Foto van WP6

Het invullen van het formulier kan wat lastig zijn op de mobiel maar het gaat wel. Door het opkomende toetsenbord, zijn de invulbalkjes even niet zichtbaar. Wanneer je het toetsenbord weer weg doet, is het formulier wel ingevuld. Op Google Chrome zijn het invulformulier en het certificaat op zijn mooist.
LET OP: wanneer je op de link voor het invulformulier klikt, krijg je de melding dat de pagina niet veilig is. Deze melding komt doordat er op de pagina een wachtwoord en gebruikersnaam moet worden ingevuld en dat is niet beveiligd. Dit wachtwoord en gebruikersnaam zijn echter niet privé en hoeven dus ook niet te worden afgevangen. De waarschuwing kun je dus negeren.

Het is misschien voor WP4 handig om iets mee te nemen waarmee je kunt inzoomen. Het is ook zonder verrekijker/camera te lezen, maar misschien niet voor iedereen.

WP1: N51.33.656 E005.05.369
Een mooie herbestemming voor dit gebouw. Het is tijdelijk maar het is een enorm groot gebouw. Als het open is, ga dan maar eens een kijkje binnen nemen of kijk maar eens door de ramen heen. Wat staat er boven de deur? Noteer de 4e letter van het tweede woord. LET OP: dit gebouw wordt momenteel gerenoveerd waardoor de naam boven de deur verdwenen is. Er stond hier: Ladybird Skatepark
Letter WP1: .....

WP2: N51.33.662 E005.05.291
Je staat hier voor het gebouw waar de dieselmotoren werden uitgeprobeerd. De uitlaat werd aangesloten op de schoorstenen en de rommel kon de lucht in. Hoeveel schoorstenen zie je hier nog? Dat is A. Tevens zie je hier een route bord naar de diverse andere gebouwen in de buurt. Neem de tweede letter van het bovenste bord.
Letter WP2: ...

WP3: N51.33.(2*A)5A E005.05.220
Je staat hier voor een gebouw waarin nog heel wat elementen van het voormalige terrein zichtbaar zijn. Kijk maar eens door het raam naar boven naar de gele hefbrug. Noteer de laatste letter van het woord voor 1977.
Letter WP3: ....

Loop via het fietstunneltje naar de WP4.

Je loopt hier nu aan de andere kant van het spoor. Voor 1965 had Tilburg nog een laagspoor d.w.z. dat het spoor op straatniveau lag. Om het spoor veilig over te kunnen steken waren diverse loopbruggen gemaakt. Een manco van dit laagspoor was dat menig fabrikant een directe spoorverbinding had met het station. Het meest bekende voorbeeld is het Bels Lijntje maar ook uit huisnummer 386 liep er een spoor rechtstreeks naar het station. Om deze gevaarlijke situaties te omzijlen, is uiteindelijk gekozen voor de aanleg van een hoog spoor. Het oude station moest daarvoor worden afgebroken want dat was enkel ingericht voor laag spoor. Al het zand dat nodig was voor de aanleg van het tracé komt uit de huidige Speelland BeekseBergen. Vandaar dat daar nu een heerlijke waterplas is.


WP4: N51. 33.6(A-2)6 E005.05.083
Je staat hier voor een oorlogsmonument en is gebouwd in 1965. Op dit monument is een plaquette bevestigd die is opgedragen aan alle personen die werden afgevoerd met de trein. Neem de derde letter van het tiende woord.
Letter WP4: ....

WP5: N51.33.678 E005.04.977
Een prachtig en kenmerkend gebouw van D’n Atelier is behouden gebleven. Hier kwamen de treinen vanuit het westen aangereden en konden zo in de diverse segmenten worden gedraaid. De rails zijn mooi verwerkt in de bestrating. Ook dit voorwerp waar je nu bij staat blijft bewaard. Kijk welke twee woorden op de voet van dit object staan. Er staat ook een nummer bij. B is het eerste cijfer van dit nummer.

WP6: N51.33.7(A-B)(2*B) E005.04.(3*A)(3*B)7
Weer zo’n mooi stuk dat bewaard is gebleven. Ook alle kenmerken staan er nog op. Neem de letter achter 76. Het gebouw waar dit bij hoort is het oudste gebouw en is gebouwd in 1867. Ook dat is bewaard gebleven en mooi gerestaureerd. Vergeet hier geen foto te nemen van je GPS en WP6 (zonder het antwoord natuurlijk).
Letter WP6:...

WP7: N51.33.(2*A+B)A1 E005.05.066
Dit gebouw is van twee gebroeders uit Antwerpen en hier werden stoomketels gemaakt. Het is ook het eerste gebouw in de Spoorzone dat gerestaureerd is. Tijdens de restauratie is er onderscheid gemaakt tussen de originele constructie en toegevoegde constructie. De originele constructie is uitgevoerd in een donkere kleur en de toegevoegde constructies zijn uitgevoerd in een lichte kleur. Welke nummer heeft dit gebouw? Stapeltel dit tot C.

Tijdens je loop naar het volgende WP zie je aan de rechterkant de voormalige Lochal. Deze stamt uit 1932 en hier werden locomotieven gerepareerd. De locomotieven kwamen vanuit het westen binnen en werden op een rolwagensysteem geplaatst. Vanuit daar werden ze verder de lochal ingereden en konden ze eraf worden geschoven. In de oorlog stond boven op hal afweergeschut.
De hal, waar generaties Tilburgers aan treinen sleutelden wordt de nieuwe huiskamer van de stad. Naast Seats2Meet Tilburg, bkkc en de kunstbalie gaat ook de Bibliotheek Nieuwe Stijl huisvesten in de LocHal. De renovatie wordt uitgevoerd met behoud van de oude elementen zoals de staalconstructie en het glas en met nieuwe elementen zoals een stadsbalkon. Eind 2018 is de renovatie klaar en kan iedereen komen genieten van deze plek, waar ontmoeting centraal staat tegen het decor van het Tilburgse industriële erfgoed. Architectenbureau Mecanoo gaat aan de slag met het ontwerp voor de inrichting van de Bibliotheek en werkomgeving in de LocHal. Klik hier om naar een impressie van de nieuwe LocHal te gaan.




WP8: N51.33.7(C-A)5 E005.05.1(C+2*B)5
Je staat hier voor een inmiddels gemeentelijk monument en dit gebouw mag daardoor ook niet meer gesloopt worden. Het gebouwde diende als verwarmingsgebouw voor D'n Atelier en de woonwijk erachter. De originele ketels zijn nog aanwezig in het gebouw.
Het is moeilijk om voor dit gebouw een nieuwe bestemming te vinden omdat er nog asbest in het gebouw aanwezig is. Het stond ooit op de nominatie om afgebroken te worden, kijk maar eens naar de stoep. De oplossing die nu gevonden is, dat wanneer het gebouw een nieuwe bestemming heeft er een onderdoorgang wordt gemaakt. Er staat nog iets op de muur geschreven. D is het eerste getal voor het streepje.

WP9: N 51.33.(C+B)(A+C)8 E005.05.D(2*D)6
Bij het opnieuw inrichten van dit terrein is bij de boom tussen de rijbanen een schuilkelder gevonden met een nog helemaal intact communicatiesysteem. De monumentale boom die er staat is behouden gebleven. Op het gele bord staat nog een boom, namelijk een .... boom? Neem van dit woord de tweede letter.
Letter WP9:....

Loop om de Koepelhal naar het volgende WP. De koepelhal is eigenlijk geen koepelhal maar een tongewelf. Het was aanvankelijk bestempeld als Wagemakerij 3, tot vlak na de oorlog. Daarna is deze hal leeg komen te staan omdat veel werkzaamheden naar andere werkplaatsen werden verplaatst. Achterin de zaal is nog rails aanwezig en je ziet aan de achterkant de rails nog de hal in gaan. Bijzonder in deze hal zijn de boogconstructies die ook terug zijn te vinden op de stations in Amsterdam en Den Bosch.

WP10: N51.33.(B+C)(D/2)6 E005.05.D(2*B)5
Nog een spoor uit het verleden. Niet onbelangrijk, zo’n ding. Aan de achterkant, bij de schuine balken, staat iets geschreven. Kijk naar het element dat grenst aan de straatkant. Daar staan 2 cijfers en 2 letters in. Stapeltel de cijfers tot E.

WP11: N51.33.(C+B)(A-B)(D+E) E005.05.(E-B)(C+1)(D-E)
Het laatste spoor staat hier. Op de linker zwarte slang staan cijfers en letters.Stapeltel het getal tot F. Neem als letter, de allerlaatste letter.
Letter WP11=

Nu je alle letters en cijfers verzameld hebt, kun je het wachtwoord en de gebruikersnaam samen stellen.

Voor de gebruikersnaam, neem de letters van:
WP6 WP3 WP9 WP11 WP2 WP4 WP1


Voor het wachtwoord, neem de waarden van:
A B C D E F

Klik hier om naar het certificaat te gaan.

DANK DANK DANK DANK


Deze cache heb ik niet alleen gemaakt. Ik wil graag Joost van Poppel en Mathijs Peerlings bedanken voor hun hulp op het gebied van PHP. Deze programmeertaal kende ik niet maar heb ik speciaal geleerd voor deze cache. Het inlogscherm en certicaat zijn mbv een editor en een heleboel HTML en PHP kennis van de grond af opgebouwd. Dank ook aan Joost voor het draaiende krijgen van een eigen server.
Naast deze technische ondersteuning ook een hele grote dank aan Mabel van de 3Piranja's voor de mooie grafische vormgeving van het inlogformulier en het certificaat. Zij wist mijn ideeën om te zetten naar iets moois.
Als laatste dank ik PeggySue78 en J.Antje voor het proeflopen van deze route en het eruit halen van de foutjes.

[Add your Virtual Cache description here.]

Please leave the following text at the bottom of the page, so cache finders understand the Virtual Reward project.

Virtual Reward - 2017/2018

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between August 24, 2017 and August 24, 2018. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards on the Geocaching Blog.

Additional Hints (Decrypt)

jc4: Mbrx ovw qr gvwq bs naqref tbbtyr bc bbeybtfzbahzrag fgngvba Gvyohet purpxfhz jnpugjbbeq: 24 Uhyc: 0650203499

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)