Skip to content

Offerdalskonglomerat EarthCache

Hidden : 6/11/2017
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Ovanför Rise by i Offerdal reser sig bergbranten av Risekonglomeratet, också kallat Offerdalskonglomeratet. Det är här  lokalt mer än hundra meter mäktigt och sträcker sig i en samlad förekomst från Västbyn i öster till Ekeberg i väster. 


Konglomerat

Konglomerat är en sedimentär bergart som består av finkorniga matrix och innehåller rundade bollar (klast) av varierande storlek, som har sitt ursprung i andra bergarter. Bollarna bildas genom att en bergart blivit utsatt för vittring och då har eroderat bort. Resterna som uppstår av denna vittring är det som blir bollar och sedan omlagras i konglomerat. Konglomeratet avsätts vid exempelvis strömmande vatten såsom bäckar, älvar och floder där det finare materialet har transporterats bort, och de grövre blivit kvar närmare ursprungskällan. Bollarnas rundhet varierar beroende på hur långt de har färdats, där de rundaste bollarna är de som färdats längst från sin ursprungsplats till den plats det sedan sedimenterats på.

Offerdalskonglomerat

Rise- eller Offerdalskonglomeratet sträcker sig i en samlad förekomst från Västbyn i öster till Ekeberg i väster. För ca 570 miljoner år sedan fanns ett hav mellan Nordamerika och Europa. Det havet låg söder om ekvatorn. Sedan har hela jordklotet vridit sig, så att Offerdalsbygden nu ligger långt norr om ekvatorn. Den så kallade Amerikaplattan och Europaplattan började röra sig mot varandra. Sakta, sakta gled plattorna och först efter 170 miljoner år kolliderade de. Lagren av berg som låg på havsbotten veckades och pressades upp över det landområde som nu är Norge och Sverige. En del av bergmaterialet gled från havet utanför Trondheim till Offerdal och blev Riseberget. Någon miljon år efter att Riseberget låg lugnt på sin plats gled en ny bergmassa fram över Offerdal. Den lade sig ovanpå Riseberget . Förskiffringen är lokalt ganska stark i konglomeratet. Sammansättningen varierar i olika lager av konglomeratet. l bergryggen norr om Rise uppträder sedimentet vanligen i form av västligt stupande lager av konglomerat, ibland omväxlande med röd sandsten. I den östra delen av berget, nordväst om Tulleråsen, påträffads även porfyrmylonit i detta paket av grusartade sediment. Risekonglomeratet med tillhörande lager förefaller att utgöra led i en senprekambrisk lagerserie

Konglomeratet syns tydligt uppe på branten ovanför Rise där en liten utflyktsstuga (Tomtestugan) är belägaen. Man kan också se konglomerat längs stigen som leder till stugan.

Klassificering

Konglomerat klassificeras i förhållande till textur, klasternas sammansättning, kornstorlek, rundinngsgrad och sortering.

Textur
• Parakonglomerater är matriixburna (finmaterial) bergarter som innehåller minst 15% sand eller mindre partiklar.
• Orthokonglomerater är klastburne bergarter med mindre en 15% matrix bestående av sand och finere partiklar.
• Metamorfos ändrar konglomeraten till metakonglomerat som kan ha tämligen avlånga och deformerade bollar (klaster).

Klasternas sammansättning
Bollarna, som är bitar av sten/grus, kallas också for klaster. Konglomeratet klassificeres baserat på sammansättningen av dessa.

• Monomikt: klaster från en enda bergart
• Oligomikt: klaster bestående av bara två olika bergarter
• Polymikt: klaster från tre eller flera bergarter

Klaststorlek

• Granulärkonglomerat 2–4 mm
• Gruskonglomerat 4–64 mm
• Kullerstenskonglomerat 64–256 mm
• Blockkonglomerat >256 mm

 

För att logga denna cache skall svar på följande frågor sändas till CO. Det går bra att logga direkt när svaren är inskickade. Om det är något problem kommer CO att ta kontakt.

Frågor:

1. Studera det konglomerat som finns på södra sidan av Tomtestugan (alldeles intill). Beskriv hur det ser ut, färger, former, storlek mm.

2. Klassificera konglomeratet utifrån

a) sammansättning (monomikt, oligomikt, polymikt)

b) klaststorlek (grus, sten, block)

c) textur (parakonglomerat, ortokonglomerat, metakonglomerat)

3. Gå runt i området (några 10-tal meter). Ser berget likadant ut? Om inte, hur skiljer det sig?

Additional Hints (No hints available.)