Skip to content

Flughems Kalle Letterbox Hybrid

Hidden : 3/30/2017
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


OBS, Stämpel och stämpeldyna är inte bytessaker och skall ligga kvar i cachen


Vid Körbergets fot bodde en gång ett av det största original som någonsin levt i Torsåkers socken. Han hette Karl Jansson Johansson och föddes 1837 i Stora Tuna, Dalarna. Han kallades allmänt för "Flughems Kalle". År 1865 kom han flyttande från Dalarna och slog sig ned i en liten stuga vid foten av Körberget (publicerade koordinater). Namnet Flughem är troligen en förvanskning av Flyhem. Ett fly är en mindre vattensamling vid en mosse eller kärr. Lite söder om Flughem finns till exempel den gamla Flymossgruvan. Namnet har kanske blivit slarvigt uttalat eller man har tyckt att det låter mera fyndigt med flug istället för fly. Av stugan återstår idag ingenting.

Här har "Flughems Kalle" just kommit hem från en många kilometer lång vandring i snön mellan Bergs by dit han varit och handlat och stugan. På bilden håller han i sin käpp som han hade olika bibelcitat på. Här på bilden är Kalle 80 år gammal. Bilden är tagen i januari 1917.

Sin försörjning fick Kalle genom arbete i Penninggruvan och genom att skaffa Torsåker ny åkermark genom svedjebränning. Vid flughem lade Kalle ned ett otroligt arbete att svedja, bryta stubbar och röja mark så att han fick några små odlingar. Svedjeröken syntes över Körberget när han kom hem på kvällarna och arbetade åt sig själv efter något dagsverke åt någon annan.

Kalle hade också en högre uppgift på jorden. Han hade utnämnt sig själv till Guds predikant. Problemet var bara att när han en gång börjat predika kunde han inte sluta. Besöken ute i gårdarna kunde pågå till långt in på småtimmarna och slutade oftast med att frun i huset, medan Kalle ännu predikade för fullt, satte på honom hatten och ledde ut honom på gårdsplanen och pekade i vilken riktning han skulle gå för att komma hem.

Kalle var en framsynt kirurg. Kalles hustru hade en längre tid plågats av värk i ett finger. Efter att utan resultat provat en mängd olika kurer och medikamenter tog Kalle fram sin Bibel för att se om det där kunde finnas någon ledning om hur man skulle förfara i en situation som denna. Han fastnade för Bibelordet: ”Om någon lem är dig till förtret så hugg av den.” Kalle gick ut i vedboden efter hammare och stämjärn och beordrade sin hustru att lägga upp handen på köksbordet. Strax efter var fruns värkande finger ett minne blott.

Här sitter Karl Jansson, "Flughems Kalle", vid ett uppdukat kaffebord ute på den steniga gräsmattan framför stugan, dottern Hanna har kommit på besök och serverar Kalle. Här på bilden är Kalle 82 år och dottern Hanna 51 år gammal. Bilden utstrålar söndagsfrid vid den ensligt belägna stugan, där både Kalle och Hanna är finklädda. Det grovt tillyxade hemmasnickrade bordet är fint dukat. Bilden är tagen 1919.

En dag bestämde Kalle att hans predikningar skulle få en vidare spridning. Med hjälp av tre spinnrockshjul som han lyckats tigga ihop byggde han en vagn som skulle föra honom ut i världen på predikoresor. Himlavagnen döpte han den till eftersom den skulle bidra till att öka antalet själar i himlen. Men Himlavagnens historia blev kort. Första gången den skulle provköras visade det sig att vare sig bromsar eller styrning fungerade som det var tänkt. Mitt i en lång nerförsbacke kraschade Kalle rakt in i en sten. Skadorna på Himlavagnen var av sådan art att reparation inte var att tänka på.

Kalle övergav tankarna på en internationell predikokarriär och bestämde sig istället för att gå och prata med kungen. Till fots gick han till Stockholm, dock endast för att finna att kungen var bortrest. Kalle tvingades återvända hem till Torsåker med oförrättat ärende: – Kungen var inte hemma och pöjken ville jag inte tala med, förklarade Kalle sedan han på Stockholms slott fått erbjudande om ett kort samtal med kronprinsen.

Istället styrde Kalle kosan västerut för att gå till Norge och prata med kungen där. Efter två månader kom han hem igen och berättade om alla platser han sett på vägen till Norge. Han berättade också om att han haft ett långt samtal med kungen. Men på alla nyfikna frågor från Torsåkersborna om vad samtalet handlat om svarade Kalle att det var en sak mellan honom och kungen.

Kalle blev till slut gammal och tvingades en dag lämna sitt kära Flughem bakom sig. Han flyttade till Torsåkers fattiggård där han avled den 30 april 1924, 87 år gammal.

Året är 1942 och det har nu gått nästan tjugo år sedan Kalle flyttade härifrån. Naturen tagit tagit tillbaka nästan allt utrymme, nu växer buskar och träd över allting av det som var "Flughems Kalles" kungarike.

[källa: Tidningen Korpögat, Torsåkers Sockentidning Årgång 2, Mars 2004]

Om du sluter ögonen och tänker dig tillbaka 100 år i tiden kan du säkert känna doften av Flughems Kalles svedjebränningar och höra ljudet från hans hacka och spade då han brukade marken på denna plats.

För att hitta "Flughems Kalles" letterbox måste lösa uppgifterna nedan.

- Flughems Kalles födelseår = ABCD
- Antal knappar i Flughems Kalle vinterrock = E
- Antal kaffekoppar som syns på bilden ovan = F

Cachen finner du här: Riktning (DCB-500)°, Avstånd (50*F)+E meter.

Additional Hints (No hints available.)