Skip to content

Herenboerderij De Bunker Traditional Geocache

This cache has been archived.

Lucas & co: Ze zijn versleten en wordt tijd voor een nieuw project

More
Hidden : 2/17/2017
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Om je naam in het logboekje van deze cache te kunnen noteren moet je een beetje willen puzzelen. Zorg dat je een magneet bij je hebt.

Wandelweek Valkenswaard

Van 15 tot en met 23 april 2017 vindt de eerste Wandelweek Valkenswaard plaats! Een evenement waarin jong en oud, mannen en vrouwen, sportieve wandelaars, mindervalide mensen, gezinnen, trouwe viervoeters en thuisblijvers worden uitgedaagd Wandelgemeente Valkenswaard op een actieve manier te ontdekken. Iedereen is welkom en iedereen kan meedoen.

Uiteraard kan en mag geocachen niet ontbreken als onderdeel van de wandelweek. Elke dag zal een nieuwe cache of nieuwe caches worden uitgebracht zodat ook de geocacher Wandelgemeente Valkenswaard kan ontdekken.

Herenboerderij De Bunker

Je bent hier op het terrein van Herenboerderij de Bunker. Graag vertellen wij je wat over de geschiedenis van deze bijzondere plek en de functie die dit markante gebouw nu heeft.

Geschiedenis:

In 1942 werd door de Duitsers gestart met de bouw van deze camouflage afluister Bunker. Nadat eerst op het landgoed van Loudon in Valkenswaard de villa van de familie Loudon in beslag was genomen en voorlopig als afluister station dienst deed, werden er snel plannen ontwikkeld om op deze plek De Bunker te gaan bouwen. Dit gebied (Geenhoven) was nog geheel bos en weiland. Zelfs de nu bekende Nieuwe Waalreseweg was nog maar een karrenspoor.

Materiaal:

De benodigde materialen werden met vrachtwagens en via het kanaal in Eindhoven aangevoerd. Om aan te geven om welke hoeveelheden het ging om deze kolossale Bunker te bouwen enkele cijfers:
250 ton betonijzer
390 kub. gezaagd hout
30 kub. Rondhout
2300 ton cement
400.000 metselstenen
9000 ton kiezel, zand, gruis en steenslag
Begroting voor dit geheel in die tijd fl. 420.000.-- Voor die tijd een mega bedrag.

Afluisteren:

Het werken met de afluisterapparatuur die in de Bunker geplaatst werd was bijna een soort laboratorium werk. Alleen geschikt voor hoog geschoolde werknemers. Ook moest regelmatig nieuwe apparatuur worden aangeschaft omdat er veel bewegende/precies op tijd draaiende instrumenten werden gebruikt. Het betrof hier zeer geavanceerde Philips en PTT apparatuur.

Informatie van de Engelse en Amerikanen werden vanuit De Bunker doorgestuurd naar Zossen. Een plaats 30 km onder Berlijn. Hier werd vervolgens de informatie gedecodeerd. Of Duitsland veel voordeel heeft gehad bij het afluisteren van de doorgestuurde berichten is de vraag. Door de geallieerde werd altijd vooraf duidelijk gemaakt dat men afgeluisterd kon worden zodat er niet te veel informatie van belang werd besproken. Men sprak dan in bedekte termen die alleen ingewijde konden begrijpen. Vaak was er  bewust of onbewust, veel ruis op de lijnen om alles wat onduidelijker te maken.

Inrichting:

Het gebouw bevatte een filtersysteem voor luchtverversing wat tevens gebruikt kon worden tegen gifgas aanvallen. De PNEM zorgde voor krachtstroom, de PTT voor kabels voor verbinding met de buitenwereld. De metalen beugels aan de muur aan noord- en westzijde van De Bunker waren de dragers voor de invoerleidingen door de 3 meter dikke muren. Op het terrein stonden in ruitvorming 14 antennes opgesteld. Deze werden gecamoufleerd door de tientallen berkenbomen op het terrein. Vandaar dat deze locatie de naam Birkenhof ook heeft gekend.

In het bakstenen gedeelte (manschappen verblijf) was veel aandacht besteed aan het interieur. Keuken, toiletten en open haard en een goed gemeubileerd dagverblijf. De eerste verdieping boven het manschappen verblijf zou in eerste instantie een slaapzaal worden, maar in verband met de privacy werden alsnog diverse slaapvertrekken gemaakt. De privacy was nodig omdat er regelmatig in ploegendienst werd gewerkt door de technici, tolken en stenotypistes.
Het blijft gissen hoeveel werkzaamheden er zijn verricht op Birkenhof, vermoedelijk kon men alleen maar "monitoren" van diplomatieke radiotelefonie.
Dat er getwijfeld werd of het wel zinvol was waarmee men in de Bunker bezig was blijkt uit het feit dat er al voor september 1944 treinladingen met materialen naar Duitsland werden afgevoerd. 

Na de oorlog:

Na de bevrijding werd pas ontdekt wat voor functie De Bunker had. Dat wat nog aanwezig was, parketvloer, ijzeren hekwerken e.d. werd door inwoners van Valkenswaard meegenomen. Er zou nog een zeer strenge, hongerwinter, volgen.
De Bunker heeft, in de jaren van wederopbouw, gefunctioneerd als marechaussee kantoor voor paspoorten, rijbewijzen e.d. Ook hield de brandweer regelmatig oefeningen op de begane grond van het gebouw. Beton brand niet. Eind jaren 60/70 werd de Bunker in gebruik genomen als woonhuis annex galerie. Het voornemen om de Bunker tot ontploffing te brengen na de oorlog, kon niet uitgevoerd worden omdat inmiddels nieuwe woningbouw had plaats gevonden en dit zou waarschijnlijk te veel schade aanrichten.
Nadat de toenmalige beheerders van de opgerichte Stichting Werkgemeenschap Ideecentrum, het pand bewoonbaar hadden gemaakt werden er diverse tentoonstellingen o.a. Holografie verwezenlijkt. In 2004 werd de familie Jonk de nieuwe beheerder van de stichting met nieuw elan, veel ideeën en energie. Inmiddels was de Bunker, zoals het gebouw in de volksmond werd genoemd, een Rijks Monument geworden, hetgeen betekende dat niet alles zomaar mocht en kon.

De fam. Jonk ging echter voortvarend aan de slag. Achterstallig onderhoud werd weggewerkt. Het terrein werd opgeschoond. Een wandelpad door de inmiddels flink gegroeide berken en platanen werd aangelegd en een buitentrap aan de noordzijde geplaatst zodat men vanaf die zijde het pand ook kon betreden. De eerste jaren werden er naast de jaarlijkse Kerstfair tentoonstellingen georganiseerd en een beeldentuin in de zomerperiode. Ook werd een bed & breakfast opgestart. Dit alles om bekendheid te geven aan het voor velen onbekende Rijks Monument.

Hedendaagse functie:

Zoals al aangegeven is er op dit moment op het terrein een Bed & Breakfast. Verder wordt de zolderverdieping van het Bunkergedeelte gebruikt voor trainingen, coaching, lezingen, events en workshops.

Een "escape-experience" is de meest recent nieuwe uitdaging om nog meer naamsbekendheid te geven aan dit unieke complex waar met veel plezier en tomeloze energie gewerkt wordt.

De cache

Deze geocache hebben wij zoveel mogelijk laten aansluiten op de ervaring die je bij de Escaperooms ook kan beleven, maar sluit ook aan bij het decoderen van boodschappen en de ruis op de lijn zoals dat vroeger in de oorlog gebeurde. Bij deze cache moet je een aantal puzzels oplossen voordat je je naam in het logboekje kunt bijschrijven. Zorg dat je een magneet bij je hebt en volg de volgende aanwijzingen.

1. Zoek naar de juiste code om huisje 1 (met de groene bovenkant) te openen. Gebruik daarbij onderstaande afbeelding om de boodschap te decoderen.

2. Los het puzzeltje uit huisje 1 op en bepaal de juiste VOlg-orde voor het tweede slot.

3. Decodeer de boodschap die huisje twee (met de oranje bovenkant) verborgen houdt en vindt de code voor huisje 3. Volgorde: geel-rood-blauw-wit

4. Raak in huisje 3 (met de blauwe bovenkant) niet in de war door alle ruis. Zoek de juiste code en noteer je naam in het logboekje van huisje 4!

Deze cache is gelegd in samenwerking met de eigenaar van Herenboerderij de Bunker.

Additional Hints (Decrypt)

Qrax nna qr zntarrg

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)