Skip to content

Strandgrottor i skogen EarthCache

Hidden : 9/7/2016
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

En earthcache om vårt föränderliga landskap!


Vad är en grotta?

Gemene man skulle antagligen svara något i stil med ”ett hål eller urgröpning i ett berg”. Dock så kan definitionerna variera en smula och vara mer specifika än så. En sådan definition för grottor kan lyda: "en naturligt bildad hålighet i berg, sten eller jord, minst 2 m lång från mynning till innersta vägg och vara stor nog att rymma minst en person. Någon del av grottan ska vara väsentligt mörkare än dagsljuset utanför". Vidare så kallar SSF en formation som inte uppfyller dessa krav för grotta, men som påminner om grotta, för ”grottliknande bildning”.

Nyss nämnda SSF, som står för Sveriges Speleologförbund, är ett förbund för grott-entusiaster. Ordet speleologi, som grottforskning kallas, kommer från en kombination av två grekiska ord; spelaion och logos, vilka betyder hålrum och lära. Alltså kan vi översätta det med ”läran om hålrum, d.v.s. grottor”.

Det finns både små och stora grottor, djupt underjordiska och de närmare ytan. Oavsett om vi kallar dem grottor, hålrum eller grottliknande bildning, så kan vi säkert enas om att grottor är spännande att utforska.



Finns det olika typer av grottor?

Man kan göra skillnad på primära och sekundär grottor, där man tar i beaktande när grottan ifråga kommit till.

Primära grottor har bildats samtidigt som det omgivande materialet, t.ex. lavagrottor.

Sekundära grottor har bildats efter det omgivande materialet. Några exempel på dessa är grottor som bildats genom sprickor eller förskjutningar, blockgrottor (som bildats av rasblock), frostvittringsgrottor (där vatten som frusit till is i sprickor i berget har bidragit till att spränga loss stenbitar), karstgrottor (i berg av kalksten eller dolomit där stenen påverkats med kemiska processer) eller strandgrottor.

Hur bildas strandgrottor?

Som man hör på namnet, så har strandgrottor bildats i närhet till havet. Allt börjar med en svaghet i berget, alldeles vid strandkanten. Denna svaghet kan antingen vara en spricka eller en mjukare, bräckligare bergart. Strandgrottor startade oftast som en spricka, antingen till följd av något material som vittrat bort eller sprickor efter skalv.

Genom erosion där vind skapar vågor som slår emot sprickan/svagheten så nöts den allt större och större. Vågornas bränningar nöter upp en (blivande) grottöppning, och sedan kan lossbrutet material såsom stenar av olika storlek, åka runt i vattnet av kraften från vågsvallet. Dessa stenar hjälper till att mala och slipa grottans väggar (man skulle kunna säga att det var en urtida stor-variant av ”sandpapper”). Effekten av detta blev, förutom att hålrummet växte, att grottväggarna blev slätare och att stenarna själva nöttes ner till rundade klapperstenar.
Till följd av denna slipning är strandgrottornas öppningar/tunnlar ofta ganska runda eller lökformade.



Då det vid dessa havsnära grottor funnits en hel del fukt, kan även frostvittring ha bidragit till att grottan utvidgats, då stenbitar tvingats lös när vatten i sprickor frusit till is och utvidgats och stenbitarna som lossnat sedan fungerat som tidigare nämnda slipstenar. Lite grann beroende på grottans läge, så kan det lösa materialet antingen sköljts ut eller blivit kvar inne i grottan ända fram till våra dagar.

Hur hamnar en strandgrotta i skogen?

För att kunna besvara detta, måste vi börja väldigt långt bak i tiden, nämligen redan på istiden för 20 000 år sedan. Ett tjock lager is täckte då hela Sverige (ja, till och med hela Östersjöområdet!) och isen var som allra tjockast här över Höga Kusten och Kvarken, där man uppskattat att den varit minst tre kilometer tjock. Så mycket is väger naturligtvis en himla massa, varvid jordskorpan pressades ned flera hundra meter under sitt ursprungliga läge.



Med klimatförändringar började isen sakteliga smälta och i takt med att trycket från isen försvann, så började landområden att stiga och resa sig. Från början gick det snabbt, med mer än 10 centimeter per år, senare allt långsammare. När isen lämnade vårt område hade landet redan höjt sig 500 meter, en process som tog 8 400 år.

Här nedan finns de senaste 7000 årens landhöjning i Umeå illustrerat:


Nu för tiden är landhöjningen 8 millimeter per år och forskarna tror att det kommer att dröja ytterligare minst 10 000 år att klara av de resterande över 100 landhöjningsmetrarna som återstår innan processen avstannar.

Bilden nedan visar hur stor landhöjningen är varje år i millimeter:


Hur kommer man till dessa strandgrottor i skogen?

Det finns en liten, grusig väg, med rätt mycket buskvegetation vid sidorna, Det är skyltat till grottorna, men då skyltarna inte alltid är helt synliga, så finns det waypoints att följa. Det finns parkeringsmöjlighet där stigen startar (om man är man rädd om lacken på bilen, kan man kanske hellre välja att parkera ner vid vägen).

Efter att ha följt den smala stigen i lätt kuperad och uppåtgående terräng ca 550 meter, så kommer man till den första strandgrottan. Titta gärna in där, läs på infoskylten och filosofera en stund innan du följer bergsbranten söderut. Du kommer då att passera två mindre grotthål innan du kommer fram till målet för den här earthcachen (där det även finns en infotavla). Cachen har attributet "medium hike", men i realiteten så är promenaden till cachen och tillbaka knappt 1,5 kilometer.

Vad ska du göra för att logga den här earthcachen?

Besök platsen och besvara frågorna nedan och skicka sedan svaren till mig, antingen via mail eller via geocaching.coms meddelandefunktion. Du behöver inte vänta på mitt svar för att logga, däremot vill jag att du skickar dina svar i samband med loggning. Om du inte har möjlighet att skicka svaren när du loggar, så ber jag vänligen att du väntar med att skicka en foundlogg tills du har möjlighet att samtidigt skicka svaren (var snäll och undvik loggar av typen ”hittad, svar kommer senare”). Jag kommer givetvis att kontakta dig om något är totalt galet med dina svar, likväl som att loggar där svar inte skickats kommer att raderas. Det viktigaste är inte att du svarar 100% korrekt på alla frågor, utan att du betraktar platsen och reflekterar över frågorna och informationen i cachen i förhållande till den här platsen.

Får jag lägga upp bilder?

Du får gärna lägga upp bilder från din utflykt, men undvik helst att lägga upp bilder från själva grottan, då varje besökare själv bör få möjlighet att studera platsen och fundera över frågorna.

Frågor att besvara?

1. Gå in i grottan och fundera över vilka tecken du kan hitta på att detta är just en strandgrotta? (Hint; det finns iaf tre mer eller mindre tydliga tecken)

2. Jämför stenarna vid grottans ingång och de stenar som finns längst in. Hur skiljer de sig? Vad beror det på?

3. Läs vad infotavlan säger om när grottan skapats och jämför sedan detta med kartorna över Umeås landhöjning. Verkar det troligt? Varför / Varför inte?

4. Kolla på höjdmätaren på din GPS, hur många meter över havet finns grottan nu?

Additional Hints (No hints available.)