Skip to content

Vihijärven laakso EarthCache

Hidden : 7/23/2016
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Tämä on EarthCache joten et löydä paikalta kätkölaatikkoa tai logikirjaa tähän kätköön liittyen. Tällä EarthCachella käynti osoitetaan suorittamalla kätkökuvauksessa kerrotut tehtävät. EarthCacheen eli maakätköön kuuluu oleellisena osana kohteen geologiaan liittyvä opetuksellisuus.


Mikä on laakso ja miten ne syntyvät?

Laakso näkyy maastossa maanpinnan laskeumana eli ympäristöään selvästi matalampana alueena. Laaksoa ympäröivät yleensä vuoret tai kukkulat. Puhekielessä laaksoa nimitetään joskus myös notkoksi. Laakso voi olla kooltaan pieni, muutaman neliökilometrin kokoinen tai suuri, jolloin ala on useita tuhansia neliökilometrejä.

Maankuoren muodot muuttuvat erilaisten tapahtumasarjojen seurauksena. Myös laaksojen muodostuminen on maankuoren muotoja muokkaavien tapahtumasarjojen aikaansaannosta. Aikoinaan maankuoren laattojen ja rakenteen liikkuminen oli yksi tärkeä syy laaksojen synnyttäjänä. Toinen merkittävä laaksojen aikaan saaja oli jääkausi, jolloin jäätiköiden liikkeet kuljettivat maata mukanaan. Vielä nykyäänkin laaksoja voi syntyä esimerkiksi juoksevan veden kulutuksen seurauksena.

lähde; wikipedia/ laakso (visit link)

Erilaiset laaksotyypit

U-laakso muistuttaa muodoltaan nimensä mukaisesti U-kirjainta. U-laakso on pohjaltaan pehmeän pyöreä ja reunat ovat melko jyrkät, joskus jopa pystysuorat. U-laakso eli ruuhilaakso on muodostunut jäätikön liikkeiden seurauksena siten, että jäätikkö on rinnettä alas liikkuessaan kaivertanut ja kuljettanut edestään maata. Kun jäätikkö on sitten aikanaan kadonnut eli sulanut, on paikalle jäänyt laakso. Pohjalta voi löytyä eri kokoisia jään kuljettamia lohkareita.

lähde; wikipedia/U-laakso (visit link)

V-kirjainta muistuttava V-laakso on syntynyt voimakkaasti virtaavien jokien seurauksena. Esim. vuoristojoet ovat nuoria ja voimakkaasti virtaavia. V-laakson reunat ovat jyrkät ja kallistuneet yläviistoon. Hitaammin virtaavien jokien, kuten vanhoissa joissa ja alavilla seuduilla, virtaus ei kaiverra joen pohjaa ja reunoja samalla tavalla.
lähde; wikipedia/V-laakso (visit link)

Murroslaakso näkyy maastossa usein pitkänä ja suorana laaksona, jota reunustaa tavallisesti melko jyrkkärinteiset kalliot. Se on syntynyt kallioperän sisäisen jännityksen purkautumisen seurauksena, jolloin on syntynyt murtuma. Peruskallio on tällöin jakaantunut useampaan osaan ja nuo osat ovat liikkuneet. Isoimmat osat ovat kuitenkin säilyneet ehjinä. Rikkoutunut kallioperä on kulunut pois esim. veden ja jään sekä muun eroosion toimesta. Näin on syntynyt laakso, joka voi näkyä pelto- tai suoalueena. Nämä murroslaaksot ja kallioperän siirrokset ovat yleensä hyvin vanhoja, koska ruhjoontuminen on tapahtunut jo poimutusvaiheiden yhteydessä.
Lähde; helsinki.fi/maantiede/arkisto; kallioperän pinnanmuodot (visit link)

Jääkausi laaksojen synnyttäjänä?

Jääkausi oli merkittävä maan muotojen synnyttäjä ja muokkaaja, koska jään voima oli uskomaton. Jääkentän keskustasta virtasi jäätä ulospäin vuodessa useita kymmeniä metrejä. Tämä virtaus uursi syviä laaksoja eli kuruja. Laaksojen pohjalta ja reunoilta murskaantui jään mukana kiviä ja maata. Näin syntyi moreenia. Moreeni vyöryi jäätikön mukana ja kaiversi ja hioi kallioita. Jää hankasi vuorten rinteitä jyrkemmiksi ja hioi laaksoja sekä sivuilta että pohjalta. Näin laaksot alkoivat muistuttaa U-kirjaimen muotoa.
Lähde; wikipedia/viime jääkausi Suomessa (visit link)

Vihijärven laakso

Vihijärven laakso sijaitsee Toivakan Viisarimäen ja Rutalahden välillä. Vihijärven laaksoa kyläläiset kutsuvat myös Baijerin laaksoksi. Vertauksen taustalla on oletettavasti alueen samankaltaiset kanjonimaiset viljelysmaisemat. Laakso on huomioitu maakuntakaavassa valtakunnallisesti arvokkaana maisemakokonaisuutena.

Vihijärven koillis-lounaissuuntainen viljelyslaakso on muinaisten kallioperän liikuntojen tuloksena syntynyt ja kuuluu samaan hautavajoamaan Päijänteen kanssa. Alueella ilmenee selvästi jääkauden ja sitä seuranneiden Itämeren ja Muinais-Päijänteen vaiheiden vaikutus. Laakson pohjalle jääkauden jälkeiset vesimassat ovat huuhtoneet hienoa ainesta (hiekkaa, hienoa hietaa, savea ja liejusavea) jättäen karkeat moreenimaat reunassa olevan vyöhykkeen yläpuolelle. Muinaispäijänteen korkeimman veden aikana n. 4000 vuotta ennen ajanlaskun alkua laakson pohja on ollut järven pohjaa. Maan kohoamisen vaikutuksesta laaksossa ollut vesi on vetäytynyt kahteen suuntaan; sekä nykyiseen Päijänteeseen että Leppäveteen. Veden laskiessa on sittemmin muodostunut kostea painanne laakson pohjaan.

Vihijärven kohdalla laaksoa reunustavat itäpuolella Torninmäki ja Herneahonmäki ja länsipuolella Kylkisvuori. Laakson pohjataso on noin 90 m merenpinnan yläpuolella. Laaksoa ympäröivien kallioiden lakiosat kohoavat keskimäärin noin 160 m korkeuteen laakson pohjalta. Peltopinta-ala Vihijärven laaksossa Vihijärven kohdalla on tällä hetkellä n. 80 ha ja kaiken kaikkiaan laakson pinta-ala tuolloin Vihijärven kohdalla on arviolta yli 100 ha.Laakson eteläpäässä sijaitsee kapea Vennalampi, jonka vedet laskevat peltoalueen halki Leppäveteen. Rutalahti-Viisarimäki –maantie kulkee laakson itärinteellä ja noudattelee tarkoin maaston muotoja. Tieltä saa hyvän käsityksen Vihijärven laakson kokonaisuudesta.

Lähteet;
Keski-Suomi.fi/maisemainventointi raportti (visit link)
Paijannemhy.fi/KSn arvokkaat maisemat (visit link)
Ksymparistokasvatus.fi/Joutsa kohteet (visit link)

Muut lähteet; Vihijärven kylän asukkaan Marja-Leena Laitisen haastattelu.


Koordinaatit johdattavat sinut Vihijärven kylällä sijaitsevalle levähdyspaikalle, josta on hyvät näkymät Vihijärven laakson alueelle.

Tehtävät;
1. Mene annettuihin koordinaatteihin. Kuvauksessa on selitetty kolme erilaista laaksotyyppiä. Mitä tyyppiä mielestäsi Vihijärven laakso edustaa? Perustele vastauksesi.
2. Laske kuvauksen perusteella karkea arvio, kuinka monta vuotta sitten laakso on ollut veden vallassa.
3. Katso koordinaateissa ollessasi etelän suuntaan. Mikä ristiriita on mielestäsi siinä ajatuksessa, että muinoin paikalla ollut järvi olisi vetäytynyt myös etelään ja miten se on selitettävissä?
4. Katso itäpuolella kohoavan Torninmäen suuntaan. Mitä jääkauden jälkeensä jättämiä merkkejä näet?

Vapaaehtoinen; Ota itsestäsi ja gps-laitteesta kuva paikanpäällä. Liitä kuva löytöloggaukseen.
Lähetä vastaukset profiililinkin kautta sähköpostitse kätkön omistajalle. Voit kirjata kätkön löydetyksi heti vastaukset lähetettyäsi. Otamme yhteyttä, jos vastauksissa on jotain korjattavaa.

Läheisen Kuokkalan tilan väeltä on kysytty lupa kätkölle, vaikka paikka onkin yleisen tien varressa eikä kenenkään yksitysomistuksessa.

Additional Hints (Decrypt)

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)