Skip to content

Olkijoki: METSO Traditional Geocache

This cache has been archived.

Höpönasu: Kätkö arkistoidaan.

More
Hidden : 1/28/2016
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Helppo peruskätkö sarjassa, joka esittelee Olkijokivarren luontoa. Kätkössä ei ole kynää, joten OMA KYNÄ MUKAAN.


METSO-ohjelma on Suomessa metsänomistajille suunnattu, vapaaehtoisuuteen perustuva metsiensuojeluohjelma, jota ohjaavat ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö. Metso-toimintaohjelma on vuosille 2008-2016. Kesäkuussa 2014 valtioneuvosto antoi periaatepäätöksen, joka jatkaa ohjelmaa vuoteen 2025.

METSO tarjoaa metsänomistajille vapaaehtoisia keinoja suojella ja hoitaa metsää. Ohjelma pyrkii turvaamaan metsien monimuotoisuuden kannalta tärkeitä ja lajistoltaan monipuolisia metsäluontokohteita. Tavoitteena on vuoteen 2025 mennessä suojella yhteensä 90 000 hehtaaria metsää.

Metson tavoitteena on pysäyttää metsäisten luontotyyppien ja metsälajien taantuminen sekä vakiinnuttaa luonnon monimuotoisuuden suotuisa kehitys. Tämän toteuttamiseksi tavoitteena on saada pysyvään suojeluun 96 000 hehtaaria metsää sekä perustamalla yksityisiä suojelualueita että hankkimalla metsää valtiolle.

Kestävän metsätalouden rahoituslain (544/2007) keinoilla pyritään turvaamaan vähintään 82 000 hehtaaria monimuotoisuudelle tärkeitä kohteita.

Monimuotoisuuden kannalta arvokkaimpia elinympäristöjä on kymmenen eri päätyyppiä, jotka ovat:

  • Lehdot

  • Runsaslahopuustoiset kangasmetsät

  • Pienvesien lähimetsät

  • Puustoiset suot

  • Metsäluhdat ja tulvametsät

  • Harjujen paahdeympäristöt

  • Maankohoamisrannikon metsät

  • Puustoiset perinneympäristöt

  • Kalkkikallioilla kasvavat metsät

  • Metsäiset kalliot, jyrkänteet ja louhikot.

METSO-ohjelman tarjoamat vaihtoehdot metsänomistajalle ovat pysyvä suojelu, määräaikainen suojelu ja metsäluonnonhoito.

Pysyvän suojelun vaihtoehtoja on kolme: yksityisen suojelualueen perustaminen, alueen myynti valtiolle pysyvään suojeluun tai alueen vaihto valtion maahan.

Määräaikaisen suojelun keino on kestävän metsätalouden rahoituslain (Kemera) mukainen ympäristötukisopimus, joka tehdään yleensä kymmeneksi vuodeksi kerrallaan.

Suojelualueen perustaminen ei vaikuta alueen muuhun käyttöön, jos käyttö ei vaaranna suojelutavoitteita. Niinpä esimerkiksi metsästys- ja kalastuslain mukainen toiminta voi jatkua alueella ennallaan, ellei maanomistaja toisin halua. Maanomistaja saa metsänsä suojelusta täyden korvauksen, jonka suuruus riippuu suojelun keinosta, maa-alueesta sekä puutuotannon menetyksistä.

Lähde: Wikipedia

Tämä kätkö sijaitsee METSO-kohteessa, joka on esimerkki pienvesien lähimetsistä. Suojelukohde on maastossa merkitty puihin kiinnitetyillä metallivöillä, joissa lukee ”YMP.TUKIALUE METSÄKESKUS P-POHJANMAA”.

Additional Hints (No hints available.)