Skip to content

Vårdkasmalen - klapperfält i höjdläge EarthCache

Hidden : 12/28/2015
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Naturreservatet Vårdkasmalen förvaltas av Härnösands kommun och ändamålet med reservatet är att skydda klapperfältet och att ge allmänheten kännedom om den geologiska bildningen.


Friluftslivsområde

Vårdkasmalens klapperfält är ett vackert, jämnt sluttande och terrasserat klapperfält. Stenfältet ligger i en svacka mellan Vårdkasbergets topp och Bräntberget och är det näst högst belägna klapperfältet på Härnön. Mot Bräntberget i sydost är fältet trädlöst, cirka 1,5 hektar, medan det är bevuxet med gles skog mot väster.

Klapperfält ligger i anslutning till friluftsområdet Vårdkasberget med slalombacke, längdskidspår och servering. Skidspåret tangerar området i norr och här finns också ett vindskydd. Vid den södra masten på Bräntberget finns bord och bänkar och cirka 100 meter väster om reservatet finns ytterligare en rastplats.

Vårdkasmalen

 

Nutida klapperstensfält

Nutida klapperstensfält hittar man ofta längs stränder. Det är svallsediment som består av stenar och mindre block, vanligtvis väl slipade och med avrundade kanter. Sedimenten är ofta lite tillplattade istället för runda eftersom de förs upp och ner av vågorna i strandens svallzon. Sådana områden finns exempelvis på Öland och är av Carl von Linné namngivna Neptuni åkrar norr om Byxelkrok.

Ett av Sveriges största klapperstensfält finns tio kilometer söder om Halmstad i Laxvik/Påarp.

 

Fossila klapperstensfält

På vissa platser kan man hitta så kallade "fossila klapperstensfält", även kallat stentorg Det oftast stora runda stenar längs gamla stränder som genom landhöjningen höjts högt över nuvarande havsnivå och ligger numera långt upp på land.

I Höga kusten, Ångermanland finns världens högst belägna klapperstensfält 260 meter över havet på Högklinten vid Mjällom.

Landhöjningen i mm/år

När havet befinner sig på samma nivå en längre tid bearbetas stränderna mycket och klapperstensfält som Vårdkasmalen kan bildas. Här har vågorna sköljt bort allt fint material och bara lämnat grova stenar och block kvar. På stentorgen har de grova sedimenten ofta flera meters mäktighet. Hålrummen mellan stenarna gör att regnvattnet rinner rakt igenom. Därför är dessa stenfält obevuxna och i stort sett bevarade i sitt ursprungliga skick och ligger där som något felplacerade stränder.

Andra exempel på landmärken efter forntida strandlinjer är berg där de högsta partierna är osvallade och skogsklädda medan områdena nedanför är kraftigt svallade med gles vegetation. Det kallas kalottberg. I sluttningar kan man på vissa ställen se så kallade strandvallar. Det är vallar som byggts upp av vågorna, och kan visa på ett kortare stillestånd i havsytans nivå, eller av is som skjutits upp på den dåvarande stranden.

 

Klapperfält med strandlinjer

Vårdkasmalen bildades för cirka 7 500 år sedan. Den morän som inlandsisens tidigare lämnat efter sig bearbetades av havets bränningar som sorterade materialet. I utsatta lägen nöttes stenar och block mot varandra och slipades vackert runda genom bränningarnas påverkan.

Klapperfältet är väl utvecklat med tydliga strandlinjer (terrasser) och visar på ett pedagogiskt sätt effekterna av havets arbete och landhöjningen. De karaktäristiska vallarna, som har en tvärorienterad riktning gentemot själva fältet, är dessa gamla strandlinjer.

Klapperfältet har sakta höjt sig över havet och ligger således nu långt över havsnivån.


För att få logga denna EarthCache måste nedan frågor besvaras och svar skall mailas till CO.
Ni behöver inte vänta på svar från CO för att logga. Felaktiga svar, eller loggar som inte följs av svar kommer raderas.

 

  1. Hur många tydliga strandlinjer har detta klapperstensfält (lättast att räkna om man börjar gå nerifrån lägsta punkten upp till högsta)?>

  2. Hur många år skiljer det mellan högsta och lägsta punkten för detta fält, om man räknar på landhöjningen i detta område?p>

  3. Vilken är den markanta skillnaden på stenarna längst upp på fältet jämfört med längst ner på fältet och vad tror du det beror på?

  4. Lägg gärna upp en bild på dig själv på klapperstensfältet

Additional Hints (No hints available.)