Skip to content

Ivö kyrka - S:ta Ursula Multi-cache

Hidden : 10/30/2015
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

En enkel multi som tar dig till Ivös fina kyrka och S:ta Ursulas källa som ligger precis intill. 


Kyrkan på Ivön är som skånsk kyrka ovanlig på flera sätt. Den ligger på en ö, den har en tydlig koppling till en källkult kring ett lokalt helgon och den är byggd av tegel. Att datera tidigmedeltida kyrkor är alltid svårt, men att denna tillkommit under ärkebiskopen Andreas Sunessons tid är ingen vågad teori. Det rör sig då om 1220-talet, då skriftliga källor ger vid handen att Sunesson uppehöll sig på Ivön.

Tegel börjar förekomma i våra trakter runt 1200. Naturen stod till tjänst med materialet, men  tegel var ändå dyrt eftersom det krävdes skickliga hantverkare. Teglet brändes i ugnar som byggdes upp på plats. Teglet slogs för hand, en teknik som få behärskade.

Kyrkan förblev under hela medeltiden ganska enkel i sitt utförande. Enligt kyrkobeskrivningen som tillhandahålls besökare slogs valven i långhuset och koret först i början av 1500-talet, vilket är anmärkningsvärt eftersom det är flera hundra år efter gotiseringen då de flesta kyrkor byggdes om och fick valv.

Från slutet av 1600-talet finns kyrkoräkenskaper i stor utsträckning bevarade i arkiven och det blir lättare att följa kyrkors historia i detalj. Församlingen på Ivön tycks ha kämpat i ständig ekonomisk motvind för att rusta och underhålla sin kyrka, men trägen vinner. Idag är kyrkan i fint skick och en riktig pärla bland intressanta medeltidskyrkor i nordöstra Skåne.

Legenden om S:ta Ursula förtäljer att hon var en brittisk kungadotter som gjorde en pilgrimsresa till Rom med ett följe på 11000 jungfrur. På hemvägen blev de tillfångatagna av hunnerna vid Köln och då Ursula vägrade gifta sig med deras hövding blev både hon och följet dödade. Såsom martyrer blev de, enligt katolsk sed, genast vördade som helgon. De firas den 21 oktober.

S:ta Ursula var under medeltiden ett omtyckt helgon i den katolska världen och legenden om henne spreds över landsgränserna. Ivö kyrka är helgad åt henne och heter officiellt S:ta Ursulas kyrka.


Hitta koordinaterna till slutgömman

Vid ingången till kyrkogården hittar du två informationsskyltar om kyrkan. På östra sidan av kyrkan finns S:ta Ursulas källa och även där finns en informationsskylt.

På alla skyltarna förekommer ett årtal som kopplas till Andreas Sunesson. Årtalet är ABCD.

Ett årtal nämns i sista stycket på skylten vid källan. (Den svenska texten). Årtalet är EFGH.

Slutgömman finns på:

N 56    6.F7B
E 014  23.GDH

 

Additional Hints (No hints available.)