Skip to content

Högsta Kustlinjen - Husbyringen - EarthCache EarthCache

Hidden : 10/4/2015
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Högsta kustlinjen - Husbyringen - EarthCache

Högsta Kustlinjen - Husbyringen

Högsta kustlinjen är en geologistig som är ett av besöksmålen i natur- och kulturleden Husbyringen. Stigen ligger cirka fyra kilometer söder om Stjärnsund i Hedemora kommun i södra Dalarna och beskriver hur det såg ut vid inlandsisens utbredning för cirka 10 000 år sedan.

Högsta kustlinjen (HK) är den nivå dit havet nådde som högst under och efter den senaste istiden. Utefter geologistigen passerarar man stranden för Yoldiahavet, som är geologernas namn på en fas i Östersjöbassängens historia. Längs med en 1,5 kilometer långa stigen är flera informationstavlor uppsatta.

Bland annat finns en grävd grop där kan man se morän som består av en osorterad blandning av olika kornstorlekar av block, sten, grus, sand, silt och lera. Högsta kustlinjen följer Långsjön, som för 10 000 år seden tillsammans med Fäbodsjön var en gemensam vik av Ancylussjön, som var ytterligare en fas i Östersjöbassängens historia. Vid parkeringen finns en rad stenblock med olika bergarter uppställda, bland annat kalksten, grå granit, grå gnejs, röd gnejs, zink-bly-och silvermalm samt järnmalm. Blocken är hämtade från de numera nedlagda Smältarmossgruvan respektive Garpenbergs gruvor.

Istiden i Dalarna

De senaste cirka 2,5 miljoner år karaktäriseras av omväxlande varma och kalla perioder; den så kallade kvartärtiden med mellanistider och istider. Den senaste istiden, den så kallade Weichselistiden, började för cirka 110 000 år sedan och slutade för mindre än 10 000 år sedan. Under Weichselistiden överskreds Sverige och Dalarna av inlandsisar som under några varmare skeden drog sig tillbaka för att när klimatet blev kallare åter bredde ut sig över Sverige. Den senaste köldperiodens maximum inträffade  för cirka 20 000 år sedan. Då täcktes hela Sverige av den senaste stora inlandsisen som då nådde ända ner till nuvarande Tyskland och Polen. Så småningom började klimatet att bli varmare och med vissa avbrott fortskred avsmältningen av den stora inlandsisen. Isfronten drog sig tillbaka mot nordväst och passerade Hedemoratrakten för cirka 10 000 år sedan. Vid den retirerande isfronten uppstod stora smältvattensjöar och innanhav. Östersjöns istida stadier uppdelas i Baltiska Issjön, Yoldiahavet, Ancylussjön och Litorinahavet. Samtidigt med att inlandsisen smälte lättade trycket på de framsmältande landområden så att den landhöjning som fortfarande pågår inleddes.

Spår av inlandsis och hav

När inlandsisen skred fram över landet påverkades landskapet på många olika sätt. Genom isens erosion bröts bergartsfragment loss från berggrunden. Materialet krossades av isen och transporterades med isen i form av block, sten, grus, sand, slit och lerpartiklar. När isen smälte avsattes bergartsmaterialet i form av olika typer av morän  som är Sveriges vanligaste jordart. Morän består av en osorterad blandning av olika kornstorlekar och bergarter. Om bergartsfragmenten istället hamnade i smältvattenflöden, så kallade isälvar, avsattes materialet i så kallade isälvsavlagringar. Dessa består av sorterat material av olika kornstorlekar, mest sten, grus och sand. I Dalarna finns många isälvsavlagringar i form av rullstensåsar varav den största är Badelundaåsen. 

När isavsmältningen nått så långt så att isfronten passerade Dalarna intogs de lägre delarna av landskapet av Ancylussjön. På Ancylussjöns botten avsattes  de minsta bergartsfragmenten, slit och ler, som varvig lera. När Ancylussjön nådde som högst svallade dess vågor längs de uppstickande bergstopparna kring cirka 200 meter över nuvarande havsyta. Då utbildades den så kallade Högsta Kustlinjen, HK. Vågorna påverkade moränen längs sluttningarna så att det grövsta materialet lämnades kvar och de finkornigare partiklarna sköljdes ur moränen och hamnade i vattnet lite längre ner i sluttningen. Allteftersom landhöjningen fortskred kom stranden successivt att förflyttas till allt lägre nivåer.

Jordarter längs geologistigen

Morän ovanför HK

Nu står du ovanför Högsta Kustlinjen. Så här högt nådde aldrig Ancylussjön. Jordarten i gropen är en morän som består av en osorterad blandning av olika kornstorlekar; block, sten, grus, sand, silt och ler. De stora blocken som finns i gropens närhet består till största del av bergarterna granit och gnejs. De har brutits loss ur berggrunden, transporterats en bit och slutligen lämnats kvar när inlandsisen smälte.

Svallad morän

Den ursprungliga morän som inlandsisen avsatte här har påverkats av Ancylussjöns vågor genom svallning, så att de finare kornstorlekarna sköljts bort. De återfinns nu längre ner i sluttningen. Den jordart som finns i gropen är en så kallad svallad morän.

Svallgrus

I denna grop ligger grusigt material. Antingen så kan det vara resterna av en morän som svallats på denna nivå eller grus som sköljts ut ur en morän högre upp i sluttningen. Sammansättningen på jordarterna i en sluttning som denna kan växla starkt både i ytan och på djupet.

Svallsand

Här i gropen utgörs materialet i ytan av grusig sand som kan betecknas som svallsand. Under svallsanden så finns det ett skikt med slit som avsatts på djupare vatten. Därunder kan den osvallade moränen påträffas.

EarthCachen

För att få logga denna earthcache så ska du besöka de ovanstående koordinaterna och svara på de nedanstående frågorna. Skicka dina svar till mig via e-post. Du behöver inte vänta på att jag ska skicka ett svar, om dina svar behöver ändras/förbättras så kontaktar jag dig. Skriv inte dina svar i din logg. Loggar som inte uppfyller dessa krav kommer att raderas.

Frågorna:

1. Besök samtliga waypoints och jämför dem med varandra. Vid vilken waypoint finner du mest grovkornigt material? Vid vilken waypoint finner du mest finkornigt material? Vad tror du har påverkat kornigheten och hur?

2. Beskriv de större stenarna som du finner vid svallgruset. Hur är de formade? Tror du att de har formats mycket av inlandsisen och/eller landhöjningen?

3. Jämför moränen ovanför och under Högsta Kustlinjen. Hur skiljer de sig åt? Är stenarna lika stora på båda ställena? Har de samma form?

4. Obs! Frivilligt: ladda upp en bild på dig och/eller din GPS vid koordinaterna till din logg. Detta är helt frivilligt och är inget krav för att få logga.

Additional Hints (No hints available.)