Skip to content

Kalkbro EarthCache EarthCache

Hidden : 9/9/2015
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


OBS! Då EarthCachen är belägen i ett naturreservat så finns det ett par regler att följa, så läs på skyltarna och följ reglerna. Det är helt förbjudet att plocka med sig stenar ifrån naturreservatet.

Kalkbro EarthCache

Kalkbro naturreservat

Kalkbro naturreservat är ett naturreservat i Strängnäs kommun, beläget i ett gammalt kalkbrott. Naturreservatet omfattar sydvästra sluttningen av ett större bergsområde som sträcker sig från Kalkbro mot Åkers Styckebruk. Kalksten har brutits i området sedan åtminstone 1600-talet. Vid mitten av 1800-talets mitt bröts här kalk dels för Åkers bruks och dels för Björndammens masugns räkning. Kalkbrytningen upphörde 1945. Det nedlagda kalkbrottet är ca 125 x 45 meter och har ett djup på ca 16 meter. Berggrunden inom naturreservatet består av två ca 20-30 meter breda, brantställda skivor av urbergskalksten vilka är åtskilda av ett grått gnejslager. Kalkstenen är medelgrovkornig, ren och homogen även om kvartsfyllda sprickor påträffas. Kalkstenen är en dolomitisk variant vilken bröts för användning i masugnar vid järnframställning. Den innehåller serpentin och glimmer som föroreningar. Bergarterna är metamorfoserade (omvandlade) och i samband med detta har skarnmineral bildats i kontaktzonerna mellan vulkanit och kalksten, samt inte minst i den ursprungligen orena kalkstenen. Den största delen består av berg med ett tunt jordlager eller berg i dagen.

Geologin i området är mycket intressant och flera mera ovanliga mineral förekommer, bland annat mineral tillhörande kondrodit-klinohumitgruppen, finkornig rödlila kalciumrik plagioklas (en form av anortit, med det antikverade namnet ”rosit”), diopsid (med det gamla variantnamnet ”malakolit”), skapolit, serpentin och inte minst lokalt vackra och stora kristaller av lila till ljusblå spinell. Denna förekomst av spinellförande association av reaktionsskarntyp i kalksten är också vetenskapshistoriskt intressant, då den undersökts och beskrivits på ett tidigt stadium under mineralogins utveckling, och lokalen (normalt omnämnd inte som Kalkbro utan som ”Åker” eller ”Åkers kalkbrott”) är flitigt refererad till i den dåtida nationella och inte minst internationella vetenskapliga litteraturen. 

Metamorfa bergarter

En metamorf bergart har bildats när en tidigare bergart har genomgått en viss typ av omvandling (metamorfos). Om magmatiska, sedimentära bergarter eller äldre metamorfa bergarter utsätts för höga tryck, höga temperaturer eller en kombination av dessa sker så kan den tidigare bergarten genomgå omvandling. Lösningar och gaser kan också få en bergart att genomgå en omvandling, då den kan förändra dess kemiska sammansättning genom att bortföra och tillföra vissa ämnen. Metamorfa bergarter har genomgått en omvandling av struktur, textur, mineralsammansättning eller en kombination av dessa under kristallina förhållanden då ursprungsmaterialet har smälts ner. Omvandlingen kan ofta upptäckas både kemiskt och utseendemässigt.

En metamorf bergart kan inte alltid skiljas från en magmatisk eller sedimentär enbart på grundval av den mineralogiska sammansättningen. Orsaken är att många mineral är gemensamma för de tre bergartsgrupperna, medan de mineral som i sitt uppträdande väsentligen är begränsade till de metamorfa förekommer mindre frekvent. De flesta metamorfa bergarter består av upp till fyra eller fem dominerande mineral (huvudmineral). De utgörs i de flesta fall av silikater, men även karbonater och oxider förekommer; de båda sistnämnda kan ibland till och med vara de helt dominerande. Den kemiska och mineralogiska sammansättningen hos de metamorfa bergarterna återspeglar deras ursprung, dvs. magmatiska och sedimentära bergarter.

Urkalksten

Kalksten är en sedimentär karbonatbergart som till minst 50 % består av kalciumkarbonat, huvudsakligen i form av mineralet kalkspat. Vår äldsta kalksten kallas urkalksten och är en del av urbergsformationen. Urkalkstenen är helt omkristalliserad och marmorartad, och den fick nuvarande skepnad i samband med den svekofenniska bergskedjeveckningen (1900 miljoner år sedan). Urkalksten är alltså en metamorf bergart. Kalkstenen gränsar ofta mot järnmalmer och man finner den därför i anslutning till många gamla gruvor. Ofta finner man urkalkförekomsterna i stråk som kan följas långa sträckor och bidra till tolkningen av urbergets lagringsförhållanden.

Gnejs

Gnejs är en metamorf bergart. Gnejs är oftast uppbyggd av mineraler så som fältspat, kvarts och en mindre del glimmer. Färgen på gnejsen beror på de olika mineral som ingår i bergarten. Gnejs skiljer sig från granit då gnejs har en tydlig parallellstruktur. Parallellstrukturen är dels skriffrighet, som har bildats genom att glimmerfjällen är inbördes ordnade parallellt, dels en mer eller mindre regelbunden lagerindelning på grund av att bergarten består utav lagervis ordnade glimmerfattiga och glimmerrika band.

Mineralförekomster i naturreservatet

Kalkbro naturreservat har, som står tidigare, en mångd olika mineraler, och vissa är väldigt unika för platsen. Några av dessa mineral är:

image/jpeg

Kvarts: Kvarts är ett mineral med sammansättningen SiO2.Det förekommer i två modifikationer: α-kvarts (lågkvarts) och β-kvarts (högkvarts). Lågkvarts är stabil vid temperaturer under 573 °C. Stabilitetsområdet för högkvarts är mellan 573 och 867 °C, varför detta mineral normalt inte förekommer inom den övre jordskorpan. Lågkvarts har starka piezo- och pyroelektriska egenskaper samt är optiskt aktiv (enantiomeri). Kvarts är polymorf med tridymit, cristobalit, coesit och stishovit. Kvarts är den kontinentala jordskorpans näst efter fältspaterna vanligaste mineral (11 volymprocent). Det förekommer såväl i sura och intermediära magmatiska bergarter som i impregnationer och sprickfyllnader i jordskorpan. Då kvarts är stabil under låg- till högmetamorfa förhållanden förekommer mineralet såväl i fylliter, skiffrar och gnejser som i granuliter. Som vittringsrest finner man kvarts anrikad i lösa sediment, t.ex. kvartssand, och i sedimentära bergarter, t.ex. sandsten.

Plagioklas: Plagioklaser, kalknatronfältspater, är en serie av gråa och vita mineral tillhörande fältspaterna. Plagioklaserna utgörs av en komplett serie fasta lösningar mellan albit (Ab) NaAlSi3O8 och anortit (An) CaAl2Si2O8 med mellanleden oligoklas, andesin, labrador och bytownit, se tabellfältspater. De är svåra att skilja åt utan mikroskop. Plagioklaserna förekommer över hela jorden och är den vanligaste bergartsbildande mineralserien. De förekommer i de flesta magmatiska bergarter, är vanliga i de metamorfa samt förekommer i sediment och sedimentära bergarter. I Kalkbro naturreservat så finner du finkornig, rödlila, kalciumrik plagioklas, en form av anortit, med det antikverade namnet ”rosit”.

Diopsid: Diopsid är ett vanligt silikatmineral som kan förväntas i alla kalcium- och magnesiumrika bergarter. Mineralet ingår i pyroxengruppenoch består av kalciummagnesium-silikat CaMg(SiO3)2. Mineralet är vitt (kallas då malakolit), ljusgrönt, äppelgrönt eller gråvitt. Magnesiumjonen (Mg2+) kan ersättas med järn (Fe2+) i alla proportioner och kallas då salit. Om magnesium helt ersatts av järn kallas mineralet hedenbergit CaFe(SiO3)2. Hedenbergit är mörkgrön till svartgrön. Densiteten för diopsid varierar mellan 3270 och 3380 kg/m3 och för hedenbergit mellan 3500 och 3600 kg/m3. Diopsid förekommer också i naturreservatet, med det gamla variantnamnet ”malakolit”.

Spinell: Spinell är ett mineral med utmärkta ädelstensegenskaper. Spinell finns i färger från nästan helt färglös till orangeaktig, rosa, röd, violett, blå, blågrön och svart. Vissa röda spineller är väldigt lika rubin och historiskt sett har många misstag gjorts då man trott sig ha en rubin vilken i själva verket varit en spinell. Det mest kända exemplet torde vara "The Black Prince Ruby" i de brittiska kronjuvelerna som visat sig vara en spinell. Spinell tillhör det kubiska kristallsystemet precis som granater och diamanter, stenar som tillhör detta kristallsystem är ofta ganska lätta att skilja från andra ädelstenar och man har ett begränsat antal material att separera innan man vet säkert att man har just en spinell. Kalkbro är en väldigt unik plats, då Kalkbro är en av få platser i världen där det finns blå spinell.

EarthCachen

För att få logga denna earthcache som hittad så ska du besöka de ovanstående koordinaterna samt skicka dina svar på de nedanstående frågorna till mig. Skriv inga svar i din logg. Loggar som inte uppfyller dessa krav kommer att raderas.

Frågorna:

1. Vid de publicerade koordinaterna: Studera urkalkstenen i väggen till vänster från ingången till kalkbrottet. Beskriv färgen på urkalkstenen. Tror du att mineralerna nämnda ovan har påverkat färgen på urkalkstenen? Varför/varför inte?

2. Vid "stage 2": Här så finner du flera olika stenar (du får inte plocka med några ifrån naturreservatet). Vad för mineral/mineraler tror du att stenarna består av? Varför tror du så?

3. Vid "stage 3": Titta på väggen rakt fram ifall du kommer ifrån ingången. Här så skiljer sig berget relativt mycket jämfört med t.ex. steg 1. Beskriv hur berget skiljer sig åt och förklara vad du tror är anledningen till att det skiljer sig åt.

4. Obs! Frivilligt: Ladda upp en bild på dig och/eller din GPS vid koordinaterna till din logg. Detta är helt frivilligt och är inget krav för att få logga.

Additional Hints (No hints available.)