Skip to content

Brudstenen EarthCache

Hidden : 7/25/2015
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Detta är en earthcache, och för att logga den måste du uppfylla kriterierna längst ner! Du behöver inte vänta på att jag ska besvara ditt mail innan du loggar den som hittad, men skicka mailet så snart som möjligt efter din logg!

När bommen är öppen går det bra att köra ända fram, men när den är stängd är det ca 1,5 km fågelvägen kvar.

Lycka till!

__________________________________________________________________________________________


Brudstenen vid Gammelvallssjön

Den senaste inlandsisen har lämnat många spår efter sig. En del spår kommer inte att försvinna förrän nästa nedisning skrapar bort dem, medan andra spår är så sköra att vi människor med lätthet och oförsiktighet, och kanske ibland i ren ovetskap, förstör dem. Detta trots att vi borde vara mer aktsam om även den geologiska historien, inte bara människans historia i landskapet. Märkliga geologiska föreetelser knyter ofta sägner till sig. Så är det med jättegrytor och däribland ”Brudstenen” vid Gammelvallssjön.

 

Jättegrytor

Inlandsisen har avsatt flera olika spår i berghällar, däribland de som kallas räfflor och de som kallas jättegrytor. Av iakttagna räfflor i norra delarna av Hedesunda framgår att isen under skedet närmast före det slutliga bortsmältandet rört sig i stort sett från nordnordöst mot sydsydväst.

Jättegrytor är i stenblock och hällar urholkade gropar, gjorda av ett enormt vattentryck samt nötande och roterande sten. Dessa jättegrytor har bildats av framrinnande smältvattenälvar på istäckets yta. När dessa älvar störtat ned genom rämnor i isen, har vattnet satt block och stenar, s k löpare, i rotation. Löparna nöttes runda och svarvade ut jättegrytor. Det var vid inlandsisens avsmältningsskede, för ca 10 000 år sedan som dessa håligheter bildades. Grytor av detta slag uppträder ofta i grupper på ställen där terrängen visar branta och markerade höjdskillnader. Ett sådant block finns på Harvs norrskog. Blocket kallas Brudstenen, där två lodräta sidor har gropar. Dessutom finns ett block 1300 meter väster om Flatsjöns norra ände med jättegrytor i. Möjligen är den lilla offergropen på hällen vid Mistingshälla, vid gamla landsvägen mellan väg 67 och Vinnersjö, en grop uppkommen på samma sätt.

 

Brudstenen

På Harvs norrskog, mellan sjöarna Gammelvallssjön och Nilsessjön ligger ”Brudstenen”, ett 3,3 x 5 meter stort och 1,8 meter högt stenblock av Hedesundagranit invid vändplanen till en nybruten skogsväg. På två av de lodräta sidorna finns vardera en s k jättegryta. Den ena grytan är 0,6 meter i diameter och 0,4 meter djup, medan den andra grytan är 0,5 meter i diameter och 0,3 meter djup. Att dylika jättegrytor finns på ena sidan av ett stenblock förekommer på andra ställen, men att ett stenblock haft grytor på två skilda sidor är ovanligt.

Detta stenblock är inte bara stort, utan har också en sägen knuten till sig. Sägnen om brudstenen berättar att det var ett ungt par som vigt sig och var på hemväg genom tassemarkerna, då de blev jagade av skogens vilda djur. De båda tog sin tillflykt till det stora stenblocket, på vilket de tvingades tillbringa en hel natt. Om det ligger nån sanning i sägnen får var och en själv fundera över.

Text:
Elise Hovanta
Stigfinnaren Arkeologi och kulturhistoria AB
0291-700 28, 070-399 17 12

________________________________________________________________________________________

För att logga cachen ska du besöka platsen och svara på följande frågor:

1. Hur kommer det sig att Brudstenen har jättegrytor på två sidor? I vilka väderstreck är dessa?

2. Beskriv med egna ord ytan, färg, struktur, mm! Jämför stenens yta med den i grytorna!

3. Ungefär hur gammal är Hedesundagraniten?

4. Skicka gärna med en bild på Brudstenen i loggen! Detta är dock ej obligatoriskt.

 

Additional Hints (No hints available.)