Skip to content

Puula-Kyyvesi, Puulan alttarikivi EarthCache

Hidden : 7/1/2015
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Tämä kätkö jatkaa Puula-Kyyvesi kätkösarjaa esittelemällä ainutlaatuisen luontokohteen Puulan Soisalonselän Alttarisaarella.

This cache belongs to Puula - Kyyvesi cache serie and it is located in Soisalonselkä area, in Alttarisaari.


Puulan seudulla on enemmän rannoilla seisovia kivipylväitä, eli niin sanottuja raukkeja, kuin missään muualla Suomessa, yhteensä noin 100 kappaletta. Jättiläissientä muistuttava Puulan Alttarikivi on syntynyt noin 5000 vuotta sitten. Kivimuodot paljastuivat viimeisimmän järvenlaskun jälkeen, kun vuosina 1831 - 1854 kaivettu Kissakosken kanava laski järven pintaa 2,5 metrillä. Alttarikivi sijaitsee Alttarisaaren eteläkärjen luonnonsuojelualueella. Vesistömatkailukartoissa saari on merkitty tutustumisen arvoiseksi luontokohteeksi.

Logataksesi kätkön löydetyksi käy Alttarikivellä, tutki kiveä, etsi tietoa kiven synnystä ja vastaa annettuihin kysymyksiin sekä suorita annettu mittaustehtävä. Lähetä vastauksesi nuutipas:ille tai NoregJkl:lle. Voit logata kätkön löydetyksi, kun olet lähettänyt vastaukset. Vastauksettomat loggaukset poistetaan kätköttäjien toimesta. Vaikka vaatimuksena ei olekaan kuvien lisääminen loggaukseen, oli hienoa saada kuva vuodenaikojen vaihtelusta oheisen kuvan kuvaussuunnasta.

Tehtävät:

1) Mittaa Alttarikiven sienimäisen varren kapeimman kohdan ympärysmitta.
2) Alttarikivi on porfyyristä granodioriittia, joka rapautuu helposti. Tarkastele kiven pintaa ja kuvaile, miten se eroaa rakenteeltaan esimerkiksi Suomen kallioperän tavallisimmasta kivilajista graniitista.
3) Miten Alttarikivi on syntynyt?

The Lake Puula district has more stone pillars standing along its shore than any other place in Finland. The Altar Stone – resembling a giant mushroom – was formed perhaps 5000 years ago. The most recent partial drainage of the lake, 2,5 meters, occurred when the Kissakoski canal was digged in 1831-1854. The Altar Stone is located in southern cape of Alttarisaari. The guidebook of Puula is mentioning The Altar Stone as a place of ecological interest.

To log you should visit The Altar Stone, find information and answer following questions. You may send your answer to nuutipas or NoregJkl. We will delete any find logs without emailed answers to given questions. Even if it is not required to add pictures we would appreciate your pictures in found logs to see season variations around The Altar Stone.

1) Measure circumference of most narrow point in the stone.
2) The Altar Stone is made of porphyric granodiorite. Describe stone surface and for example compare it to one of Finlands most common stone, granite.
3) How The Altar Stone has been formed by nature?

Lisätietoa suomeksi / Extra information in finnish:

Porfyyrinen granodioriitti kuuluu magmakiviin. Ne syntyvät sulan kiviaineksen eli magman kiteytyessä maankuoren syvyyksissä (syväkivet), maanpinnalla (pintakivet) tai jossain niiden välisellä alueella (puolipinnalliset kivet). Maapallon pinnalle purkautuvaa sulaa kiviainesta sanotaan laavaksi. Sula magma jähmettyy kiveksi paineen ja lämpötilan laskiessa. Syvällä maan sisässä paine ja lämpötila laskevat hitaasti, jolloin myös magma jähmettyy hitaasti. Maanpinnalla taas sulan kiviaineksen jähmettyminen on paljon nopeampaa. Kiviaineksen jähmettymisnopeus vaikuttaa siitä syntyvän kivilajin rakenteeseen.

Erilaisilla magmakivillä voi olla sama mineraalikoostumus, mutta erilaisesta syntysyvyydestä ja jähmettymisnopeudesta johtuen niillä on erilainen rakenne. Syväkivet ovat tyypillisesti karkearakeisia, mikä johtuu niiden hitaasta, jopa miljoonia vuosia kestävästä, jähmettymisestä. Jähmettymisessä lämpötila ei laske jyrkästi, vaan magman jäähtyminen tapahtuu hitaasti ja mineraaleilla on aikaa kiteytyä ja kasvaa rakeiksi, jotka erottuvat jopa paljain silmin. Nämä rakeet ovat järjestäytymättömiä eikä minkäänlaista suuntautumista ole havaittavissa. Kivilajit ovat hyvin tiiviitä.

Granodioriitti on graniittia muistuttava syväkivilaji. Se sisältää plagioklaasia, kalimaasälpää, kvartsia ja sarvivälkettä tai biotiittia. Granodioriitissa on plagioklaasia enemmän kuin kalimaasälpää, graniitissa kalimaasälpää on enemmän kuin plagioklaasia. Granodioriitti on Suomessa yleinen kivilaji, kuten graniittikin.

Tasarakeisessa kivessä päämineraalien rakeet ovat suurin piirtein yhtä suuria, porfyyrisessä eli hajarakeisessa magmakivessä on muita rakeita suurempia hajarakeita pienirakeisemman perusmassan sisällä. Tällaisten kivien kiteytyminen on alkanut syvällä maankuoressa, mutta ne ovat purkautuneet maanpinnalle sulan kiviaineksen mukana ja kiteytyneet vasta silloin kokonaisuudessaan.

Lähteet:
Geologia dot fi (visit link)
Järviwiki dot fi (visit link)
Puulan vesistömatkailukartta

Additional Hints (No hints available.)