Skip to content

Rondje Gasselternijveen Mystery Cache

Hidden : 4/30/2015
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Rondje Gasselternijveen

 

Het “Rondje Gasselternijveen” is gemaakt om de historie van Gasselternijveen onder de aandacht te brengen.  Met deze cache hopen wij uw belangstelling te wekken. Het is een rondwandeling van ongeveer 5 km, en de route kan ook met de fiets afgelegd worden, echter niet met de auto. Nadat de cache 3 x vernield is, hebben we hem hufterproof gemaakt. Dat betekent dat er geen plek meer is voor TB's.


 

Let op! Bovenstaande coördinaten zijn van de plek, waar u uw auto kunt parkeren. Voordat u met deze mystery/multi begint, zult u eerst onderstaande vragen over de aardappelmeelfabriek moeten beantwoorden om aan het eerste WP te komen.

 

De voormalige gemeente Gasselte bestaat uit een zand- en veengedeelte die ieder een eigen specifiek verleden hebben. De grens tussen de beide gedeelten wordt gevormd door de Hunze of Oostermoersche Vaart. Ten westen hiervan ligt op de hoge zandgronden van de Hondsrug Gasselte . Ten oosten van dit riviertje in het vroegere hoogveengebied ontstonden Gasselternijveen, Gasselterboerveen, Gasselternijveenschemond en Gasselterboerveenschemond.

 


Het veengedeelte is vanaf 1660 tot ontwikkeling gekomen. De Hunze werd beter bevaarbaar gemaakt en er werd een kanaal gegraven voor afvoer van de turf. Zo ontstonden Gasselternijveen en Gasselterboerveen als veenkoloniën, waarbij zich in de loop der tijden vele schippers vestigden in eerste instantie voor de afvoer van de turf naar alle windstreken. Tot 1830 voeren zij met hun vrachten over de Hunze, maar door het wegspoelen van een sluis bij Spijkerboor konden zij Gasselternijveen niet meer bereiken. Dit duurde tot 1839. Toen was de Gasselternijveenschemond gereedgekomen en konden de schippers hun thuishaven weer bereiken.
 

Zo was de scheepvaart een zeer belangrijke bron van inkomen. Toen de turfwinning voorbij was gingen de schippers over tot het vervoeren van andere vracht. Gaandeweg gingen zij ook meer buitengaats. Naarmate hun schepen steeds groter werden ging men over op de kustvaart op landen aan de Oost- en Noordzee. Zo konden ze uiteindelijk niet meer in het dorp komen en bleven dan ook in de grotere havens dichter bij de zee. In 1912 stond het dorp Gasselternijveen nog als vierde zeehaven van Nederland te boek, wat betreft het aantal geregistreerde schepen.

Ook is vermeldenswaardig dat het Baptisme in Nederland in Gasselternijveen is ontstaan. In de 19e eeuw kon Ds. Johannes Elias Feisser zich niet meer verenigen met de kinderdoop en stichtte toen met enkele volgelingen de eerste Baptistengemeente door zich te laten onderdompelen. Dit gebeurde toen in een sloot, de Bakkerswiek. Dit was 300 meter lopen vanaf de boerenschuur, waar de dienst plaats vond.  Er is echter geen Baptistenkerk gesticht aangezien het een te kleine gemeenschap betrof. De eerste Baptistenkerk in Nederland is kort  daarop in Stadskanaal gesticht.

 

Beeldbepalend in het dorp is de Aardappelmeelfabriek. Hier start de ronde door het dorp. Aan de oude foto kun je zien dat de fabriek aan de vaart lag, en uitsluitend per schip bevoorraad kon worden.

Om het eerste waypoint uit te rekenen zul je eerst de antwoorden op de volgende vragen moeten beantwoorden:

N52 59.ABC E006 52.DEF

De antwoorden kun je vinden  op internet.

Vraag 1: De aardappelmeelfabriek in Gasselternijveen(schemond) heette vroeger: ………….Stapeltel de woordwaarde van dit woord. Antwoord is F

Vraag 2: Wanneer werd deze Aardappelmeelfabriek  opgericht?  Neem het derde cijfer van dit jaartal. Antwoord is D.

Vraag 3:  Wanneer wordt de naam veranderd in AVB?  (Aardappelzetmeel Verkoop Bureau).  Stapeltel dit jaartal X 2. Antwoord is C.

Vraag 4:  Wat was de naam van de eerste  directeur/oprichter van de fabriek? Voor-en achternaam. Stapeltel de woordwaarde van deze naam.  Tel hier 3 bij op. Antwoord is B.

Vraag 5:  Hoeveel productielocaties van AVEBE zijn er in Nederland? Antwoord is A.

Vraag 6:  Avebe produceert onder andere eiwit voor humane voedingsmiddelen. Hoe heet dit eiwit? Stapeltel de woordwaarde van dit  woord (  +3) Antwoord is E.

 

Begin nu met de ronde. Parkeer de auto niet op de doorgaande weg tegenover de fabriek, dat is erg gevaarlijk i.v.m. vrachtverkeer.

Hier zijn de vragen bij de Wp’s:

Zoek de waarden voor N52 59.UVW E006 51.XYZ

 

WP 1:  U= Je staat hier voor één van de oudste gebouwen van de fabriek.  Hoeveel ronde raampjes zie je op de voorgevel van het  hoogste gebouw?  …..( : 6 )

WP 2:  V= Dit huis is gebouwd in 1913. Welke straatnaam zie je op het huis? Woordwaarde is ….

WP 3: W= Er staat interessante info over Gasselternijveen op dit bord. Op de kerk van Gasselternijveen staan 2 windwijzers: een paard en een……… Hoeveel letters telt dit woord? (+4)

WP 4: X= Je bent voorbij het oude kerkhof gelopen, waar nog enkele graven zijn van oude schippers.   Stapeltel alle cijfers op de bovenkant van deze paddenstoel.

R1 is een is een referentiepunt, ga hier linksaf het bospad in.

R2 is ook een referentiepunt, ga rechtsaf het fietspad op.

Wp 5: Y = Deze boom is niet zomaar geplant. Lees het infobordje. (voorzover dat mogelijk is, want het is bekrast.) De 2 woorden onderaan kun je duidelijk lezen. Gevraagd wordt de letterwaarde van de 2e letter van het eerste woord. (-1)

Wp 6: Z= Je staat voor een bijzonder monumentje: In welk jaartal werden de eerste Baptisten in Nederland gedoopt?   Stapeltel het jaartal. (-2)

Je hebt nu de coördinaten van de eindcache: N52 59.UVW E006 51.XYZ

Ik wil de gemeente Aa en Hunze bedanken voor het verlenen van toestemming om de cache te mogen plaatsen, de historische vereniging van Gasselternijveen voor de informatie en mijn vriendin Wilma voor het proeflopen.

Additional Hints (Decrypt)

ibbe qr rvaqybpngvr: qr pbqr vf 1250. Ovw qbaxre jrre vf rra mnxynzcwr jry unaqvt.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)