Skip to content

Kansallispuku - Virtain puku Traditional Geocache

Hidden : 3/24/2015
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Talossa, jonka nurkalla kätkö sijaitsee, oli ennen paikallinen Taito keskus, jossa pystyi vaikkapa kutomaan omaan kansallispukuunsa kankaat. Taitokeskus siirtyi keskemmälle kylää ja nyt rakennus on tyhjillään.


Tämä kätkö on osa vuonna 2015 alkunsa saanutta kansallispukukätkö- ja kulkijasarjaa, jolla juhlistetaan 130 vuotta täyttänyttä suomalaista kansallispukua ja sen historiaa.

Me sarjan aloittajat toivomme mahdollisimman monen kätköilijän innostuvan ideasta ja tekevän omia kansallispukuaiheisia kätköjä ja kulkijoita tähän sarjaan, myös juhlavuoden jälkeen. Sarjaan kuuluvat kätköt löytyvät kirjanmerkkiluettelosta . Oman kätkönsä saa liitettyä kirjanmerkkiluetteloon lähettämällä sen GC-koodin nimimerkille rikorven.

Kuva: Virtain Valokuvausliike / Virtain Seura ry, 2007.

Mallipuvut löytyvät vitriinistä Virtain kaupungin valtuustosalin aulasta. (Sisäänkäynti näyttelytila Virinän ovesta, ja portaat ylös, Pääskyntie 4).

Virtain puku

Virtain naisen kansallispuvun suunnitteli Tyyni Vahter 1956 Virtain Seuran toimeksiannosta. Akvarellit puvusta sekä työohjeet ja kaavat laati Alli Touri. Puku on Helmi Vuorelma Oy:n tuotannossa. Virtain Seura pyysi Suomen kansallispukuneuvostoa tarkistamaan puvun esikuva-aineistoaan vastaavaksi ja täydentämään sitä mahdollisuuksien mukaan. Esikuva-aineisto on Kansallismuseon kokoelmissa hamekangasta lukuun ottamatta, jonka malli on Kitusen museon kokoelmissa Virroilla. Aineisto on talletettu kokoelmiin pääosin Virroilta ja sen vanhasta emäpitäjästä Ruovedeltä. Kansallispukuraati piti tarkistustyön perustana Vahterin alkuperäissuunnitelmaa. Muuntuneet materiaalit, työtavat ja kaavoitus palautettiin esikuvien mukaisiksi. Pukuun lisättiin toinen esiliina ja huivi. Puku edustaa 1800-luvun lopun kansanomaista juhlapukeutumista.

Virtain miehen kansallispuku toteutui Virtain Seuran hankkeena 1973. Puvusta teki akvarellin Jaakko Mäkikylä. Seuran pyynnöstä Suomen kansallispukuneuvosto täydensi ja tarkisti puvun osat ja niiden valmistustavat, materiaalit ja kaavoitukset. Pukuun lisättiin huivi ja lippalakki. Tämä hanke valmistui 1990. Vaatekappaleiden esikuvat ovat Kansallismuseon kokoelmissa, johon ne on talletettu Virroilta ja vanhasta emäpitäjästä Ruovedeltä sekä naapurista Saarijärveltä. Puku edustaa 1800-luvun lopun kansanomaista juhlapukeutumista.

Lähde: Suomen kansallispukukeskus - Suomalaiset kansallispuvut

Additional Hints (No hints available.)