Skip to content

Pikkupaanteenvaaran vankileiri Traditional Geocache

This cache has been archived.

Amaskak: archived

More
Hidden : 5/18/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Inarin vankileirit sarjani kolmas kätkö.


Kätkö sijaitsee Inari-Kittilä-tien varressa. Paikalla sijaitsi toisen maailmansodan aikaan saksalaisten vankileiri. Leiri sijaitsee Inari-Kittilä tien (955) läheisyydessä. Vankileirin alueella on yksi rakennus. Kohteessa on runsaasti metalli ja lasiromua joten huolehdi lapsista ja koirista. Talvella kätkölle pääsemiseen tarvitset sukset, lumikengät tai moottorikelkan. Kätkö ei ole raunion sisällä.


”Toisen maailmansodan aikana natsi-Saksa otti kaikkiaan 5,7 miljoonaa neuvostosotavankia, joista Pohjois-Suomen rintamilla noin 9000. Lisäksi saksalaiset toivat Lappiin 20000 neuvostovankia muilta miehitetyiltä alueilta. Suurin osa saksalaisten leireistä sijaitsi Lapin pääkuljetusväylien läheisyydessä, koska vankeja tuotiin paikalle kaukaakin ja heitä siirreltiin jatkuvasti työkohteesta toiseen.” http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/38880-natsi-saksan-vankileireista-suomessa-uutta-tietoa
Inarissa oli 29 vankileiriä toisen maailmansodan aikana vuosina 1941—44. Lukumäärään sisältyvät myös Organisation Todtin ja saksalaisten rangaistusvankien leirit.
”Ivalon alueella sijaitsi useita sotavankileirejä, joiden tehtävänä oli enimmäkseen huoltaa Petsamon puutonta rintamaa poltto- ja rakennuspuilla. Lähellä Ivalon kylää sijaitsi kolme leiriä: Törmäsen Alajoella lähellä lentokenttää, ns. siltaleiri Ivalonjoen ylittävän sillan rakentamiseksi ja Ivalon metsätyöleiri, joka mahdollisesti sijaitsi Rajankankaan alueella.” (Westerlund 2008, 119).

”Ivalon eteläpuolella oli vuodesta 1942 saksalaisten Palkisojan leiri, jossa oli noin 200 neuvostosotavankia. Läheisyydessä oli myös suomalaisten pienehkö sotavankileiri. Ivalon kylän itäpuolella Nangujärvellä oli kolme leiriä: Nangujärven eteläpäässä, Saiholompolassa ja Kettujärvellä. Petsamoon johtavan Jäämerentien varrella oli leirejä Mustolan Paloselässä ja Nellimössä sekä tiehen liittyvillä lähialueilla Sarminiemessä ja Inarijärven Pienessä Kaamassaaressa. Nellimössä oli vuoden 1943 lopussa 220 neuvostosotavankia.
Inarin länsiosissakin oli useita sotavankileirejä. Juutuanjoen pohjoisrannalla Inarin kirkonkylässä oli siltaleiri. Se sijaitsi Siidan puolella Sarviniementietä. Saksalainen varuskunta sijaitsi vastapäätä tien toisella puolella. Siltaleirin neuvostosotavangit rakensivat Juutuan sillan jänteet puusta ja virtapilarit betonista. Joen toisella puolella kurussa oli kiviveistämö. Leiriä ympäröi kaksinkertainen piikkilanka-aita, ja erään kiven päällä oli iso hakaristi. Sodan jälkeen paikalliset poromiehet pitivät jonkin aikaa poroerotuksia siltaleirin aitauksissa. Inarin kirkolla Ranta-Antin rannassa oli saksalaisten rangaistusvankien telttaleiri.
Inarin kirkonkylästä etelään oli leiri Nukkumajoella ja Inarista Kaamaseen johtavan tien varrella oli leirejä Luomusojan liepeillä, Hyljelahdessa, Sikovuonossa, Kaamasmutkassa ja Kiellajoella. Kaamasen—Karigasniemen tien varrella oli leiri Muotkanruotkun Peidojoella. Inarin—Kittilän tien varrella oli neuvostosotavankien leiri Pikkupanteenvaarassa, ja Jurmurovassa oli leiri saksalaisten rangaistuskomppanialaisia varten. Illestin kairassa noin 20 kilometriä Inarista oli leiri, ja Mäntyvaaran ja Illestin savotoissa oli useita leirejä. Lisäksi oli leirejä Inarijärven tuntumassa Kankivuonossa ja Mahlatin saaressa.
Toukokuussa 1944 oli aloitettu Kaamasen lentokentän rakennustyöt, ja maannostokoneita oli tasoittamassa kumpareita. Kentän pituus oli noin 1 500 ja leveys noin 400 metriä. Ajotiet kentille oli rakennettu. Puut oli hakattu alueelta pois ja kuljetettu maantien laitaan. Töitä suorittivat muutamat saksalaiset rakennuskommandot, ainakin 50 suomalaista ja tuntematon määrä vankeja. Leiri sijaitsi Kaamasen Haarajärvellä. Solojärvellä Inarin kirkonkylän eteläpuolella oli leiri neuvostosotavangeille Haukkapesäojan toisella puolella. Sotavangit olivat metsätöissä ja ajoivat puuta muuleilla.

Osa leireistä oli metsätyöleirejä ja osa liittyi Inarin kirkonkylä—Karigasniemi—Lakselv-maantien rakennustöihin. Kankivuonon Kankiniemen tyven vankileiri oli pienimuotoinen. Kaamasen—Karigasniemen tietyömaalla oli marraskuussa 1942 noin 700 neuvostosotavankia Organisation Todtin palveluksessa. Sen leiri sijaitsi Hanhijärven kohdalla ja päämaja Koppelovaarassa, nykyisen Sevetin tienhaaran kohdalla.” (Westerlund 2008, 118-120).
Lähde: Lars Westerlund 2008. SAKSAN VANKILEIRIT SUOMESSA JA RAJA-ALUEILLA 1941—44. Tammi.

Additional Hints (No hints available.)