Skip to content

Botåsen - inte en ås utan en drumlin EarthCache

Hidden : 5/9/2014
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

En earthcache för att fira tioårsjubileet av den första earthcachen


För att logga denna earthcache som hittad ska du skicka in svaren på dessa fyra frågor via cacheägarens profil.

1. Grunden. Oftast bildades drumliner på grund av att ett hinder i form av en bergsknalle hindar material som förs med av isen. Här i Hackvad har man inte hittat såna hinder när man skurit igenom drumliner, men ändå har massor av drumliner bildats just här. Vad tror du är förklaringen? (Det finns inget rätt svar, du är fri att spekulera)

2. Anläggning. Drumliner bildas med en trycksida och en läsida. Trycksidan är en brantare backe upp till den högsta punkten. Högsta punkten ligger på den halva av drumlinen som har trycksidan. Läsidan har en mjuk sluttning från högsta punkten bort från trycksidan och ner mot slätten. a: Observera drumlinen och ange med hjälp av observationer vilken sida som har tyck- respektive läsidan. b: Vad innebär ditt svar på a för i vilken riktning isen rörde sig när drumlinen bildades?

3. Bildande. WP Grop: Här ser du in i drumlinen. Uppskatta storleken på stenarna i centimeter. Börja med botten på gropen och låt det vara nivå 0. Nivå 1 är 0,5m högre upp för slänten. Redovisa hela serien så långt det går. Om det inte finns stenar på en nivå ange 0. Redovisa så här (siffrorna är bara exempel använd dina egna): 5, 10, 11 o.s.v. Där första numret (5)=nivå 0. Utifrån din serie: bedömer du att det skett någon sortering vid bildandet av den del av drumlinen som går att observera?

4. Färdigbildande. WP Hage: Titta åt väster. Här är en av människor ganska orörd del av drumlinen: Observera och beskriv vad du ser. Bortse från växtligheten Hur tror du att den geologiska process sett ut som gör att det ser ut som det gör?


Istiden

Det man menar när man säger istiden är den senaste perioden av inlandsis. Det har varit flera. Istiden kan syfta på hela perioden från cirka hundratusen år sedan till ungefär åtta tusen år, då inlandsisen bredde ut sig och drog sig tillbaka och försvann. Sedan dess är Skandinavien fritt från inlandsis, men glaciärer finns kvar på flera andra ställen i världen. Ordet istiden kan också betyda den mycket längre period då inlandsisar brett ut sig och försvunnit och de isfria perioderna dessemellan. Då pratar vi om en period som började för cirka 2,5 miljoner år sedan och pågår fortfarande.

Den här earthcachen handlar om den senaste nedisningen och när ordet istiden används syftar det som sagt på den. Istiden började alltså för drygt hundra tusen år sedan och under en period blev det gradvis kallare. För sjuttiotusen år sedan började inlandsisen breda ut sig och det fortsatte den med i femtiotusen år tills den nådde sin största utbredning. Då täckte den hela Skandinavien och Baltikum samt delar av norra europa och Ryssland.

Inlandsisens tillväxtzon fanns i norra Skandinavien och isen bredde ut sig i alla riktningar över land. Man kan tänka sig att isen växte i norr och trycket ner mot marken som nu fanns flera kilometer ner gjorde att den understa isen gled bort från tycket. Det innebär att den platsen där du står fick in isen norrifrån. När avvisningen pågick försvann isen från söder och blev kvar längst i norr där den var tjockast.

Tecken kvar från istiden är: rullstensåsar, rundslipade hällar, drumliner, ändmoräner, flyttblock, isräfflor, kamekullar med mera. Dessa lämningar vittnar om den kraft och den mängd eroderat material som förflyttades av inlandsisen och dess smältvatten.


Vad är drumliner och varför är de inte åsar?

En drumlin är oftast lik en ägghalva, en avlång kulle som är högre i ena ändan närmast den brantaste sidan och svagt sluttande åt andra hållet. Drumliner kan ha nästan alla möjliga former men den ”typiska” drumlinen är ägghalvan. Drumliner består av material som inlandsisen fört med sig och som under avsmältningen hamnar där drumlinen bildas. En drumlin är upp till 1-2 km långa och mindre än 50m höga samt 300-600m breda (i Sverige dock som mest 200m breda). Den typiska drumlinen har för det mesta en bredd/längd-kvot på 2/3,5 vilket innebär att en 350m lång drumlin är 200m bred. Åsar å andra sidan kan vara längre, högre och är brantare. De är ofta längre i förhållande till sin bredd än drumliner. Skillnaderna beror till stor del på hur drumliner och åsar bildades.


Hur drumliner bildades

Druminer bildades under istäcket och orienteras i isens färdriktning. Den branta sidan har tagit emot trycket från isens rörelse och kallas trycksidan, medan den sluttande sidan har sköljts över i skydd från trycksidan och kallas läsidan. Man kan tänka sig att något hinder på marken har gjort att material har samlats och växt på höjden och sedan vällt över hindret.

Förekomsten av hinder beror på berggrunden och därför är det vanligt att drumliner bildas i svärmar. Drumlinen du står på är en del av en sådan svärm. När du tog dig hit passerade vägen över flera drumliner. Drumlinerna är oftast inte sorterade vilken innebär att stenar av olika storlek, sand och jord är blandat.

Nutida glaciärer avsätter också drumliner. Man har sett att liksom drumlinerna från istiden så avsätts de i lager, och är inte sorterade. Nuvarande hastighet är cirka en meters materialtjocklek per år. Under Antarktis isar har man hittat drumliner med ekolod på platser de inte fanns sommaren innan. Med tanke på det och att hastigheten de bildas samt att höjden inte är över 50m bör det inte ha tagit så lång tid för drumlinerna att bildas. Exakt hur det gick/går till när de bildas vet man inte idag, men man har ju fördelen av att kunna följa bildandet direkt, så det ska nog snart stå klart hur åtminstone dagens drumliner bildas.


Hur åsar bildades

Med åsar menas, rullstensåsar. De bildades också under istidens avsmältningsperiod och avsattes de också i isens färdriktning, det vill säga nord-sydlig här i Närke. Till skillnad från drumlinerna bildades åsarna utanför iskanten och de bildades av att smältvatten förde med sig stora mängder material som sedan sjönk till botten när strömmarna avtog. Det innebär att åsarna är sorterade, med det tyngsta materialet i botten och det lättaste överst. Åsarna kan ringla sig fram flera kilometer och följer den underliggande berggrundsformen då strömmande vatten följer geografin.


Närkes drumlinområde - geologin påverkar kulturgeografin

Botåsen är en drumlin som finns i Närkes drumlinområde. På drumlinen är numera ett naturreservat. Drumlinområdet är så speciellt att det har påverkat hur människorna har bott och levat häromkring. Området sträcker sig i ett band från Riseberga i norr och till Viby i söder. Hackvads socken som Ekåsen finns i räknas som det mest centrala området.

När människor för första gången kom till området verkade de hålla sig till höjderna uppe på drumlinerna. Mellan drumlinerna var det sankt eller lerigt, så de tidigaste tecknen på mäskligt liv, yxor och redskap från stenåldern är spridda längst med de torraste platserna inklusive drumlinernas krön. Den första bofasta befolkningen byggde stall åt sina kreatur för vintern och fick på köpet en ansamling av gödsel så att man kunde satsa hårdare på jordbruk. Och då ville man ha fatt i de bästa jordarna och de fanns längs med drumlinernas kanter, dit lätt material förts med regnet och samlats. Uppe på drumlinernas krön återfinns gravar, domarringar och röjningsrösen från järnåldern, sådant som visar att de bodde där. Det hade sin förklaring i att man hägnade in åker och äng och skilde dem från utmarken. Kvar fanns de torra, mindre bördiga krönen på drumlinerna som då användes till, boningshus, stall och kultplatser. Byarna började få sin form med åkrar längs med drumlinernas kanter ängar på deras sidor och sedan boningshus och stallar nästan högst upp runt bygatan och slutligen kultplatserna högst upp eller runt bebyggelsen. Senare under medeltiden användes drumlinernas torra krön för att dra fram vägarna mellan byarna och bygatorna fanns kvar. Så traktens vägar gick i nord-sydlig riktning precis som drumlinernas sträckning. Detta förhållande stod sig till den stora skiftesreformen då de som fått mark tilldelad sig bortanför drumlinerna byggde mitt på sin mark och drog vägar till sina gårdar vinkelrätt från de medeltida vägarna. På så vis har geologin som avgjort att drumlinerna uppkom just här påverkat kulturens geografi i trakten.

Additional Hints (Decrypt)

Seåtn 2n: Uvggn uötfgn chaxgra

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)