Skip to content

Aerocache - Duits WO1 Vliegveld Scheldewindeke Traditional Geocache

This cache has been archived.

Geo-Gravity: Gezien er geen response is op de log waar aan de CO gevraagd werd om deze geocache na te zien, wordt deze geocache gearchiveerd.
Indien u het hier niet mee eens bent kan u dit melden via: https://support.groundspeak.com//index.php?pg=request

Geo Gravity
Volunteer Reviewer voor Vlaanderen.

More
Hidden : 1/25/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Bezoek het Belgische Luchtvaarterfgoed

Dit is een oppikker die je brengt naar een interessante site uit WO1. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was deze weide langs de Lange Munte de locatie van een Duits vliegveld. Vanuit de cache zie je de betonnen restanten van een gigantische vliegtuigloods "Eiserne Halle" van waaruit de reusachtige Zeppeling Staaken bommenwerpers van de bezetter opereerden.


WO1 geschiedenis van de site

In de eerste wereldoorlog opereerden de Duitsers al vanuit Sint-Denijs-Westerm en Gontrode. Om met de reusachtige Zeppelin Staaken bommenwerpers (niet te verwarren met de luchtschepen van de zelfde constructeur) bij nacht veilig te landen waren die Gentse pistes eigenlijk te kort, daarom werd uitgekeken naar een groter veld. De keuze van het Armee-Oberkommando viel voor de uitbouw van een nieuwe basis, de allereerste specifiek voor de “Riesenflugzeuge” aan het Westelijk Front. Op een vlakke en wijde kouter langs de Lange Munte aan de meest westelijke uithoek van het dorp Scheldewindeke lag een geschikt terrein. Het “Blauw Kasteel” en de andere domeinen in de wijde omtrek zouden aangewend worden als logies voor de officieren. Er werden drie grote loodsen opgericht. Naast een grote hangar werden aan de linkerzijde loodsen gedeeltelijk in metaal opgetrokken. Houten hangars aan de rechterzijde volstonden voor de kleinere vliegtuigen. Voor de bevoorrading van munitie en bommen werd vanaf Balegem een verbindingsspoor aangelegd met een losplaats gelegen langs de steenweg. Een smalspoorweg boog ten zuiden van de steenweg af naar de grote loods, de barakken en de loods aan de zuidelijke rand dichtbij de Munckboshoeven.


Zeppelin Staaken Bommenwerper

De nodige bouwmaterialen werden aangevoerd via de Schelde met binnenschepen die aanlegden te Gavere, of aan een geïmproviseerde kleine loskaai zo dicht mogelijk bij de bouwwerf. Opgevorderde boeren en voermannen uit het omliggende moesten instaan voor het transport naar de bouwplaats. Daar werd het werk uitgevoerd door geronselde vaklieden die een dagloon kregen van 3 tot 5 Mark terwijl de opgeëisten voor hetzelfde werk amper 30 Pfennig per dag ontvingen. Zoals elders werden hier ook waarschijnlijk Russische krijgsgevangenen ingezet. Arbeidsvreugde viel er nauwelijks te bespeuren, want er moest ook op zondag worden doorgewerkt.


Opbouw vliegtuigloods

Oude luchtfoto vliegveld Scheldewindeke

Hierboven zie je een luchtfoto genomen door een geallieerd spionagevliegtuig van de luchthaven van Scheldewindeke. Je ziet duidelijk van links onderaan naar rechtsboven de hoofdweg N415 "Lange Munte" lopen. De dikke donkere band noordelijk van de kasseiweg is de dreef naar het Blauw kasteel. Op de hoek tussen "Lange Munte" en de dreef naar het kasteel ziet u een wit oplichtend plein. Dit was het gebetonneerde plein voor de loods. Tussen de witte vlek van het betonplein en de dreef zie je het dak van de "Eiserne Halle" (hiervan zijn hier nog de betonnen funderingsrestanten te zien). Bovenaan rechts van de foto zie je de spoorlijn komen die bijkomend was aangelegd komende uit Balegem voor de aanvoer van onder andere munitie en brandstoffen. Tussen deze spoorlijn en de "Lange Munte" liepen nog enkele smalsporen in de richting van de loods en de barakken. Links op de foto ziet men langs de Schaperstraat nog een lange bijkomende loods. Het eigenlijke vliegveld ziet men dan ten zuiden van de Schaperstraat, tot over de Lange Munte. De dunne dwarslijnen die je ziet lopen over het vliegveld wijzen op de aanwezigheid van drainagebuizen om het vliegveld en de velden zo droog mogelijk te houden. De zwaardvorm boven het vliegveld markeerde het midden, vooraan van het vliegveld. Dit teken vindt men ook terug bij andere luchtfoto's van vliegvelden.


Detail oude luchtfoto vliegveld Scheldewindeke - loods, waarvan de fundamenten bewaard zijn, onderaan

De Riesenflugzeugabteilung 501 vloog enkele memorabele missies, maar kreeg ook zware verliezen te verwerken. Zo stortte er een neer in april 1918 te Poelkapelle. Op 9 mei 1918 verongelukten drie machines op Scheldewindeke.

Voor meer info, voor meer erfgoed, en met dank aan de volgende bronnen (waaruit we mochten kopiëren):
Bunkergordel.be
HangarFlying.be
Luchtvaartgeschiedenis.be

Huidige site

Ten noorden van de cache, in de weide, zie je betonnen fundering van de vliegtuigloods "Eiserne Halle" uit de grond steken. De vliegtuigen parkeerden ten westen van de loods, of erin. Het eigenlijke vliegveld lag ten zuidwesten van de cache, aan de andere kant van de kasseiweg "Lange Munte". Van hieruit is het duidelijk te zien waarom men ervoor koos om hier deze logge bommenwerpers te laten opstijgen: dit is een lang, vlak, hooggelegen veld, ver genoeg van het Ijzerfront.

Andere caches in deze reeks

Aerocache - Duits WO1 Vliegveld Kruishoutem
Aerocache - Duitse WO2 Radarpost
Aerocache - Vliegveld Kortrijk-Wevelgem

Instructies

Herstel aub de cache in zijn bedoelde staat: met slotje en strikje, en de kraag naar buiten. Dank.

Additional Hints (No hints available.)