Skip to content

Norsbol #EC - EarthCache EarthCache

Hidden : 1/9/2014
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
4 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

På denna plats har det skett ett mycket tydligt geologiskt fenomen.
Välkommen att undersöka den i dess helhet!


I kuststaden Nynäshamn står i huvudsak på urberg och landskapet är kuperat, men inte lika dramatiskt som i exempelvis höga kusten. Ortsbefolkningen brukar säga att Nynäs består bara av uppförsbackar...

Det händer att det sker rörelser i jordens mantel och då uppstår olika geologiska fenomen. I norra europa är huvudorsaken biverkningar från inlandsisens tillbakadragande. Dom direkta följderna ser vi idag som Rullstensåsar, Jättegrytor, Rundhällar o.d.
Än idag pågår en ständig förändring som dom flesta känner till: Landhöjning.
Detta resulterar i olika deformationer i jordskorpan, sprickbildningar i olika former. Dom mekaniska krafterna lämnar spår i naturen i form av sprickor, oftast mycket små och ej synliga under vegetationen. Men på vissa platser ser man "urkraften", så som på denna plats. Där en tydlig spricka har framträtt i sin fulla prakt.
Nedan finns en teknisk beskrivning på olika former av dessa krafter och hur dom yttrar sig för oss. Men hjälp av denna text ska ni göra er bedömning av sprickan.

LÅNG BESKRIVNING
I National Encyklopedin kan man läsa: spricka, inom geologi en öppning eller ett brott i en fast kropp, t.ex. i enskilda mineral eller berggrunden.

Orsaken till att det sker, förutom dom enkla svaren ”Rörelser jordskopran”, beskrivs rent vetenskapligt som Exogena krafter. Exogena kraften är mekanisk kraft som strävar efter att utjämna höjdskillnaderna på jordytan till en nästan platt yta, ett peneplan. Motsatsen är de endogena krafterna i jordens inre, som strävar uppåt.
När en bergskedja bildas och växer, är den endogena kraften större än den exogena kraften.

Den mekaniska vittringen delar man in i fyra kategorier:
Frostsprängning, Termisk expansion (stora och snabba temperatur skillnader), Tryckavlastning (inlandsisen), Abrasion (vind-, vågerosion och glaciärer) och Biologisk aktivitet.

Det finna även kemisk vittring, men det berör inte denna earth cache i den bemärkelsen. Självklart tilltar den kemiska vittringen då större yta frigörs och blottläggs för kemisk vittring efter en den mekaniska vittringen har frigjort sin energi. Tillika kan den mekaniska vittringen påskyndas efter den kemiska vittringen har påverkat massan tillräckligt för att den mekaniska vittringens energi kan frigöras.

Man sammanfattar alla företeelser som har med deformation av en bergmassa att göra i begreppet tektonik. De viktigaste av de tektoniska makrostrukturerna är sprickor, förkastningar och veck. Mekaniskt sett uppstår dessa vid kompression av en bergmassa.

Sprickor och förkastningar kan också uppkomma vid tension av en bergmassa. Sprickor utgör enbart separationsplan i bergmassan. Dessa kan utgöra slutna sprickor eller öppna sprickor.

Om bergmassorna på ömse sidor om ett separationsplan har rört sig relativt varandra, då blir det definitionsmässigt en förkastning, (se bild i bildarkiv).

Ett veck innebär att bergmassan har komprimerats och en böjning har inträffat.

Horst och gravsänka utgör speciella system av minst två förkastningar i områden där jordskorpan och litosfären dragits isär och därigenom givit upphov till förskjutningar. Där ett område mellan två parallella förkastningar sjunker relativt omgivningen bildas en gravsänka, och där ett område höjs relativt omgivningen bildas en horst, (se bild i bildarkiv).

Er uppgift är att med ovanstående text och platsbesök göra en geologisk studie.

UPPGIFT:
B1. Bedöm med era nyvunna kunskaper hur denna spricka skall kategoriseras.
B2 Vad kallas den mekaniska kraft som gett upphov till denna spricka.
B3. Vad är er bedömning som orsakat sprickan och just här?
(Varför uppstod inte fenomenet 40m mer norrut?

M1. Mät sprickans längd på botten (fram till stenar, se bild).
M2. Mät sprickans höjd vid gångbro till botten.
M3. Mät sprickans bredd i medel.
M4. Mät sprickans förskjutning i sidled OCH höjdled.

Jag rekommenderar inte för barn eller hundar, då det är en relativt besvärlig terräng och inga säkerhetssystem finns naturligt i naturen. Från rekommenderad parkering, gå nord-ost, över vägen upp till bergskarmen. Följ denna till Earth cachen. Ni passerar då waypoint "Utsikt", som ger en otrolig utsikt över Nynäshamn.

Additional Hints (No hints available.)